17 сміттєвостей весни. Львівського та інших мерів

30.11.2020 0 By NS.Writer

А взагалі я особисто — уболівав за Філатова. Про нього і хочеться поміркувати. Адже, сподіваюсь, таким чином удасться відповісти собі на питання: що змінили, що показали — чи не показали — місцеві вибори?

Філатов. Без імені. Просто Філатов — і все сказано. Я не знаю, як їм там є і буде — тим дніпрянам — у їхньому Дніпрі. Ніколи не був. Кажуть, найбільша у Європі синагога. Діє і процвітає. А це — чітка ознака. Значить, все нормально. Значить, нормальних — більше, ніж ненормальних. Нормальні і довели, що їх — переважна більшість. Обрали ж Філатова.

Тут — у обранні Філатова — відбилася загальнодержавна тенденція. По-перше, карколомна (а карк таки, погодьтеся, державі за півтора роки зламали) зміна звичних керівних облич на суто зелені — перелякала саме переважну більшість населення. І багатьом людям захотілося не втратити, якщо і не саму стабільність, то хоча б — відчуття стабільності, хоча б — ілюзію стабільності. Тим більше, що усі бачать: із такими нереально, необґрунтовано, безпідставно веселенькими «квартальними» керівниками і такими реальними, ґрунтовними маріанськими западинами у бюджеті — уже навесні-21 українцям можуть залишитися винятково ілюзії.

І тому остання надія — на конкретну турботу і, врешті, конкретну копійчину і конкретний шматок хліба для конкретної моєї дитини і моєї родини — в особі знайомого, звичного мера. Він, наш мер, більш-менш вдало за все відповідав сьогодні, дотепер — він за все і відповість завтра і позавтра. І він просто ближче — його легше під мерією лапати, осьдечки, на сусідній вулиці мого міста.

І є сподівання, що Філатов, як безумовний патріот свого міста, не дасть зламати карк Дніпру, як зламав карк державі один «майстер спорту», який після нападу смертельної хвороби став виглядати краще, аніж керована ним країна, та ще і просто неприємно, неприпустимо товстим і легковажним…

Тобто, окрім усього — люди Дніпра керувалися бажанням безконфліктності, уникненням можливого конфлікту із кимось-чимось новим, незнайомим і вже тому — неприйнятним. Таке собі, навіть постсовкове, новоукраїнське бажання — не змінювати, бо назмінювалися вже останніми роками в цілому і останні трагічні півтора роки зокрема. «Кращеє — ворог хорошого», цей сталий вислів набув уточнення, осучаснення: «Нове — ворог хорошого». Словом, старий мер-друг — краще нових двох.

Але є і певна конфліктна складова — у виборі і нашого невтомного упертого мера-вола Філатова, і деяких інших мерів.

У Філатова — на початках правління реформаторів-руйнаторів — був конфлікт із першим самопіарщиком країни. Щось там про будівництво. А якщо не добудуєш, то я тебе… А давай парі. Словом, Філатов не лише не програв у відносно дрібному спорі, який був лише слабким відлунням більш глибинного конфлікту — конфлікту між «дуже прекрасним зелено-новим завтрашнім і украй непрекрасним старим сьогоденним», але й виграв. У головному — у довірі людей до місцевої влади на тлі повної зневіри у центральній.

Філатов — 80%. Це копняк. Це ляпас невігласам — що ховаються по феофаніях, оманах, конче-заспах, і просто за спинками єрмаків та богданів. 80% Філатова — які реальні, які сьогодні, — це набагато більше ніж остогидлі і уже нереальні 73% півторарічної давнини. Наскільки саме більше? Більше, ніж удвічі, і не дивуйтеся такій суто політичній арифметиці: у Філатова в мерії 22 мандата, у прислужників — красномовних, хоча і зелених, 9, фіаско.

Ну, Філатов і Дніпро — наш Центр.

А що, наприклад, Схід? Величний Харків? Так і вони не хочуть «таких змін»: за стабільність по-харківському — 60%. Слугам — по заслугах — 7%. Заледве не удесятеро. Фіаско.

А як там наша старовинна західна столиця бездоганного українця — Короля Данила? Що там Захід? Місто Лева? Що там на П’ємонтщині? Як же ж там, де буває «Тілько ві Львові»? А Львів у самовідданість зелених прислужників повірив зовсім непомітно. Фіаско.

Проте, Львів укотре обрав мером аксакала — Садового. Як, наприклад, Харків — Кернеса. Як Дніпро — Філатова. Одеса — Труханов. Київ — Кличко-чемпіон.

Але у Львові — «Тілько ві Львові» — є парадокс. І конфлікт.

Проквартального шанувальника ватного Сивоха обрали ті самі ж львів’яни, що кількома днями раніше обрали до міської ради опозиційну квартальцям «ЄС», яка має найбільше мандатів. Старий-новий мер не має більшості. Мало того — антисадова більшість вже виявляє волю, вже веде свою політику, вже виявляє характер і демонструє дещо знервованому і навіть розгубленому Андрію Івановичу, що старого спокою йому за нової каденції не буде. І такі розбіжності побачимо не «Тілько ві Львові»…

…Не чув, аби Кернес кидав сміття під двері Кличку. А Труханов — Філатову. А от Садовий… У поганих військових частинах, де командир не навчив солдатів добігати взимку до вбиральні, склалася мудрість: «Весна покаже, хто де не добіг…». Чекаємо. Чи будуть Львів, інші міста та й уся озеленена держава мати у новому році свої 17 сміттєвостей різних ґатунків? Весна покаже

ЩеневсеСергійко Щеневсе
для Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: