Чому українські підприємці ховають термінали й переходять на кеш

12.01.2022 0 By NS.Writer

З нового року в деяких кав’ярнях, ресторанах і магазинах в Україні з’явилися оголошення: «термінал не працює». Як виявилося, заклади просто… сховали їх по ряду причин. Одна з них — помилки програмістів, пише dev.ua.

dev.ua розбирався, чому кав’ярні та магазини змушені тимчасово перейти на готівку, від якої ми всі так відвикли.

З чого весь «сир-бор»

З 1 січня всі фізособи-підприємці на єдиному податку повинні були придбати касові апарати (реєстратор розрахункових операцій, РРО) або їх програмні аналоги (ПРРО). Використовувати термінал для безконтактної оплати без цього РРО не можна — інакше податкова випише штраф.

Про це йдеться в законі № 1914. Ці норми мали набрати чинності ще рік тому, з 1 січня 2021 року, але їх відстрочили через коронавірус.

До початку цього року частина кав’ярень і невеликих магазинів не встигла придбати РРО, і для уникнення штрафів їх власники просто прибрали можливість оплати терміналом.

Заручники ситуації

Але навіть ті підприємці, хто виявився готовий до використання РРО і терміналів, зіткнулися з технічними проблемами. Система не витримала навантаження.

Один з найпопулярніших програмних РРО-проєкт Checkbox Дмитра Дубілета, починаючи 1 січня нещадно давав збій. Кав’ярні та магазини не могли відкривати й закривати зміну, пробивати товари та послуги. Як вихід — просто заховати термінал, працювати за готівку і вести бухгалтерію «на листочку». Інакше якщо податкова виявить розбіжності, підприємець отримає штраф за порушення ведення розрахунків від 1700 грн до 3400 грн.

Олеся Остафієва, співзасновник Відьма-бар Лиса Гора

— Неготовими виявилися ані підприємці, які сподівалися, що знову якось пронесе, ані розробники програмних продуктів, ані влада, яка вже в січні стала публікувати суперечливі пояснення. І особливо неготовими виявилися споживачі — за останні роки відсоток розрахунку готівкою зменшився в рази і маса людей звикли жити без гаманця і купюр.

У найближчий місяць кеш знову буде актуальний.

Якщо бути зовсім чесним, то оголошення мало б звучати так: «Термінал працює, але від гріха подалі ми його поки що сховали».

Роман Грабежов, засновник Localz

— Очевидно, що Україна не була готова до того, щоб з 1 січня перейти на фіскальні чеки. З одного боку зламалися сервіси від навантаження. З іншого — рівень знань тих, хто веде підприємницьку діяльність занадто низький. Так, всі зрозуміли, що будуть штрафи і ймовірні перевірки. І вирішили встановити ПРРО, як найпростіший і найдешевший спосіб відповідати нормам закону.

Роман зазначає, що з нового року програмний РРО Checkbox видавав помилки, зависав, не входив в систему і не дозволяв закрити касу. Але найнеприємніше, за його словами, що сервіс відключив будь-які способи зв’язку з ним: в телефоні сумно звучав голос робота, а в месенджери приходила автоматична відповідь про те, що все буде добре.

До теперішнього часу Checkbox вже працює справно.

Що кажуть розробники

У закритій групі для користувачів сервісу Checkbox була безліч питань і обурень від підприємців. Команда протягом тижня намагалася пофіксити баги.

І вже в середу, 6 січня, адміністратор групи написав, що робота системи стабілізована. Правки ще вносяться, але блокувати бухгалтерію підприємців це не буде. Але 6 днів без нормального обліку — це багато і загрожує проблемами з податковою.

Засновник Checkbox Дубілет всіляко вибачався перед клієнтами й запропонував таке рішення: «Я обіцяю всім підприємцям, що якщо податкова таки оштрафує вас через непрацюючий Checkbox, ми покриємо ці штрафи зі своєї кишені. (Хоча я впевнений, що податкова увійде в положення і не буде, звичайно, цього робити. Але я розумію, що в нашій країні може статися все що завгодно)».

Також він пообіцяв, що служба підтримки допоможе постфактум внести в касу всі дані, які ФОПам доводилося писати на листочку. І попросив не переживати через можливі штрафи.

Однак деякі підприємці налаштовані критично.

Олеся Остафієва, співзасновниця Відьма-бар

— Як ми знаємо, обіцяти — не означає одружуватися, тому тільки час покаже, чи штрафуватимуть податківці єдинників за помилки програмістів, і чи програмісти ці ±штрафи будуть відшкодовувати.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: