Астроном-аматор Альберто Кабальєро знайшов можливе джерело “Вау!”-сигналу

27.11.2020 0 By Chilli.Pepper

Астроном-аматор і користувач мережі YouTube Альберто Кабальєро, один із засновників каналу The Exoplanets Channel, знайшов невелику кількість доказів джерела знаменитого вау!-сигналу.

Вау! сигнал, представлений як “6EQUJ5”. Права: Радіообсерваторія Великого вуха та Північноамериканська астрофізична обсерваторія (NAAPO)

У своїй роботі, завантаженій на сервер препринтів arXiv, Кабальєро описує пошук у базі даних Gaia можливих сонцеподібних зірок, на орбіті яких може знаходитися екзопланета, здатна підтримувати розумне життя, повідомляє phys.

Ще у 1977 році астрономи, що працювали з радіотелескопом Big Ear, на той час розташованим у Делавері, штат Огайо, записали унікальний сигнал із космосу. Він був настільки сильним і незвичним, що один із робітників у команді, Джеррі Ехман, накреслив слово “Вау!” на роздруківці.

Незважаючи на роки роботи та багато людських годин, ніхто ніколи не зміг простежити джерело або пояснити сильний, унікальний характер сигналу, який тривав усі 72 секунди. З того часу багато людей пропонують єдине пояснення такого сильного і унікального сигналу – позаземне розумне життя.

У свому новому зусиллі Кабальєро міркував, що якби джерелом була якась інша форма життя, то вона, швидше за все, мешкала б на екзопланеті – і якби це було так, то цілком зрозуміло, що така форма життя могла б існувати на планеті, подібній до нашої Землі – одна, яка кружляє навколо власної сонцеподібної зірки.

Переслідуючи цю логіку, Кабальєро розпочав пошук у загальнодоступній базі даних Gaia саме такої зірки. База даних була зібрана командою, яка працює в обсерваторії Gaia під керівництвом Європейського космічного агентства.

Запущений у 2013 році, проект постійно працював над складанням найкращої карти нічного неба, будь-коли створеної. На сьогоднішній день команда занотувала приблизно 1,3 мільярда зірок.

Вивчаючи результати пошуку, Кабальєро знайшов те, що, здається, відповідає розрахунку – зірку (2 МАСА 19281982-2640123), яка майже є дзеркальним відображенням сонця – і знаходиться у тій частині неба, де Вау! сигнал виник.

Він зазначає, що у районі є й інші можливі кандидати, але припускає, що його претендент міг би стати найкращим початком для нових дослідницьких робіт астрономів, які мають інструменти для пошуку екзопланет.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: