Американські аналітики вважають, що Росія занепокоєна можливістю втратити Калінінград

03.11.2021 0 By NS.Writer

Росія побоюється, що в разі військового конфлікту з Заходом НАТО може захопити Калінінград для подальшої атаки на РФ. Про це йдеться у статті «Російські аналітики вважають, що Литва та Польща хочуть повернути Калінінград» аналітичного центру The Jamestown Foundation, повідомляє sprotyv.info з посиланням на Службу зовнішньої розвідки України.

Занепокоєння щодо долі Калінінграда (колишнє місто Кьоніґсберґ у Східній Пруссії) тривають з радянських часів через уявну загрозу приєднання регіону до ФРН. У 1990-х роках росіяни побоювалися, що несуміжна з основною частиною РФ область може відокремитися і утворити четверту незалежну балтійську республіку разом із Литвою, Латвією та Естонією.

Сьогодні, за інформацією The Jamestown Foundation, у російських аналітичних колах зростає занепокоєння того, що Литва та Польща нібито мають власні плани підірвати контроль Москви над регіоном, сподіваючись зрештою повернути його собі — оскільки обидві балтійські країни завжди розглядали цю територію як історично свою.

Такі російські дискусії почастішали з трьох взаємопов’язаних причин.

По-перше, відносини між Москвою та Вільнюсом і Варшавою погіршилися. Звинувачення Литви та Польщі у плануванні захоплення частини Росії є корисним пропагандистським і політичним інструментом для тих, хто хоче жорсткішої політики Росії.

По-друге, фокусування на цих двох країнах, а не на Німеччині, дає змогу уникати нападок на Берлін, з яким Москва сподівається розвинути тісніші зв’язки.

І третє, можливо найважливіше, занепокоєння щодо Польщі та Литви є частиною ідеї про те, що Росія має інтегрувати Білорусь не лише для підтримки бачення Путіним нової імперії, але й для захисту Калінінграда як невід’ємної частини Російської Федерації.

Закиди російських пропагандистів свідчать, що Москва сподівається очорнити репутацію обох країн та ізолювати їх від Заходу. Також вони є критично важливими індикаторами руху Москви до послаблення Західного альянсу через ідею, що деякі з його членів мають ширші цілі, а це викличе труднощі для партнерів.

Ці наративи — російський виклик, який Захід має визнати та колективно відповісти на нього, наголошують аналітики The Jamestown Foundation.

Як повідомляла група ІС, на вулицях німецького міста Тетерів з’явилися передвиборчі плакати партій Християнсько-демократична спілка Німеччини (ХДС) та Християнсько-соціальна спілка (ХСС) 72-річної давності. Там у склад країни входить Калінінград.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: