Болгарія під’єдналась до Південного газового коридору

10.07.2022 1 By NS.Writer

Прем’єр-міністри Болгарії та Греції Кирил Петков та Кіріакос Міцотакіс у п’ятницю, 8 липня, взяли участь у церемонії завершення будівництва трубопроводу-інтерконектора IGB, який з’єднав газові мережі двох країн. Він дозволить постачати до Болгарії азербайджанський газ з Південного газового коридору, повідомила пресслужба болгарського уряду, пише biz.liga.net.

Голова правління та заступник голови ради директорів ПАТ «Газпром» Олексій Міллер

Церемонія відбулась біля грецького міста Комотіні, де знаходиться початкова точка інтерконектора протяжністю 182 км.

Петков оголосив, що запуск цього газопроводу означає «кінець російської газової монополії» у Болгарії. Потужність газопроводу — 3 млрд кубометрів на рік.

Очікується, що Болгарія зможе отримувати з Греції не тільки азербайджанський газ, а й зріджений газ зі США або країн Перської затоки. Болгарія вже замовила партії зрідженого газу з грецького ЗПГ- терміналу Ревітусса в Афінах.

Потужність газопроводу може бути збільшена до 5 млрд кубометрів. Надлишок може йти до Румунії (а звідти, можливо, й до України) або Північної Македонії.

– Наприкінці березня міністр фінансів Болгарії Асен Василєв сказав, що Болгарія не продовжуватиме контракт на купівлю російського газу, який закінчується 31 грудня 2022 року. Менше ніж через місяць після цього Газпром перекрив Болгарії газ.

– Після цього у Болгарії заявили, що більше ніколи не вестимуть переговорів з Газпромом щодо імпорту російського газу, тому що він виявився ненадійним партнером.

– У листопаді 2012 року російський Газпром підписав контракт із Булгаргазом на постачання газу обсягом до 2,9 млрд кубометрів на рік на період з 1 січня 2013 року до 31 грудня 2022 року. З 2020 року російський газ до Болгарії йшов трубопроводом «Турецький потік» через територію Туреччини.

Читайте також на Newssky «ВІЙНА.ДРІТ США анонсують нові високоточні ракетні системи Himars для України» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: