США та Китай блокують резолюцію ООН, не зважаючи на боротьбу з пандемією ВООЗ

02.05.2020 0 By Chilli.Pepper

У четвер Сполучені Штати і Китай залишилися у конфронтації через проект резолюції Ради Безпеки ООН, що закликає до 90-денної гуманітарної паузи у конфліктах по всьому світу внаслідок пандемії коронавирусу, повідомляє spacewar.

Засідання Ради Беезпеки ООН

Тупикова ситуація – у зв’язку зі згадуванням Всесвітньої організації охорони здоров’я – залишає мало надії на швидке голосування, оскільки Рада Безпеки намагається знайти відповідь на глобальну кризу, залишаючись у значній мірі безмовною, оскільки пандемія, яка стається один раз на століття, стала вбивати десятки тисяч людей і призупинила економіку по всьому світу.

“Це головна перепона, ніхто не рухається”, – сказав один з дипломатів AFP, виступаючи на умовах анонімності.

“Ми тупцюємо на місці”, – сказав інший.

На прес-конференції Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш висловив жаль з приводу безвиходдя.

“Абсолютно необхідно, щоб країни об’єдналися і щоб великі держави змогли подолати свої труднощі, з тим щоб Рада Безпеки стала більш активною і більш ефективною”, – сказав він.

“Нам потрібна єдність і сила міжнародного співтовариства. Всі наші зусилля залежать від рішучої політичної підтримки”.

Текст, створений Францією і Тунісом і отриманий AFP, обговорювався тижнями.

Він закликає до 90-денної гуманітарної паузи для надання допомоги найбільш уразливим групам населення, які потрапили у конфлікти по всьому світу, у тому числі в таких місцях, як Афганістан і Ємен.

Проект також підтримує заклик Гутерріша від 23 березня про припинення вогню в усьому світі з метою сприяння боротьбі з коронавірусами.

Але Вашингтон і Пекін як і раніше сперечаються про те, як посилатися на Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) у тексті.

Роль ВООЗ у боротьбі з пандемією була дискредитована президентом США Дональдом Трампом, який поскаржився, що йому не було очевидним щодо загрози коронавірусу та призупинив фінансування від США. Китай відповів, запропонувавши додаткове фінансування.

Китай “наполягає на згадці Всесвітньої організації охорони здоров’я” у тексті, тоді як США цього не хочуть, пояснили кілька дипломатів, на підставі анонімності.

“Ми не коментуємо поточні переговори” у Раді Безпеки, – заявив Державний департамент США на запитання про ситуацію глухого кута.

Жодної реакції від місії Китаю в ООН не вдалося отримати.

Співавтори тексту, як і решта з Ради Безпеки, змушені чекати компромісу між двома постійними членами, кожен з яких має право вето.

З початку тижня прогресу не було, додали інші дипломати.

Порожнє місце

На цьому тижні очікувалося голосування, і Гутеррес наполягав на ньому вже більше місяця. Але це здається все менш і менш ймовірним у короткостроковій перспективі через розбіжність між США та Китаєм.

“Мене особливо турбує відсутність достатньої солідарності з країнами, що розвиваються – і в тому, щоб вони змусили реагувати на пандемію COVID-19, яка ризикує поширитись як пожежа, і вирішити драматичні економічні та соціальні наслідки”, – сказав Гутеррес.

Один дипломат сказав, що цього тижня, мабуть, не буде голосування. “Подивимося, чи принесе наступний тиждень щось нове”, – сказав цей дипломат.

Західний посол зауважив, що ситуація може швидко закінчитися, якщо США та Китай знайдуть компроміс. Згадка ВООЗ є лише побічною проблемою у проекті, орієнтованому на підтримку припинення вогню у 20-ти зонах війни або конфліктів по всьому світі, заявив посол.

На даний момент резолюція має порожнє місце, куди має потрапити згадка ВООЗ, і як модифікувати її, буде вирішено наприкінці переговорів. Франція та Туніс могли просто вирішити взагалі відмовитись від такої згадки, хоча на цю ідею може накласти вето Китай за підтримки Росії.

За винятком віртуальної зустрічі 9 квітня, Рада Безпеки мовчала про найбільшу глобальну кризу з часу Другої світової війни.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: