3D-принтери можуть дозволити вам створювати власні ліки

25.01.2018 0 By Chilli.Pepper

Лікарі або фармацевти можуть виготовляти ліки за вимогою, щоб зупиняти спалахів захворювань, повідомляє engadget.

Кітсон та інш.

©Кітсон та інш.

Ви звичайно можете собі уявити, що виробництво ліків відбувається тільки в гігантських фармацевтичних корпораціях вартістю в мільйони доларів. Проте, дослідники з Університету Глазго оприлюднили новий процес створення “реакційного середовища” або невеликих реакторів, які можуть виробляти ліки, використовуючи стандартний 3D-принтер вартістю 2000 доларів США.

Новий процес дозволяє будь-якій людині виготовляти ліки, відкриваючи можливості лікарям країн, що розвиваються швидко виробляти медикаменти для скорочення спалахів захворювань або навіть вам виробляти власний ібупрофен у себе вдома.

Процес звучить досить просто, коли ви його описуєте, але дослідникам знадобилося майже шість років, щоб досягти цього моменту. Використовуючи 3D-принтер, команда створювала різні ємності для рідин, які можуть виконувати чотири різні хімічні реакції в 12 ступенів, включаючи фільтрування і випаровування. Вони, по суті, стають фабриками мініатюрних реакцій, дозволяючи фармацевтам або лікарям створювати конкретні препарати, додаючи солвенти і реагенти в певний час у процесі виготовлення.

Самі хімічні препарати можуть зберігатися в “автономних картриджах, що вимагають обмеженої взаємодії з користувачем для отримання бажаних продуктів за запитом”, – наголошується у звіті. Велика частина схеми – це рецепти, які структурують виробництво як покроковий робочий процес, за яким кожен може слідувати.

Використовуючи цю техніку, дослідники створили розслабляючий баклафен для м’язів, а також продукували протисудомні і противиразкові препарати, використовуючи різні реакційні засоби. Цей процес можна було б розширити для виробництва багатьох інших видів медицини.

Звичайно, можна купити реакційні посудини, відзначають дослідники, і зробити медпрепарати майже таким же способом. Проте, замовлення і доставка цієї продукції може зайняти дорогоцінний час у віддалених або бідних регіонах у разі спалахів або інших надзвичайних ситуацій в сфері охорони здоров’я. І це було б абсолютно неможливо в місіях МКС або НАСА на Марсі, наприклад. Використання 3D-принтера дозволить медичному персоналу задіяти свої власні реактори, і до того часу, поки у них будуть необхідні хімікати, вони можуть самі виготовляти найрізноманітніші ліки.

Поки ще є багато речей для розробки, як наприклад можливості зловживання такими пристроями та правила від виробництва незаконних наркотиків, але інші дослідники значною мірою захоплюються ідеями і заряджаються ентузіазмом. “Це може стати важливою віхою, дійсно оригінальною її декларацією”, – сказав лауреат Нобелівської премії з хімії Фрейзер Стоддарт (який не брав участі в дослідженні). “Це одна з тих статей, які змушують [людей] сідати і записувати”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: