ЧЕРНІВЦІ. ПЕРЕГОНИ. БАНДИ МАЛЕНЬКОГО ПАРИЖУ

07.10.2015 0 By Chilli.Pepper

Оце закінчив уважно вивчати списки (ті з них, які вже повністю доступні) партій до чернівецької міської та обласної рад, біографії кандидатів на посаду міського голови (хоча що там може бути нове — ” пока что нє прівлєкался”?). Адже за наших умов вивчення програм є марнуванням часу, “ібо” виконання тієї чи іншої програми на рівні місцевого самоврядування жорстко обмежене розмірами затвердженого в центрі бюджету.

Chernivtsi_University-(1)Важливо, що Конституцію поки що не змінено, а відповідно ми обираємо депутатів із старими повноваженнями (а з новими повноваженнями треба буде обирати нових депутатів місцевих рад, та й те, якщо Основний Закон буде таки змінено — і ніяк інакше). Буде інша архитектура — місцеві ради стануть значно важливішими. Поки що, як результат бюджетної реформи, вони перерозподіляють частину зібраних податків і зборів і впливають на рівень оподаткування — це вже щось. Але з точки зору Конституції — це ті самі ради, що й 2010 року. І закон про їх обрання майже такий самий, як і 5 років тому.

Втім, одна партія приємно здивувала своїми списками. Замислився.

Інша — частково приємно здивувала, частково добре насмішила.
Коли, скажімо, на умовно-гарантованому місці знаходиться лікар-проктолог — це зрозуміло, тому що це одна з найбільш наближених до політичної діяльності професій. Але коли приблизно на тому ж рівні в списку — юна панянка-перукар, то от що я маю про це думати?

Між цима двома партіями, і ще третьою, старою та досвідченою акулою, яка традиційно розставила кандидатів з номенклатури районного рівня — і розгорається боротьба за перше місце (моральна перемога) та розмір фракції (пакет акцій) в обласній та міській радах.

Щодо решти, то це, мабуть, знущання над носієм влади в цій країні — недарма ж приїздили до Чернівців ЧистоNEWS? Наприклад, лідер списку — тимчасово безробітний. А чому бомжі ще не торують шлях до магістратів? Хто-хто, а вже вони точно знають всі сторони міського способу життя! І такий майже весь список. Ганьба просто, подібні речі треба забороняти законом — а ще хочуть фінансувати партії з бюджету, бо таке подобається соціалістичній Європі! Із нинішніми рисами політико-партійної системи ми вочевидь ще не готові до подібного кульбіту — людям і так грошей не вистачає, а ще фінансувати якесь ледащо, яке очолює, бач, партійну організацію! Ну, погортаємо ще ці паперці відвертої та “наївної” безсоромності.

із оптимізмом я дивлюся на перспективи головної офіційно-реакційної партії в нашій країні — на Буковині та в Чернівцях їхній список складається з самих клоунів, та людей, яким, мабуть, поклали якийсь мішок барабулі, аби вони зголосилися поділитися паспортними даними. Таємні прибічники “кнура-за-морем” (якобіти свого часу казали “король-за-морем”, але наш втікач ніколи не був схожим на монархічну особу) розуміють, що під власним ім’ям на Буковині їм нічого не світить. Це виказує ознаки певного інтелекту. І навіть наші латинські співгромадяни, нащадки Траяна і Стефана — цього разу, вочевидь, голосуватимуть за когось іншого.

Що ж до чернівецьких традиційних кримінально-комерційних угруповань (“кланів”), то вони не такі дурні (інакше би давно грали у малоросійському оркестрі Південного Бутова, разом із колишнім президентом). Тому мафіозі акуратно розклали своїх кандидатів по списках рейтингових політичних сил (крім, здається, однієї), а також по партіях, що теоретично здатні взяти бар’єр. Експерти з чернівецької політичної зоології можуть глибше розкрити картину середньовічних інтриг та китайських стратагем, народжених за кухлем пива в піцерії із характерною назвою “Монополі” (“Спрут”, нє?), чи за літрухою первача в старих шинках, де стіни вже давно почорніли від підступних зрад минулого…

Проте, необхідно нагадати, що місцеві вибори все ж існують не для боротьби з мафією (для цього у нас відбувається реформа поліції, і, на жаль, повзе надто квола реформа судової системи та прокуратури), а для формування відповідальних та ефективних органів місцевого самоврядування. Тож, з моєї точки зору вони мусять отримати сталі більшості замість дрібнофракційної мішанини. Але це лише моя думка.

Деякі списки викликають відчуття рідкісної халтури, змайстрованої буквально на коліні — наприклад рекрутинг у кандидати співробітників медичного вишу та їхніх родичів (це, мабуть, щоби далеко з штаб-квартири партії не ходити). Бачити, що надія лише на проплачену київськими офісами рекламу на бігбордах та в інтернеті. Хоча, мінімалістське мислення — це не найгірша вада планування.

Деякі крайові політики ввійдуть в історію цих виборів, як такі, що втратили здоровий глузд. У якихось випадках, це вік — замість бавитись із онуками, неодмінно треба лізти до обласної ради на юній…ні, вибачте, попереду новонародженої партії із назвою, що нагадує чи-то бренд соняшникової олії, чи-то назву кетчупу. От у Джона Керрі дружина, наприклад, випускає кетчуп Heinz і це коштувало йому шансів на президентство. А президентство — це і є “головування”, до речі…Ну, партія-майонез в аграрній державі, це ще якось зрозуміло…

Інші списки — це страх і ненависть у Лас-Вегасі (ті люди взагалі знають, що вони кудись кандидують?!).

Про кандидатів-одномандатників напишу пізніше, якщо буде про що чи кого писати, або навіть згадувати — адже із ковбасою поки що не приходили, відповідно, навіть не маю гадки хто висувається по моєму району (і чи поважають цих кандидатів “на раене”, чи це якісь приблуди).

Цікавими можуть виявитися перегони за посаду міського голови.

Цікавими в якому сенсі? Чи не вперше в історії не приймає в них участь відомий телеведучий та борець із мафією — цим я здивований.

Щоправда, натомість маємо аж вісім партійних блазнів і позапартійних кумедіантів та трійко технарів, які мають дещо розважити нас своїми викрутасами (бажано креативними).

Серйозних кандидатів, власне, як і на минулорічних виборах міського голови — лише двоє, опитування думки виборців уже всі бачили, думаю у визначені терміни буде опубліковано останні дозволені рейтинги.

Інтрига, звісно у тому, чи можливий другий тур. На цей варіант і працюють різного роду політичні альфонси, яким до Чернівців та Києва строчить з Відня істеричні SMS колишній місцевий Корлєеоне — Дмитро Васильович Фірташ.

Весь цей звіринець має прикривати від удару найстійкішого в Чернівцях “янучару”, якого (сором не дим, очі не виїсть?) вже втретє намагаються пропхати то в депутати, то в міські голови — із усе гіршим результатом. За цією величною історичною постаттю ховається список настільки вже очевидних “ригів” (які тут “ураганять” ще з 90-х і ніяк не можуть заспокоїтись — навіть директори гламурних борделів виявили раптовий інтерес до політичної діяльності!) що незрозуміло нащо “кнуратори” висувають ще й свій офіційний список (мабуть, заради місць у комісіях?).


Ще одного кандидата з величезними претензіями висуває під прапором партії нового (ще раз — нового!) життя — угруповання молодих скоробагатьків, що в 2000-ні оперативно скупили хлібні місця в столичній інфраструктурі відйому грошей у населення під дахом державних правоохоронних та освітніх структур. Та іноді складається враження, що деяким людям усе одно куди висуватись, лише би покрасуватись на плакатах та на телебаченні (можливо, це робиться лише заради партійної статистики, хтозна?), таке явище має назву нарцисізм. Втім, слід відзначити, що гендерний момент нашої взірцевої демократії таким чином цілком дотримано — і ця обставина з певних технологічних причин викликає у мене рідкісне відчуття тепла на душі. Мабуть, у вас — теж?

Останні два тижні обіцяють бути дуже напруженими — адже неодмінно виникнуть біля під’їздів та в офісах комунальних контор розповсюджувачі “пакуночків”, то ж пакуночки слід конфісковувати, а таких агітаторів здавати до будівлі “Юності Буковини”, хай нова поліція на них тренується Смайлик «smile» За тиждень до свята волевиявлення — мабуть, ще щось напишу з цього приводу.

Макс МихайленкоМакс Михайленко


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: