Чому препарат, який допоміг Джиммі Картеру позбутись раку, є таким грандіозним

08.12.2015 0 By Chilli.Pepper

Колишній американський президент Джиммі Картер оголосив у неділю, що останнє сканування його головного мозку не показало симптомів раку, через кілька місяців після виявлення, що у нього діагностовано меланому, яка поширилася від його печінки до мозку.

Картеру лікують рак препаратом під назвою Keytruda, який використовує імунну систему для боротьби з раковими клітинами.

Keytruda, створена фармацевтичною компанією Merck, спочатку була затверджеа FDA у вересі 2014 року для лікування меланоми, смертельної форми раку шкіри, яка також може виявитися в інших органах тіла, як це було у випадку Картера.

У людей з меланомою, певна група білків із назвою PD-1 заважають імунній системі робити її роботу і боротися з раковими клітинами. Keytruda працює, заважаючи цим білкам і дозволяючи імунній системі отримати доступ до ракових клітин. Потім за допомогою радіаційної терапії, яка впливає на зменшення пухлини,  вбиваючи ракові клітини, таким чином може вибити рак.

Препарат вводиться внутрішньовенно кожні три тижні, вартісю приблизно $ 12,500 в місяць.

І препарат використовуються не тільки в таких випадках як у Картера. Keytruda, який отримав схвалений для лікування форми раку легенів в жовтні, також вивчається для лікування ряду інших видів раку, в тому числі голови і шиї, грудей, лімфоми Ходжкіна і раку сечового міхура.

Це – вже не перший препарат імунотерапії раку. Вчені серйозно досліджували використання імунної системи для боротьби проти ракових клітин протягом багатьох десятиліть як альтернативу хіміотерапії, радіаційної терапії і хірургії. Але це забрало багато часу для проходження процедур лікування, щоб бути ефективним на людях.

У понеділок Мерк також оголосив, що розпочав дві завершальні фази випробувань використання Keytruda на пацієнтах зі множинною мієломою, типом раку крові, який впливає на тип білих кров’яних клітин, які називаються клітинами плазми.

У листопаді FDA схвалив три препарати множественнії миеломи, включно із іншим препаратом иммунотерапії раку під назвою Empliciti.

Источник: Yahoo Finance


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: