Чим більше подорожую Америкою, тим більше радію, що живу в Києві

28.08.2021 0 By NS.Writer

Америка грандіозна країна.

Але чим більше подорожую нею, тим більше радію, що живу в Києві.

В Україні багато речей, набагато кращих, ніж у США. Але часто українці їх зовсім не цінують і продовжують скиглити, як все погано. А погано далеко не все.

Однією з таких речей є сервіс. Україна та Київ можуть читати лекції для Європи та США про клієнтоорієнтованість. Дух підприємництва, легкий безлад і «голодний» ринок створили просто сервісні дива. Капіталізм і «невидима рука попиту і пропозицї» зараз тут, а не там. We try harder. («Ми більше стараємося» — відомий слоган прокатної компанії Avis 1963 року підкреслює, що вона не лідер ринку).

Черги всюди. В Україні я від них відвик. Зранку 20 хвилин у Старбакс. В аеропорту в туалет. У хороших ресторанах часто немає резерву і ти стоїш на вулиці під входом 20-40-90 хв. Якщо ресторан чудовий і є реєстрація, найближча вільна дата може бути через 3 тижні або 3 місяці. На відео один із найкращих ресторанів у місті Монтерей. Там дійсно смачно. Але черга.

Про черги до лікарів складають легенди. Черга на УЗД може легко бути 5 місяців. А якщо ти не втратив свідомість і не стікаєш кров’ю, то швидка, скоріше за все, не приїде.

Ми прийшли на сніданок у своєму готелі, кажуть, місць поки нема і чекати 45 (!) хвилин. І ти покірно чекаєш. І це один із кращих готелів у Сан Дієго. 5 зірок. Уявляю істерику в нашому ФБ, якби сталося щось схоже. Ах, так! Ми два дні не могли знайти місце в радіусі 10 км, де Ярослава могла б помити й укласти волосся. І ні консьєржі, ні модні додатки не допомагали.

Якщо ти думаєш, що врятує luxury-сегмент, то дзуськи. В Gucci, Prada, Louis Vuitton та інші топ-магазини у вихідні та ввечері також черги й асортимент часто гірше, ніж у Києві.

Дуже дорого. Іноді занадто. Булочка та кава легко можуть коштувати 15 або 20 доларів. І це така собі кава з «бідону» та звичайна розморожена напівфабрикатна булка. У великих містах можна знайти авторські заклади або кав’ярні. Але дуже часто в дорозі в тебе просто нема альтернативи і ти платиш відносно багато за продукт занадто нижче середнього. Якості хот-догів або каві, чистоті туалетів и привітності персонала на умовному WOG позаздрить будь-яка американська заправка! До цін у більшості штатів додається торговий податок і чайові не нижче 18%. Їх майже не можна не платити. Їх або додадуть у рахунок автоматично або офіціант чи таксист може почати з’ясовувати стосунки «Як ти наважився не дати!». Я чув від знайомих багато прикладів, що на клієнтів, які не дали чайові, просто кричали.

Відсутність гнучкості і винятків із правил. Часто дурних. Підходжу до прокату човнів. 17:15. Стоїть 5 човнів. Можна взяти? Ні, у нас останній слот з 17 до 19. Не проблема, я заплачу за дві години, а покатаюсь менше. Ні, приходьте зранку. І так на кожному кроці. Іноді відчуття, що принцип — «клієнт завжди не правий». І компанії роблять тільки так, як зручно їм, а не тобі. Чекін у невеликих готелях часто з 15:00 до 19:00. І якщо ти приїхав о 21:00, то це може стати реальною проблемою. Більшість ресторанів закривають кухню о 21-21:30. Іноді о 20:30. І якщо ти не подбав про вечерю заздалегідь — твій вибір це черга на макдрайв із 30 машин або мексиканська фритюр забігайлівка. Система. Стандарти. А ти ресурс.

А ще цифрова культура. ApplePay приймали максимум у 10% ресторанів, готелів і магазинів. У 10%, Карл! Тільки фізична карточка. І її частіше за все кудись заносять і приносять через 5 хвилин. Коли я розповідав про те, як ми кидаємо гроші з карти на карту, на мене дивились як на прибульця. Мій друг, який учився в Каліфорнії, скаржився на якість Wi-Fi в Стенфордському університеті і низьку якість мобільного зв’язку в долині!

Нещодавно ми спілкувалися з клієнтом із Ізраїля.
«Ви розпещені. У вас супермаркети і заправки вау і топ. Ми хочемо протестувати продукт у вас, так як планка вище і вже потім йти у світ».

Цінуймо і любімо те, що у нас є!

by Андрій Федорів


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: