Чиїми вустами говорять кремлівські маріонетки на Донбасі

17.03.2021 0 By NS.Writer

Кремль не хоче відмовлятися від свого плану та своєї логіки війни, незрозумілої для усього цивілізованого світу, пише Тарас Попович для ukrinform.

Розгорнута інформаційна кампанія російських пропагандистів про нібито прийдешній весняний наступ ЗСУ в напрямку окупованих територій Донеччини та Луганщини не обійшлася без узгодженого з Кремлем «висловлювання своїх позицій» і ватажками самопроголошених «республік». Так, нещодавно розмову з очільником «ДНР» Пушиліним оприлюднило російське інтернет-видання «Україна.ру». Пушилін, зокрема, дозволяє собі роздуми на теми, до яких кроків вдасться Росія у випадку посилення бойових дій з боку України, яка нібито збирається відвоювати окуповані території Донбасу.

Росія, за словами невизнаного лідера невизнаної республіки, діятиме виключно дипломатично, намагаючись «дипломатичним шляхом зупиняти кровопролиття». Виявляється, все, що робить Кремль — виключно в межах загальноприйнятих норм та дипломатичних підходів — це для тих, хто не знав і ще сумнівався в цьому!

Пушилін також наголосив, що «ДНР» і сама впорається, без російської військової допомоги, бо вже має «міцні, боєздатні збройні сили». Більше того, на думку ватажка окупантів, саме ця міць «армії ДНР» і стримує українські збройні сили. «Ми зможемо утримати натиск, і навіть більше того — перекинути наступ українських збройних формувань і вийти на ті межі, які прописані нашою «конституцією», — говорить Пушилін у своєму інтерв’ю, маючи на увазі адміністративні межі Донецької області.

Не втомлюється звинувачувати Україну в усіх гріхах і ще одна «посадова» особа — так звана «уповноважена з питань захисту прав людини ДНР» Д.Морозова, яка дозволяє собі в коментарях називати дії українських представників хамством та звинувачувати їх в усіх існуючих проблемах. За її словами, саме з вини України був зірваний черговий раунд перемовин гуманітарної підгрупи, а представниця Києва «притримувалася абсолютно недипломатичної лінії поведінки» та ще на її зауваження «виступила з низкою відверто образливих тез на адресу Республік і РФ, що є посередником в Мінському процесі». Не забула Морозова згадати і про «загострення обстановки на лінії розмежування» та про те, що «в Україні не залишилося експертів належного рівня», а «українське керівництво цілеспрямовано блокує Мінській процес».

Тема можливого наступу української армії на Донбасі активно розкручується і мусується завдяки ось таким заявам та численним повідомленням у виданнях та телеграм-каналах, що підтримують терористів ОРДЛО. Вони залюбки подають інформацію про перекидання української техніки до лінії розмежування, різноманітні свідчення «очевидців» цих подій. Не оминув цієї теми і прессекретар Путіна Пєсков, вкотре наголосивши, що в Кремлі серйозно стурбовані загостренням ситуації в зоні конфлікту на Донбасі. У зростанні напруженості він, звичайно ж, звинуватив українську владу та вказав «нормандській четвірці», до якої входить і Росія, на те, що варто докласти зусиль, «щоб повноцінна громадянська війна на Україні не відновилася».

Про загострення ситуації на Донбасі у Росії заговорили відразу після введення санкцій проти Віктора Медведчука. Тоді ж ця тема стала провідною для російських пропагандистських ЗМІ. Повідомлення про те, що «Україна жене ешелони з танками і гарматами в бік Донбасу», а «захисники ДНР готові стріляти на випередження» стали головними для програм Кисельова, а Соловйов, ще одна одіозна російська медійна персона, вдався до цитування висловлювань Путіна про те, що агресія проти республік Донбасу згубно позначиться на українській державності. Тримають заплановану лінію і ЗМІ самопроголошених республік Донбасу, які практично щодня повідомляють про обстріли прифронтових населених пунктів з боку ЗСУ.

Заговорили знову і про потребу «російських миротворців на Донбасі». Як відомо, Росія зосередила вздовж кордонів з Україною велике армійське угруповання, яке в будь-який момент може бути залучене за звичною схемою «захисту російських громадян» на Донбасі. А «захищати» своїх вони вже навчилися. Суть ідеї проста: під прикриттям «захисту російськомовних» налаштовувати населення проти влади через інформаційну пропаганду та спецоперації ФСБ і ГРУ. Та й принцип дій теж схожий: територіальні претензії, загроза територіальній цілісності сусідів, апеляція до російськомовного населення, підтримка місцевих сепаратистів, підкуп місцевої політичної, військової та ділової еліти. Як наслідок — Росія починає експансію сусідніх територій, підтримуючи місцевих сепаратистів і підкуповуючи місцеву владу. Цей сценарій вже випробували і добре відшліфували в багатьох точках, і на Донбасі зокрема. Виходить, що проблема, яка була штучно створена, набуває загострення через її ж ініціатора — РФ, який згодом в образі миротворця заходить та захоплює омріяну територію.

Згущення фарб та ускладнення військової ситуації на Донбасі експерти розцінюють як реакцію Росії на активізацію дій України у відстоюванні своїх позицій. Окрім того, Москві явно не комфортно і під гнітом міжнародного тиску: і Європа, й США впродовж останнього часу чітко визначили своє ставлення до Росії в цілому і до факту окупації Криму та частини Донбасу особливо. Немає сумнівів і в тому, що усі свої дії та висловлювання очільники самопроголошених республік узгоджують з російськими кураторами. Їхня спільна позиція та риторика лише підтверджують думку про те, що Кремль не хоче відмовлятися від свого плану та своєї логіки війни, незрозумілої для усього цивілізованого світу.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: