Близько 60% українських переробників молока відновили стабільну роботу

01.04.2022 0 By NS.Writer

Молочна галузь України відновила роботу і працює стабільно. Молокопродукти можна прибрати зі списку критичного імпорту, пише agroportal.ua.

Таку думку висловив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур в інтерв’ю «Інфагро».

«Молочна галузь України зараз здатна задовольнити всі потреби країни в основних видах молочної продукції. Кілька мільйонів громадян виїхали, частина території окупована. Оскільки, за моєю оцінкою, стабільну роботу відновили близько 60-65% переробних підприємств, то з урахуванням залишків на складах — сиру, сирного продукту, сухого молока, згущеного молока, яке раніше відправлялося на експорт, попит на молочну продукцію може бути задоволений вітчизняними підприємствами. Заводи відновили обсяги переробки, деякі навіть збільшили», — запевнив він.

Експерт уточнив, що частина підприємств знаходиться на окупованій території, частина у прифронтовій зоні, але з урахуванням того, що до війни багато заводів працювало із завантаженням 0.6, то зменшення кількості працюючих підприємств ніяк не позначилося на обсягах молока, що закуповується переробниками, особливо з урахуванням того, що закрилися деякі іноземні заводи. Тому працюючі заводи змогли збільшити обсяг переробки.

«Оскільки вітчизняна молочна галузь може забезпечити внутрішній попит, то спілка ставить питання про те, щоб взагалі прибрати зі списків критичного імпорту молочні продукти, тому що недоцільно витрачати валюту на ті продукти, які ми можемо виробляти самі», — вважає Арсен Дідур.

Він пояснив, що 30% реалізації молочної продукції зараз йде через державні закупівлі, 20% — це реалізація по своїх каналах, а 50% — продажі через мережі.

«І проблема в тому, що мережі, продовжуючи практику неплатежів, створюють серйозну проблему. І вона стосується не тільки постачальників. Адже ці неплатежі призводять до того, що заводи у свою чергу не можуть вчасно розраховуватися з постачальниками сировини, аграріями, а це тягне за собою виникнення проблем, які не дають їм вчасно провести посівну і заготівлю кормів», — підсумував експерт.

Як раніше писав Newssky, «Стартували переговори з ЄС про приєднання України до програми з відновлення екосистеми після війни».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: