Баварські кінофільми. Ексклюзив

24.12.2021 0 By NS.Writer

Українці мають можливість дивитися баварські фільми у себе вдома

Загалом, то дуже оптимістичні фільми, наповнені прикладами гуманізму взаємної підтримки, любові та поваги до інших, ким би вони там не були, чи ким би вони вам не видавалися.

Баварські кінематографісти (як зрештою і українські) не відчувають на собі граничного тиску комерціалізації, яка пресом лежить, наприклад, на голлівудських студіях. Тому вони дозволяють собі фільмувати максимум лірики, місцевих цікавинок, додаючи до них максимум місцевого патріотизму та максимум фольклорної самобутності. Дивитися таке кіно приємно і цікаво, воно заворожує і приковує до себе увагу без перегонів, без гонитви, і без стрілянини та крадіжок. Просте життя у баварських фільмах, під уважним поглядом кіномитців, виявляється багатогранним і об’ємним, яким воно й має бути.

Кому я оце тут розповідаю? Ми й самі так живемо!

І ще б нам не упізнати себе у Баварських фільмах, адже велика ріка Дунай поєднує обидві наші країни, Баварію та Україну, географічно, історично і фольклорно. Тому обидва наші народи мають такі схожі традиції, темперамент, і смак до життя.

Посольство Німеччини в Києві радить вам:

Скористайтеся цим посиланням на Новорічні свята

Фестиваль «Кіноподорож Баварією» відбувається вже вдруге, стараннями Бюро Вільної держави Баварія в Україні та компанії «Артхаус Трафік».

Це просто подарунок. В умовах пандемії ці фільми можна переглянути, не виходячи з дому.

До цьогорічної програми увійшли чотири комедії та історична біографічна драма.

БАСЕЙНОВИЙ ШЕРИФ

Beckenrand Sheriff, Німеччина, 2021, (113 хвилин) комедія. Режисер: Маркус Г. Розенмюллер. У ролях: Мілан Пешель, Себастіан Беццель, Йоганна Вокалек, Рік Каваніан, Ґізела Шнееберґер, Дімітрі Абольд, Сара Магіта.

Синопсис: Відкритий басейн у місті Груббер хочуть закрити, щоб збудувати на його місці житловий комплекс. Карл — рятувальник, майстер з плавання і шериф цього басейну — сприймає цю новину як виклик. Щоб урятувати басейн, необхідно зібрати 600 підписів. Як їх отримати, якщо навіть із нечисленними відвідувачами Карл не ладнає?

Враження від перегляду: Творці фільму вдало використали сарказм, показуючи дивакуватого майстра басейну, який завжди нарочито підкреслює що він «швіммайстер», тобто фахівець з плавання, а не лише слідкує за рівнем та температурою води у самому басейні, чи за порядком навколо басейну.

Схожий на недоумка Карл викликає насмішки містян, але й не прикидається іншим. А ось ті, хто з нього глузував, з розвитком сюжету, самі виявляються смішними, дивно поводячись, навіть за серйозних обставин. Це мудре рішення режисера, сценаристів та акторів, наголошує: перш ніж сміятися з когось, озирнись — а чи не сміються з тебе.

У фільмі чудово показано самоіронію баварців, їхнє уміння посміятися з себе, особливо у сцені зародження кохання між інструктором з плавання та тренером чоловічої команди ватерполістів, яку автори так і окреслили: освідчення в коханні по-німецькому.

Також там присутня потужна лінія інтернаціоналізму, коли європейці не закриваються перед мігрантами, а допомагають їм вписатися у життя суспільства, нехай хоч і на короткий час.

А порятунок басейну громадою демонструє, що не такі вони вже й індивідуалісти, ті баварці. Та й не такі вони вже скупуваті, як про німців складають враження не-німці.

РАНІШЕ ПОМЕР — ДОВШЕ ПРОЛЕЖАВ

Wer früher stirbt, ist länger tot, Німеччина, 2006, 104 хвилини, комедія, драма. Режисер: Маркус Г. Розенмюллер. У ролях: Маркус Кроєр, Фріц Карл, Юрґен Тонкель, Юлі Ронштедт, Саскія Вестер, Франц Ксавер Брюкнер, Ганс Шулер, Зепп Шауер, Гайнц-Йозеф Браун, Тім Сейфі.

Синопсис: 11-річний Себастіан дізнається, що його мати померла через нього, а не в автомобільній катастрофі. Відчувши провину та скептично оглянувши прожите життя і вчинені ним гріхи, він розуміє, що ніколи не потрапить до раю і не побачиться з мамою. Тому, щоб заробити перепустку на небеса, він вирішує стати… рок-зіркою.

Враження від перегляду: Під час перегляду цього фільму можна і сміятися, і плакати. Він про переживання дитини перед швидкоплинністю життя, та допомагає отримати відповіді на запитання: чому стається смерть, і як жити після цього живим.

Гарна операторська робота, особливо з віддаленими об’єктами, як ото радіостанція а вершині гори, чи місяць уночі.

Тому що це поетичне кіно, яке так легко лягає на серце українцям.

Воно й про складність життя загалом, і про складність стосунків закоханих на селі. Про марність самогубства. Про бажання безсмертя. І про розуміння того факту, що безсмертя людини забезпечує творчість.

У стрічці прекрасно використано перехресний монтаж, який допомагає відкрити механізми взаємодії між людьми, навіть коли вони не перебувають разом.

ЧАРІВНЕ ДЗЕРКАЛО, АБО ПОДВІЙНІ НЕПРИЄМНОСТІ

Unheimlich perfekte Freunde, Німеччина, 2019, 92 хвилин, сімейна комедія. Режисер Маркус Г. Розенмюллер. У ролях: Луїс Ворбах, Йона Генслен, Маргарита Бройх, Марі Лойєнбергер, Серкан Кая, Колін Бадура.

Синопсис: Школяр Фрідо знайшов чарівне дзеркало, яке здійснює мрію: у хлопця з’являється його точна копія. Відтепер у школу ходить двійник, який виявляється напрочуд розумним і сумлінним учнем. Фрідо в захваті, але скоро про його таємницю дізнається друг Еміль…

Враження від перегляду: Це фільм годиться для перегляду як дітям, так і їхнім батькам. Але найкраще, як вони дивитимуться це кіно разом. За допомогою чарівного дзеркала проблеми не зникають, а навпаки, створюються інші. Оце й важливо побачити разом, батькам і дітям, щоб зрозуміти спільні проблеми — комусь послабити контроль та більше підтримувати морально, а комусь краще вчитися, зрозумівши важливість цієї справи для свого майбутнього.

Коли внутрішня напруга розряджається вибухом емоцій у гімназії, легше стає усім, навіть бабусям і дідусям.

А діти починають розуміти що, отримавши собі заступника — ідеального себе — потім доведеться розплачуватися. І що всі люди далеко не ідеальні.

А щоб добре співіснувати разом, треба лише зрозуміти, що саме такими як ми є, нас і люблять оточуючі!

НА РІВНІ ОЧЕЙ

Auf Augenhöhe, Німеччина, 2016, 98 хвилин, сімейна комедія. Режисер: Йоахім Долльгопф,Ефі Ґольдбруннер. У ролях: Луїс Ворбах, Джордан Прентіс.

Синопсис: Десятирічний Міхі живе в дитячому будинку відколи в нього померла мама. Одного разу він випадково дізнається адресу свого раніше невідомого батька. Сповнений радісного очікування, Міхі вирушає на пошуки сильної та могутньої людини, яка його прийме та прихистить. Однак батько виявляється нижчим за хлопця. Міхі соромиться познайомитися з ним, але вже пізно. Коли ж його таємницю дізнаються інші діти в будинку, настає справжній хаос.

Враження від перегляду: Цей фільм про важливість існування кожної особистості у цьому світі людей.

Психологічно він більш напружений за інші, та дивитися його набагато легше. Можливо тому, що подивившись три попередні фільми, ви зрозумієте — у баварців нічого не буває так собі просто. Хоча про цю рису національного характеру згадуєш і коли спілкуєшся з українцями також.

Хочете позбавитися комплексів та забобонів — дивіться баварське кіно.

Загальною ознакою представлених фільмів є ще й те, що вони пасують для спільних переглядів у родинному колі.

ЛЮДВІГ БАВАРСЬКИЙ

Ludwig II, Австрія, Німеччина, 2012, 130 хвилин, історична біографічна драма. Режисери: Марі Ноель та Петер Зер. У ролях: Сабін Тамбреа, Себастьян Шиппер, Ханна Герцшпрунґ, Юстус фон Донаньї, Фрідріх Мюке, Едгар Зельґе, Том Шиллінг, Самуель Фінці.

Синопсис: Баварський король Людвіг II, став легендою ще за життя. Тонкий аматор мистецтва, знавець музики та архітектури, піднесений юнак — завдяки цьому він зажив слави «казкового короля». У вік розквіту войовничих імперій важко уявити менш відповідну кандидатуру на баварський престол. Красень Людвіг, більш захоплений оперою, ніж поповненням скарбниці, і сам сумнівався, що виправдає надії батька і стане гідним наступником. Тим часом, відчувши смак політичної гри, Людвіг стає ключовою фігурою баварської історії.

Враження від перегляду: У цьому кінофільмі розповідається про те, як персональна влада ламає людину, не готову до виконання обов’язків, коли влада навалюється на людину зненацька.

І ще, історія, зображена у фільмі, наштовхує на думку, що перебуваючи при владі, людина має право фантазувати, але тоді вже їй не дозволено відриватися від реальності.

Там також присутня тема важливості правильного розуміння своїх цілей служіння Державі.

Цей фільм і про загадковість світу, де усе може виглядати так, але бути не зовсім таким. Він також є і чудовою ілюстрацією способів, за допомогою яких влада прагне досягти власних цілей, і до чого призводить монопольна влада, не обмежена громадським контролем суспільства над нею.

У кінофільмі «Людвіг Баварський» яскраво змальовано ситуацію, коли народ не спроможний утримати незалежність власного королівства, послуговуючись мовою сусіднього народу в якості державної.

Кінофільм «Людвіг Баварський» мусять переглянути як попередження усі, хто прагне НЕОБМЕЖЕНОЇ ВЛАДИ, а також персональної влади для себе.

Не знаю німецької, тому під час переглядів уважно слідкував за титрами українською мовою, і дуже тішився, коли чув знайоме слово: GENAUCH!

GEMACHT.

«Сердюк»Володимир Сердюк,

винятково для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: