Чому українців НЕ зобов’яжуть користуватися мобільним зв’язком за паспортами

05.01.2022 0 By NS.Writer

Ряд українських медіа розтиражували новину про те, що нібито з 1 січня 2022 року українці повинні обов’язково реєструвати SIM-карти, прив’язуючи їх до паспортних даних, пише dev.ua.

Потішно, що медіа посилаються на сайт Верховної Ради. І нібито ця нова норма набирає чинності разом з новим галузевим законом для ринку зв’язку — «Про електронні комунікації».

Єдина норма, яка є в новому законі — це про відновлення SIM-карти при її втраті.

Відновлення послуг мобільного зв’язку при втраті SIM-карти або e-SIM з 1 січня 2022 року можлива тільки за умови ідентифікації абонента у оператора. Абонент зобов’язаний надати персональні дані.

Щобільше, ця норма — фактично формалізація вже існуючого негласного порядку. І у 2021 році, коли людина приходила в салон мобільного зв’язку і хотів відновити загублену SIM-карту, то йому потрібен був би для цього документ.

У всіх інших випадках українці як і раніше мають право користуватися послугами мобільного зв’язку знеособлено.

Між іншим, це прямим текстом прописано у все тому ж законі «Про електронні комунікації»: «Кінцевий користувач має право отримувати послугу знеособлено відповідно до правил надання та отримання електронних комунікаційних послуг та умов надання послуг, встановлених постачальником електронних комунікаційних послуг».

І це ще не все. Друга частина фейкової новини, яка крутиться в мережах, звучить так: «Законопроєкт надає перехідний період до 1 січня 2025 року, під час якого абоненти, які користувалися послугами оператора, зможуть ідентифікувати себе. Після цього періоду постачальники електронних комунікаційних послуг призупиняють їх надання користувачам, які не підписали договір або не здійснили ідентифікацію».

Така норма в законі «Про електронні комунікації» відсутня.

З чим могли сплутати

Щось схоже в ще не прийнятому законопроєкті № 6183. Правда там йде мова не про SIM-карти, а про IMEI-коди мобільних телефонах. Це унікальний міжнародний ідентифікатор, який присвоюється кожному смартфону в світі, щоб обґрунтувати його в мережі та в роздробі.

Так от, згідно з цим проєктом, депутати пропонують зареєструвати в єдиній базі (реєстрі) всі смартфони з офіційними ідентифікаторами — IMEI-кодам.

Ті пристрої, у яких IMEI-код присвоєно з порушеннями, в реєстрі ідентифікаторів набувають статусу тимчасово дозволених до використання в мережі мобільного зв’язку на перехідний період. А з 1 січня 2025 року вони набувають статусу заборонених, про що мобільні оператори повідомляють абонентам.

Іншими словами, якщо вам в руки потрапляє телефон з фейковим кодом (його могли або перепрошити при крадіжці або завести в контрабандній партії), вам повідомлять, що він не може працювати в мережі.

Але, повторимося, це поки тільки законопроєкт, який не проголосований і ні до чого не зобов’язує.

Що дійсно може бути

Як розповів dev.ua народний депутат, голова підкомітету цифрової та смарт-інфраструктури, електронних комунікацій, кібербезпеки та кіберзахисту Комітету Верховної Ради з цифрової трансформації Олександр Федієнко, влада зараз шукає механізм, щоб абоненти за допомогою SIM-карти отримували фінпослуги або державні цифрові послуги.

І номер став би цим ідентифікатором. В такому випадку цей номер повинен бути або на контракті, або зареєстрований у оператора.

«Якщо ви цей номер не використовуєте для цих цифрових послуг, він може бути знеособленим», — підкреслив депутат.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: