5G мало б об’єднати світ, натомість — воно нас розділяє

05.07.2020 0 By Chilli.Pepper

Розбіжності щодо технічних стандартів 5G та ролі китайського Huawei ставлять під загрозу впровадження надшвидких зв’язків, повідомляє wired.

5G

Бездротова технологія наступного покоління, відома як 5G, розроблена для забезпечення з’єднань приблизно в 50 разів швидше, ніж домашнє широкосмугове з’єднання. ФОТОГРАФІЯ: NICOLAS ASFOURI / AFP / GETTY IMAGES

Світ об’єднався, щоб побудувати 5G. Тепер бездротові технології наступного покоління розривають світ на частини.

Остання версія технічних специфікацій 5G, додає функції для підключення автономних автомобілів, розумних фабрик і пристроїв Інтернету речей до шалено швидких мереж 5G. Креслення відображають глобальні зусилля по розробці технології за участю більше десятка компаній з Європи, США та Азії.

Але, зрештою, 5G також розділяє нації – США і Китай вчепилися до “перетягування канату”. Напруженість між Вашингтоном і Пекіном із приводу торгівлі, прав людини, поводження з Covid-19 і дезінформації Китаю загострює глобальні розбіжності навколо розгортання 5G. Дедалі більше країн приєднується до західної або китайської версії технології.

“Національна безпека та комерційні інтереси заплутані, і їх дуже важко розділити”, – говорить Скотт Уоллстен, президент Інституту технологічної політики, аналітичного центру.

Спосіб створення 5G та спосіб його розгортання відображає постійну загадку для західних країн – як збалансувати здорову конкуренцію та співпрацю з національними інтересами та піднесенням Китаю.

«Національна безпека і комерційні інтереси заплутані, і їх дуже важко розділити».

СКОТТ УОЛЛСТЕН, Президент, ІНСТИТУТ ТЕХНІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

США і деякі їхні союзники, включаючи Австралію, Нову Зеландію, Японію і Тайвань, заборонили Huawei та іншим китайським телекомунікаційним компаніям, таким як ZTE, їх мережі. Інші країни відмовилися від зусиль США, спрямованих на те, щоб утримати Huawei та інші китайські фірми в стороні. Аргентина, Бразилія, Росія, Філіппіни і Таїланд вітають технологію 5G Китаю.

Ключове питання – як ця біфуркація вплине на роботу стандарту, який мав бути відкритим і глобальним. “Ми ризикуємо ще більше фрагментувати інтернет і ризикуємо способом підключення різних мереж поміж собою”, – каже Уоллстен.

Навіть якщо 5G мав бути по-справжньому глобальним стандартом комунікацій, технічні плани відображають зміщення національних сильних сторін та наслідки напруженості.

Стандарти 5G визначають плани для шалено швидкої бездротової швидкості до 1 ГБ на секунду – в 50 разів швидше, ніж середньостатистичне широкосмугове з’єднання у США – з невеликими затримками. Уявіть ігри високого класу без будь-яких відставань або роботів, яких живить штучний інтелект, розміщений у хмарі. І, звичайно, очікується, що 5G надихне на інновації бізнес-компанії, що може змінити ландшафт технології. За різними оцінками, ця технологія могла б принести світовій економіці кілька трильйонів доларів протягом наступних двох десятиліть. Не дивно, що кожна країна хоче частину такої акції.

Технічні специфікації для 5G розроблені Проектом партнерства 3-го покоління (3GPP), коаліцією організацій по стандартизації з США, Європи, Китаю, Японії, Індії та Південної Кореї. Група вносить останні штрихи у версію 16 специфікації 5G, яка додасть функції, що дозволяють пристроям перемикатися між більш широким діапазоном бездротового спектру, пропонує високоточне позиціонування, з’єднання між транспортними засобами і більш надійні, практично миттєві комунікації, критично важливі для промислового використання.

Багато компаній зробили свій внесок у розробку 5G, але стандарт відображає перехід від американських та європейських технологій до китайських, порівняно з попереднім стандартом 4G. Аналіз внесків до специфікацій 3GPP, опублікованих у серпні 2019 року IHS Markit, виявив, що китайські фірми внесли приблизно 59 відсотків стандартів, а більшість із них припадає на Huawei. Стандартами на 4G керували європейські та американські фірми.

“США написали 4G”, – каже Чарльз Клансі, віце-президент з розвідувальних програм MITER, некомерційної організації, яка керує дослідницькими проектами США. “Тим часом, завдяки державним субсидіям та кібер-крадіжці інтелектуальної власності конкурентів, Huawei став світовим лідером, поки ніхто не спостерігав за ними”, – говорить Клансі, який вивчав безпеку 5G. “Вони повільно взяли під контроль групи стандартів, і Китай написав 5G”. Huawei відмовився від коментарів.

Складно оцінити, скільки Китай може отримати від своєї ролі у формуванні стандартів, або скільки США може втратити. Визначення технічних стандартів може дати виробникам обладнання перевагу в розробці продуктів, які використовують ці стандарти. Huawei також звинувачували у тому, що його обладнання складно поєднувати з іншим обладнанням. Листопадовий звіт Центру нової американської безпеки попереджає, що 5G обіцяє мати таке широке застосування, що США можуть постраждати в економічному і військовому відношенні, якщо це дозволить Китаю занадто далеко просунутися вперед.

Однак конкуренція може стати складною. Минулого місяця уряд США роз’яснив правило, яке дозволяє американським компаніям працювати з Huawei над технічними стандартами, після того як попередні версії, мабуть, змушували американські компанії зменшувати свою участь у розробці стандартів.

Незважаючи на складності, багато країн потрапляють у відповідність із рішенням США. Держсекретар Майк Помпео заявив минулого тижня, що “течія змінюється проти Huawei”, і привітав “чистих операторів” в Індії, Франції, Австралії, Південній Кореї і Великобританії, які відкидають технології китайської компанії. У той же день уряд Сінгапуру обрав Ерікссон зі Швеції і Nokia з Фінляндії замість Huawei для установки своєї національної мережі 5G.

Деякі країни, схоже, прагнуть скористатися перевагою поділу між США і Китаєм. Через день після того, як Сінгапур зробив свій вибір, домінуюча японська телекомунікаційна компанія NTT Docomo придбала 5-відсоткову частку у виробнику обладнання NEC, і компанії намітили плани глобальної конкуренції в 5G. Уряд Японії також повідомив про плани просування японської версії технології.

5G надихнула нові коаліції між країнами, у тому числі D-10, коаліцію демократичних країн, запропоновану Великобританією, яка буде співпрацювати в таких технологіях, як 5G, а також в глобальних ланцюжках поставок.

Саміт Сакс, фахівець з політики в області кібербезпеки і китайської цифрової економіки в Новій Америці, зазначає, що США все частіше застосовують більш агресивний підхід до конкуренції з Китаєм у таких областях, як штучний інтелект, розробка чіпів і 5G, пропонуючи більше інвестицій в технології виробництва чіпів і просування стандартів відкритих комунікацій.

 

Логістика, митно-брокерські і складські послуги — RONA — переходимо.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: