AquaSonic, перший у світі концерт підводної музики

07.01.2018 0 By Chilli.Pepper

AquaSonic – перший в світі альбом підводної групи, амбітний проект п’яти датських музикантів, які виконують музику занурившись в акваріуми.

Коли-небудь грав музику в акваріумі? Ні? © CHARLOTTA DE MIRANDA


Родом з Данії, авангардний ансамбль Betweenmusic провів кілька років, експериментуючи з підводною музикою, розробляючи власні інструменти на замовлення за допомогою глибоководних дайверів, вчених і майстрів ручної роботи.

Нанна Бех. Фото © JENS PETER ENGEDAL


Наспівуючи і граючи повністю занурившись в баки, колектив вперше виконав AquaSonic в Нідерландах у 2016 році. Тепер вони збираються виступити з проектом на Сіднейському фестивалі цього року в Австралії, з 6 по 9 січня у Carriageworks.

“Дуже складно грати живу музику під водою”, – сказав Роберт Карлссон, співзасновник AquaSonic. “Ця складність створює також величезну близість виконавців … Ви не можете просто думати про щось інше. І я думаю, це саме те, що може відчути аудиторія”.

“Вода це також субстанція, яка нас усіх об’єднує, незалежно від релігії чи культури, поза межами” ми і вони “, і це, на мою думку, змушує цю роботу говорити з широкою аудиторією – не тільки постійними відвідувачами театру або концерту”.

 

Співзасновник, художній керівник, композитор і музикант Лайла Сковманд придумала ідею групи у 2002 році, коли вона експериментувала зі своїм голосом. Вона хотіла дослідити ефекти, скажімо, співу через водну поверхню, тому вона наповнила миску водою і почала займатися музикою.

“Через пару років, в Європейській лабораторії художника, у неї з’явилася можливість спробувати спів повністю занурившись, а також спробувати деякі інструменти”, – сказав Карлссон. “Це звучало не так добре, але вона була заінтригована і зачарована цим новим елементом в плані музики”.

Лайла Сковманд. Фото © PER VICTOR


Так, почалася 11-річна одіссея по розробці AquaSonic, що переросла до п’яти чоловік.

Тож, що це за фантастичні інструменти і як вони працюють? З урахуванням назв д-ра Сьюсса, таких як гідралофон, крісталлофон і ротакорда, інструменти AquaSonic виготовляються на замовлення у співпраці з прилодобудівниками США, Канади, Великобританії та Данії.

Нанна Бех і Мортен Поульсен. Фото © MORTEN THUN


“Деякі з них засновані на старих ідеях, таких як ротакорда – струнний інструмент, де колесо дотикається до струн, відтворюючи звук, або крісталлофон – скляний інструмент, в якому я граю на налаштованих обертових скляних чашах”, – сказав Карлссон.

“Наш гідралофон від Райана Янцена – свого роду водний орган – єдиний інструмент, який використовує вібраційну воду для генерації звуку”.

Роберт Карлссон. Фото © JENS PETER ENGEDAL


Із вбудованими мікрофонами, баки самі функціонують, як інструменти, факторизуючи температуру та інші якості води.

Як же грають музиканти під водою без аквалангів? “Ми піднімаємося і дихаємо між фразами”, – пояснив Карлссон. “У деяких місцях це ретельно сплановано в композиції, в інших місцях це більш спонтанно”.

Мортен Поульсен. Фото © KATIA ENGEL


 

Джерело


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: