​​В алмазі знайшли шматок глибинних шарів планети

26.12.2021 0 By NS.Writer

У шахті в Ботсвані (країна на півдні Африки) був знайдений алмаз, всередині якого знаходиться силікатний мінерал під назвою давемаоїт (davemaoite). На думку вчених, цей мінерал міг утворитися лише на глибині понад 660 км, а це нижні шари мантії Землі, пише Telegram-канал NEED science & education.

Дослідивши мінерал більш детально, вчені знайшли у його складі calcium silicate perovskite. Це речовина, з якої складається від 5% до 7% нижньої мантії планети.

За такими «глибокими» матеріалами спостерігати досить складно. Річ у тім, що під сильним тиском в нижніх шарах Землі такі мінерали є стійкими та надзвичайно міцними. Проте вони починають перебудовувати свою кристалічну структуру, як тільки потрапляють на поверхню, де тиск значно нижчий.

Внаслідок того, що давемаоїт був знайдений в алмазі, він не втратив своїх властивостей і дав науковцям можливість дослідити глибини земної кулі. У цьому випадку алмаз був своєрідною капсулою часу, яка допомогла мінералу зберегти свої властивості.

До цього існували лише гіпотези на рахунок того, що знаходиться в нижніх шарах мантії, а тим паче в ядрі. Відкриття давемаоїту також свідчить про те, що глибоко всередині Землі знаходиться багато джерел тепла (а не одне центральне у вигляді ядра).


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: