Чому в російських медіа почали «мочити» Шойгу

05.11.2021 0 By NS.Writer

Після парламентських виборів, що пройшли в Росії у вересні 2021 року, Володимир Путін та керівництво його партії «Єдіная Россія», яка знову отримала конституційну більшість у Державній Думі, будуть затверджувати нову стратегію утримання влади та подальшого вичавлювання всіх соків із громадян Росії. Черговий з’їзд партії, в якому обов’язково візьмуть участь два федеральні міністри, що вели партію на вибори — Сергій Шойгу та Сергій Лавров, може відбутися 4 грудня 2021 року. Володимир Путін доручив цим двом «робочим конячкам» представляти партію російському народу в передвиборчій кампанії. Однак тільки із Сергієм Шойгу президент Росії останнім часом регулярно вилітає відпочити в тайгу, пише sprotyv.info з посиланням на Дмитра Золотухіна.

Враховуючи останній факт, чутки про «трансфер влади», які постійно точаться в російському інформаційному просторі, зосередилися на Міністрі оборони Росії Шойгу як на одному з найбільш вірогідних спадкоємців кремлівського трону, якого «цар» свідомо й публічно максимально наблизив до себе.

Звісно, псевдоеліти Росії не могли не відреагувати на цей факт достатньо нервово, й у Сергія Шойгу з’явилися великі проблеми в онлайн-медіапросторі. На телевізійний рівень ці проблеми поки що не допускає Кремль, однак приховувати їх стає все важче.

28 жовтня 2021 року Гагарінський суд Москви заарештував колишнього керівника Головного управління облаштування військ (ГУОВ) Міністерства оборони Росії Євгенія Горбачова за звинуваченням у розкраданні шахрайським шляхом 232 мільйонів рублів із понад 4,3 мільярда рублів, виділених на зведення радіолокаційних відділень та пунктів наведення авіації Міноборони Росії на мисі Шмідта та острові Врангеля в Арктиці. Тонкощі слідства щодо Горбачова пояснює видання «Коммерсантъ», що належить Алішеру Усманову та було помічене в публікаціях, вигідних керівнику служби зовнішньої розвідки Росії Сергію Наришкіну.

Євгеній Горбачов балотувався на останніх виборах до Держдуми Росії від Комуністичної партії. Однак його реєстрація кандидатом була анульована через суд після того, як інформація в медіа про його потенційну причетність до шахрайств із коштами міністерства оборони стала публічною. Серйозну роль у цьому відіграли публікації російських сайтів «Версія» та Pasmi, які писали про оборудки на будівництві військових об’єктів та роль у них Горбачова.

Наступного дня Басманний суд Москви отримав від слідчого комітету Росії подання на арешт іще однієї ексспівробітниці Міноборони — Марії Солодяжнікової, яка обіймала посаду глави департаменту облаштування військ. Іншими словами, вона була представницею замовника, який витрачав бюджетні кошти, а її спільник Євгеній Горбачов був виконавцем цих замовлень. Відкати, ймовірно, зароблені на бюджетних проєктах, вони ділили та віддавали більшу їх частину «нагору» — Сергію Шойгу. На відміну від Горбачова, Солодяжнікову відправили під домашній арешт.

Ситуація до болю нагадує колишній сюжет навколо шахрайств та розкрадання бюджетів Міноборони Росії з боку Євгенії «алєнькіє тапочкі» Васільєвої та колишнього міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова. Однак саме історія про Васільєву та Сердюкова підтверджує, що в Міністерстві оборони Росії сюжетів без любовної лінії просто бути не може. І вона присутня також і в останніх подіях навколо Сергія Шойгу.

Днями Сергію Шойгу нагадали про його позашлюбного сина Данила Шебунова, мати якого, Єлена Шебунова, працювала стюардесою на літаку Міністерства надзвичайних ситуацій, коли його очолював Сергій Шойгу. Про це розповідає російське видання The Insider, редактор якого Роман Доброхотов утік із Росії.

Спочатку в Єлени Шебунової, яка зі стюардеси перетворилася на власницю компаній — підрядників Міністерства оборони Росії, знайшли маєток у підмосковному селищі Жуковка поруч із власністю друзів Путіна — Бориса та Аркадія Ротенбергів.

Потім спалахнув скандал і щодо самого позашлюбного сина Шойгу, буцімто він постійно порушує правила дорожнього руху на своєму Audi Q5. А згодом з’явилася інформація, що Данило Шебунов, гравець футбольної команди «Арсенал» (місто Тула), в 19 років став доларовим мільйонером, володіючи компанією ТОВ «Капітал Інвест», що керує дорогою нерухомістю.

Вже у вересні цього року більше тридцяти телеграм-каналів опублікували новину, що Федеральна податкова служба Росії викрила, а потім приховала факт фейкової адреси ТОВ «Капітал Інвест», яке відсутнє за місцем реєстрації, що є порушенням у Росії. Цікавим є і той факт, що цю буцімто новину розмістили телеграм-канали однієї мережі, яка називає себе «піар-агентством TG PR». Жодної інформації про цю організацію знайти не вдалося. Єдиним способом зв’язатися з ними є електронна пошта [email protected].

За попередніми оцінками, мережа цієї «контори» налічує сотні телеграм-каналів різної тематичної й територіальної спрямованості. Більш ніж тридцять каналів із цієї мережі опублікували один і той же текст про позашлюбного сина Сергія Шойгу. Однак іще цікавішим фактом є те, що всі ці публікації були видалені з месенджера Telegram адміністраторами. Однак залишилися на сервісі tgstat.ru. Ось ці телеграм-канали, які спочатку опублікували, а потім видалили текст, який атакував Сергія Шойгу:

Усі ці пости залишилися тільки на tgstat.ru, а з самих телеграм-каналів були видалені. А це наштовхує на гіпотезу, що за їх публікацію та їх видалення заплатили. Хоча, аналізуючи аудиторію цих телеграм-каналів, можна дійти висновку, що видалення постів має значно більший резонанс, аніж їх публікація. Тим більше, що ця інформація вже була опублікована раніше.

А отже інформацію могло бути видалено, щоби навмисно привернути увагу до Шойгу, використовуючи «зворотний ефект Стрейзанд» (коли видалення чи цензурування інформації робиться свідомо, щоби привернути до неї увагу).

Взагалі, використання переходу на особисті теми останнім часом є трендом у російських медіа та політичній тусовці. Ще в листопаді 2020 року російське опозиційне медіа Романа Баданіна «Проект» опублікувало розслідування про другу сім’ю (коханку й дочку) Володимира Путіна. А в цьому році, перед виборами в Росії, з’явилися розслідування про другу сім’ю міністра оборони Сергія Шойгу та про коханку міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Мабуть, у російських елітах так заведено.

Тож підкилимна кремлівська боротьба за путінський спадок та його престол загострюється з кожним днем. І щойно Путін припуститься помилки, ця гримуча суміш може вибухнути.

Чистіть зброю, будьте готові до всього, й купіть попкорну… Буде цікаво.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: