«Асамблея румунів Буковини»: сепаратизм по-буковинськи, – доповідь кандидата політичних наук, керівника Центру румунських студій ЧНУ – Любов Мельничук

04.10.2020 0 By NS.Writer

Запрошуємо до перегляду доповіді кандидата політичних наук, керівника Центру румунських студій ЧНУ — Любовь Сарафинчан (Любов Мельничук).

На тему «Асамблея румунів Буковини»: сепаратизм по-буковинськи” у ході роботи міжнародного круглого столу «Тримор’я та злочини імперії: від кривавих земель до простору безпеки»:

Наприкінці липня 2015 року у ЗМІ з’явилася інформація про те, що в Чернівцях начебто відбулась установча конференція Асамблеї румунів Буковини, на якій делегати прийняли рішення про автономію румунів, а також начебто вимагали особливого статусу в Україні. Варто взяти до уваги, що дане повідомлення зʼявилося під час проведення АТО на Сході України та погіршення україно-російських міждержавних відносин. Відповідну новину поширило видання «Корреспондент» з посиланням на маловідомий сайт nr24.org. У публікації йдеться про те, що делегати всіх районів Північної Буковини заслухали доповіді членів ініціативної групи, в яких констатувалося важке соціально-економічне і культурне становище румун України.

Зазначається, що під час так званої установчої конференції обговорювалася проблема безпеки румунофонів регіону. Учасники конференції висловили бажання, щоб в процесі облаштування нової автономії активну роль відігравала Румунія [1].«Сьогодні румуни Буковини переживають один з найважчих періодів у своїй історії. Ми опинилися в країні, де йде війна, руйнується промисловість і аграрний сектор. Серед румунів Буковини найвищий в Україні рівень безробіття. Наша молодь покидає регіон», — заявила координатор Асамблеї Доріна Кіртоаке. Вона зазначила, що у зв’язку з цим стає дуже актуальною ідея створення Буковинської автономії у складі України на території компактного проживання румунського населення.

Поцікавившись біографією координатора Доріни Кіртоаке нам не вдається знайти нічого, окрім того, що Дорін Кіртоаке є молдовським політиком, дивним є те, що їхні імені та прізвища ідентичні. Це змушує замислитися над достовірністю повідомлення.

Надуманий гість з Румунії Марчел Руссу, відповідно до повідомлення, зазначив, що «боротьба буковинців за румунську автономію носить адекватний і актуальний характер. Це єдина можлива форма захисту національних, культурних, мовних, економічних і геополітичних інтересів румунського населення Північної Буковини. Більше того, саме таким чином може бути поступово реалізована мрія мільйонів румунів на об’єднання в рамках єдиного румунського проекту. Сподіваюся, що ваш приклад наслідуватимуть румуни Бессарабії, а особливо її Південної частини» [2]. Учасники конференції начебто вважають, що автономія гарантує економічний і соціальний добробут. Цей статус дозволить отримувати серйозну фінансово-економічну допомогу з Румунії. Всі присутні одноголосним голосуванням ухвалили резолюцію, яку нібито направили керівництву України та Румунії [2].

У публікації згадується ще одна координатор конференції Корнелія Руссу, котра мовби привела ще ряд важливих аргументів на підтримку створеної Асамблеї та проголошення особливого статусу Північної Буковини. Зокрема вона зазначила, що «поки Румунія йде вперед по колії Європейського Союзу, Північна Буковина деградує і руйнується. Соціально-економічна криза і руйнування традиційної культури гублять корінну націю регіону — румун». Підсумком конференції стало одностайне голосування за створення Асамблеї румунів Буковини. Так само було прийнято рішення найближчим часом провести другу конференцію Асамблеї румунів Буковини для обрання керівного складу організації.

Проте, як з’ясувалося, такої події в Чернівцях взагалі не було, а названі в матеріалі активісти виявилися вигаданими персонажами. Зокрема, додається інформація, що жителям Придністров’я на початку липня було запропоновано заробити грошей, взявши участь у фотосесії зібрання так званої «Асамблеї румунів Буковини» — вдаючи із себе румунів з Чернівецької області, яких «утискає київська влада».

Генеральне консульство Румунії в Чернівцях спростувало дане повідомлення, зазначивши, що інформація стосовно так званої «Асамблеї румунів Буковини» може бути провокацією з боку зацікавлених сил задля спекуляції можливими міжетнічними непорозуміннями [3].

Таким чином, висновок стає очевидним, що окремі зацікавлені особи або ж група осіб намагаються спровокувати міжетнічні незгоди на території Чернівецької області використовуючи провокативну інформацію і тим самим, погіршити україно-румунські міждержавні відносини та створити центри дезінформації в зонах ризику виникнення непорозумінь.

Список використаних джерел:

1. Румуни Буковини зажадали автономії для свого краю[Електронний ресурс] // Кореспондент. — Режим доступу: http://ua.korrespondent.net/ukraine/3545644-rumuny-bukovyny-zazhadaly-avtonomii-dlia-svoho-kraui

2. ЗМІ поширили фейк про те, що румуни Буковини хочуть автономії[Електронний ресурс] // Молодий буковинець.— Режим доступу: http://molbuk.ua/chernovtsy_news/95816-zmi-poshyryly-feyk-pro-te-scho-rumuny-bukovyny-khochut-avtonomiyi.html

3. Хто такі «патріоти» із «Асамблеї румун Буковини» і чого вони хочуть? [Електронний ресурс] // Буковина толерантна. — Режим доступу:http://buktolerance.com.ua/?p=6026

Summary

The article deals with the problem of provocative news in media about Assembly of Bukovinaʼs Romanians. According to publications in media, it was held conference in June, 2015 in Chernivtsi by Assembly Bukovinaʼs Romanians and representatives decided to autonomy Romanians. The author denies the truth of the statement.

Любов Мельничук, кандидат політичних наук, асистент кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, директор Центру румунських студій, керівник відділу міжнародних комунікацій Інституту демократизації та розвитку, заступник директора Інституту добросусідства (Україна)

Публікація здійснюється в рамках співробітництва Newssky Media Group із Інститутом Демократизації та Розвитку.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: