Bellingcat: ватажки «ДНР» і «ЛНР» записали звернення про евакуацію 16 лютого – за день до ескалації на Донбасі

18.02.2022 0 By NS.Writer

Ватажки угруповань «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін і Леонід Пасічник записали відеозвернення про необхідність евакуації до Росії цивільних із непідконтрольних урядові України території Донецької та Луганської областей ще 16 лютого — до нової ескалації на лінії фронту, яка розпочалася 17 лютого і триває досі. Такі висновки дослідники з групи розслідувачів Bellingcat зробили на підставі аналізу метаданих відеороликів, опублікованих на ресурсах бойовиків у мережі Telegram, пише radiosvoboda.org.

«Ватажок „ЛНР“ опублікував відео про евакуацію в офіційному виданні, але з метаданих видно, що файл створено два дні тому (у Telegram зберігаються метадані)», — написав дослідник Bellingcat Ерік Толер.

Згодом він додав, що той же день створення, 16 лютого, має і відео, записане ватажком угруповання «ДНР» Денисом Пушиліним.

«Ааааа, Пушилін зробив те саме! Отже, повідомлення обох, і „ЛНР“, і „ДНР“, про евакуацію очевидно, були записані в середу», — вказує Ерік Толер.

Редактор російської служби Радіо Свобода Марк Крутов робить із цього висновок, що «все, що відбувається сьогодні, очевидно і без сумніву інсценізовано».

Ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР» оприлюднили заяви про евакуацію жителів підконтрольних їм територій до Росії вдень 18 лютого. Вони пояснили це зростанням напруженості у регіоні. Очікується, що перші автобуси з евакуйованими виїдуть у напрямку Росії вже цього вечора.

В Україні наголошують, що не планують жодних наступальних операцій на Донбасі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: