Чому в рівняннях ми використовуємо X та Y, а не інші букви?

16.06.2021 0 By NS.Writer

Відповідь дуже проста і цікава — тому що так вирішив один знаменитий француз. А своє рішення він прийняв не заради естетики — просто у нього закінчилися інші літери в друкарському верстаті, пише zvidusil.in.ua.

Рене Декарт А звали його Рене Декарт. Мабуть, разом з Наполеоном Бонапа́ртом вони є найвідомішими французами. Саме декартову систему координат ми вивчаємо в школі. І знамените висловлювання Cogito ergo sum («Думаю, отже існую») належить саме йому. Декарта дуже цінував кардинал Рішельє і допоміг йому видати у Франції ряд книг, які стали дуже знаменитими.

У той час ще не було прийняте спільне рішення стосовно того, якими літерами позначати невідомі у рівняннях. Деякі математики використовували голосні, використовувалися також A, B і C.

Декарт же пішов іншим шляхом. У 1637 побачила світ його головна математична праця «Міркування про метод» (повна назва: «Міркування про метод, що дозволяє направляти свій розум і відшукувати істину в науках»). Але популярність йому принесла не ця книга, а додаток до неї — La Geometrie. У ньому математик використав X, Y та Z, щоб позначати невідомі величини, а буквами A, B та C позначав коефіцієнти. Причина ж того, чому він так зробив, була чисто практичною. У друкарів у той час було багато лишніх літер X, Y та Z.

Середньовічна друкарня Це зараз, при комп’ютерному наборі немає різниці які літери друкувати. А в ті часи набором тексту займалися люди. Їм треба було виймати букви з коробок і викладати з них текст у спеціальних комірках. Потім їх покривали фарбою і робилися відбитки сторінок. При чому це робилося з фантастичною для того часу швидкістю — до 100 відбитків однієї сторінки за годину! Звісно, це було набагато скоріше, ніж писати від руки. Одночасно могло друкуватися кілька книг. Букв, які часто зустрічаються в тексті, не хватало. А от літери X, Y та Z у французькій мові зустрічаються не так часто. Тому друкарі порадили Декарту використати їх.

Це дало йому конкурентний привілей. Його книжки почали друкуватися скоріше, чим у інших математиків, яким часто доводилося чекати своєї черги.

Праця Декарта La Geometrie виявилася дуже важливою у розвитку математики. Вона звела в одне ціле геометрію та алгебру і зробила великий внесок у розвиток математичного аналізу. В «Геометрії» Декарт запропонував задавати криві у вигляді рівнянь. Так і з’явилися в нашій математиці графіки і функції. А літери X, Y та Z стали стандартом.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: