25 антарктичних країн засудили Росію

24.05.2022 0 By NS.Writer

У Берліні на нараді з Договору про Антарктику 25 країн-учасниць влаштували демарш під час виступу російського представника, пише life.pravda.com.ua.

Вони разом з українською делегацією демонстративно залишили залу засідань 24 травня, повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

«Цей захід — по суті найголовніша подія року в елітному клубі антарктичних країн, яку можна порівняти з засіданням Генасамблеї ООН — тільки для учасників Договору про Антарктику.

На нараді вирішуються всі найголовніші питання спільного управління та взаємодії на крижаному континенті», — пояснив заступник Міністра освіти і науки України та очільник української делегації Олексій Шкуратов.

Під час 44-ї Консультативної наради Франція озвучила спільну заяву від імені 11 країн-членів ЄС, серед яких Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Італія, Польща, Болгарія, Чехія, Іспанія, Швеція та Фінляндія.

Вони заявили про повну підтримку України і засудження російської агресії.

До виступу приєднались делегації Норвегії, Румунії, Японії, Індії, Австралії, Нової Зеландії, Великої Британії та США, а також низки латиноамериканських країн — Бразилії, Аргентини, Чилі, Еквадору, Колумбії та Уругваю.

Загалом до заяви долучилися 25 країн, 23 з яких є Консультативними Сторонами.

Представники цих країн вийшли з зали разом із українцями.

«У такий спосіб більшість країн Договору показали, що антарктичний світ — це цивілізований світ, в якому не місце російським варварам.

Ми сподіваємося, що це лише перший крок до майбутнього обмеження будь-якої діяльності РФ у міжнародно-правовій системі Договору про Антарктику, на чому ми активно наполягаємо впродовж усієї цьогорічної наради», — сказав Олексій Шкуратов.

Також представник США під час виступу анонсував два наміри щодо агресора:

– денонсувати Меморандум про взаєморозуміння між Урядами США і РФ про співробітництво в Антарктиці від 2012 року;

– блокувати головування РФ у будь-яких робочих групах та суміжних заходах у межах Договору про Антарктику.

Нагадаємо, Україна приєдналась до Договору про Антарктику у 1992 році.

Загалом учасниками Договору є 54 країни, але право голосу мають лише 29 Консультативних Сторін (Україна зокрема).

Участь у Договорі надає нашій державі право проводити діяльність в Антарктиці — зокрема, створювати наукові станції, відряджати наукові експедиції тощо.

Читайте також на Newssky «Запропонувано модель відбудови України: країни-партнери можуть взяти шефство над містом чи галуззю» та дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс» «Капітуляція Росії пройде не в Києві».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: