Чи буде влітку поширюватись COVID-19?

27.03.2020 0 By Chilli.Pepper

За прикладом інших певних респіраторних вірусів, таких як грип, чи є ймовірність, що новий коронавірус буде поширюватися менше при підвищенні температури?

Нове дослідження виявило, що новий коронавірус, із назвою SARS-CoV-2, не так ефективно поширювався у тепліших і вологіших регіонах світу, ніж як у холодних. Хоча ранній аналіз, опублікований у журналі Social Science Research Network, все ще вивчається, він дає можливість ознайомитись із тим, що можна очікувати у наступні теплі місяці, повідомляє foxnews.

Касим Бухарі і Касим Бухарі, обидва з Массачусетського технологічного інституту, проаналізували глобальні випадки захворювання, викликаного вірусом COVID-19, і виявили, що 90% інфекцій трапились у районах, які знаходяться між 3 до 17 градусів Цельсія, і з абсолютною вологістю від 4 до 9 грам на кубічний метр (г/м3). (Абсолютна вологість визначається кількістю вологи у повітрі незалежно від температури.)

У країнах із середньою температурою понад 18°C і абсолютною вологістю понад 9 г/м3 кількість випадків COVID-19 становить менше 6% від загального числа випадків у світі.

Це означає, що «передача вірусу 2019-nCoV може бути менш ефективною у більш теплому вологому кліматі», – пишуть автори. Вологість особливо може зіграти свою роль, якщо враховувати, що більша частина передачі COVID-19 сталася у відносно менш вологих областях, пишуть вони.

Інтерактивна веб-панель для відстеження COVID-19 у режимі реального часу.

Але це не означає, що, коли настане літо, соціальне дистанціювання втратить актуальність, і люди знову будуть збиратися у барах і на концертах.

Автори пишуть, що для більшої частини Північної Америки і Європи вплив вологості на поширення коронавирусу буде незначним до червня, коли рівні почнуть зростати вище 9 г/м3. Проте, з огляду на те, що у регіонах із середньою температурою 18 градусів за Цельсієм після 15 березня зареєстровано понад 10 000 випадків COVID-19, роль більш високих температур в уповільненні розповсюдження може спостерігатися тільки при значно більш високих температурах.

«Отже, його наслідки будуть обмежені, принаймі, для країн Північної Європи та північної частини США, які не спостерігають таких високих температур до липня, і це теж справедливо протягом дуже короткого проміжку часу», – пишуть автори. Таким чином, шанси на зниження поширення COVID-19 з огляду на такі особливості навколишнього середовища будуть обмежені у цих областях, додали вони.

«Думаю, на даний момент нерозумно очікувати, що вірус зникне протягом наших літніх місяців», – сказав доктор Вільям Шаффнер, фахівець з інфекційних захворювань в Університеті Вандербільта у Теннессі, який не був частиною команди дослідників. Проте, «я вважаю, що це може дати нам трохи надії», сказав Шаффнер.

Поширення деяких респіраторних вірусів, таких як віруси грипу, зменшується при високій вологості і високих температурах. Не зовсім зрозуміло, чому температура і вологість впливають на вірус грипу або інші сезонні віруси, але це почасти тому, що коли ви видихаєте, певний вірус у задній частині вашого горла викидається в повітря, сказав Шаффнер Live Science. «Якби ми отримали мікроскоп і подивилися на цей вірус, ми б виявили, що він оточений мікроскопічною сферою вологи», що зветься краплиною, додав він.

Коли у вас низька вологість взимку, ця сфера вологи має тенденцію до випаровування, і це «означає, що вірус може зависати у повітрі протягом більш тривалого періоду часу, тому що гравітація зрештою притягне його до землі», сказав Шаффнер. Але влітку, коли ви видихаєте вірусну частку, навколишня крапелька не випаровується, а це означє, що вона буде важчою, а гравітація набагато швидше витягне її з повітря. Іншими словами, «він не літає так довго, як взимку», і ймовірність зараження близької людини знижується, сказав він.

Влітку захворюваність на грип знижується до дуже низького рівня, тому нам зазвичай не доводиться сильно турбуватися про це у теплі місяці, додав він. Але інші віруси, такі як штами коронавірусів, що викликають застуду, «мають сезонне поширення, яке не настільки драматичне, як грип», – сказав Шаффнер в інтерв’ю журналу Live Science.

Проте, «ми не можемо розраховувати» на теплі і вологі місяці, щоб уповільнити поширення вірусу, сказав Шаффнер. «Ми повинні остерігатися бажання ходити тільки по сонячній стороні вулиці – адже є інша сторона, і вона більш темна».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: