Євросоюз покриє більшу частину витрат на відновлення України

19.04.2022 0 By NS.Writer

Європейський союз планує покрити більшу частину витрат на післявоєнне відновлення України. З цією метою буде створено трастовий фонд солідарності. Про це пише forbes.ua з посиланням на Bloomberg.

– Європейська комісія повідомила дипломатам про роботу над інструментом, який буде орієнтуватися на довгострокові потреби України, пише агентство. Даний фонд буде створений за зразком європейського Covid-фонду та профінансує інвестиції та реформи за погодженням з українським урядом.

– Водночас поки невідомо, як будуть розподілятися гранти й кредити. Джерела підтвердили, що глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн поки не називає суми, оскільки війна ще триває. Однак цифра досягне сотень мільярдів євро.

– Очікується, що питання післявоєнного відновлення України і можливих військових репарацій буде в центрі уваги протягом наступних тижнів, оскільки високопоставлені чиновники в Брюсселі та Вашингтоні планують обговорити способи фінансової підтримки Києва і гарантії того, що величезні суми будуть використані за призначенням.

18 квітня у Вашингтоні розпочинаються традиційні «Весняні зустрічі» МВФ і Світового банку, в яких братиме участь делегація з України. Основне завдання делегації — залучення додаткових коштів.

Низка країн у ході «Весняних зустрічей» планує підтвердити зобовʼязання щодо підтримки України, зазначив представник України в МВФ Владислав Рашкован.

МВФ вже сформував адміністративний рахунок, через який донори можуть спрямовувати гроші в Україну, і уряд Канади вже підтвердив, що надасть 1 млрд канадських доларів (близько $800 млн) для підтримки України через цей інструмент.

Світовий банк створив мультидонорський траст-фонд, в якому вже є кілька внесків кількох країн, і туди підуть $500 млн ґранту США, які були анонсовані минулого тижня.

Україна запросила у країн «Великої сімки» фінансову підтримку у розмірі $50 млрд, заявив раніше радник президента Олег Устенко. Кошти мають піти на покриття дефіциту держбюджету протягом наступних шести місяців.

МВФ 9 березня перерахував Україні $1,4 млрд у рамках інструменту швидкого фінансування (RFI).

Як раніше писав Newssky, «Україна Правди. Катарсис „Росії“ і завдання України».


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: