Чому ми не дістанемося до Марсу без спільної роботи

25.05.2018 0 By Chilli.Pepper

Якщо людство сподівається дістатися до Марсу найближчим часом, нам потрібно зрозуміти не тільки технології, але і психологічну динаміку невеликої групи космонавтів, які опинилися у обмеженому просторі протягом декількох місяців без можливості відокремитись, згідно статті, опублікованій в American Psychologist, флагманському журналі Американської психологічної асоціації, повідомляє sciencedaily.

Марсохід

“Марсохід” ©pixabay

 

“Командна робота і співпраця є найважливішими компонентами всіх космічних польотів і буде ще важливішою для астронавтів під час тривалих місій, таких як подорож на Марс. Космонавти будуть місяцями далеко від дому, обмежені транспортним засобом, що не перевищує середнього розміру “Будинку на колесах” протягом двох-трьох років, і з 45-хвилинною затримкою у комунікаціях із Землею”, – говорить Лорен Блеквелл Лендон, доктор філософії, провідний автор твору “Командна робота і співпраця в тривалих космічних місіях: перехід до екстрамальних явищ”.

У даний час психологічне дослідження в області космічного польоту обмежене, особливо щодо команд. Застосовуючи методи найбільш успішної практики в психології, автори запропонували розуміння, як НАСА може збирати кращі команди, щоб забезпечити успішні місії на тривалий термін.

Астронавти, які дуже емоційно стабільні, приємні, відкриті для нового досвіду, сумлінні, стійкі, адаптовані і не дуже замкнуті або екстравертовані, з більшою ймовірністю добре спрацюються з іншими. На думку авторів, почуття гумору також допоможе розрядити напружені ситуації.

Тривала затримка в зв’язку із Землею буде означати, що екіпажі повинні бути дуже автономними, оскільки вони не зможуть розраховувати на негайну допомогу від Центру Управління Польотом. Автори заявили, що це буде непростим завданням, і визначення цілей, зміцнення довіри, розробка норм комунікації та опитування допоможуть пом’якшити можливі конфлікти.

Дослідники також порадили використовувати технологію для моніторингу фізіологічного здоров’я астронавтів, щоб передбачити точки тертя між членами команди через відсутність сну, наприклад.

“Успішно вести переговори в конфлікті, плануючи разом в команді, приймати рішення в команді і практикувати спільне керівництво, все це повинно отримати більшу частку уваги задовго до того, як команда почне космічну місію”, – сказав Ландон.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: