Євген Магда: «Можливостей для співпраці в України і Польщі значно більше, ніж для чвар». Ексклюзив

03.11.2021 0 By NS.Writer

Як оцінювати нещодавню заяву державного секретаря МЗС Польщі стосовно «погіршення становища поляків в Україні»? Це щось ритуальне, як розділити важливі для нас речі у польській політиці та другорядні? Ці питання прокоментував Newssky директор Інституту світової політики Євген Магда.

Перш за все треба розуміти що Шимон Шинковский вель Сенк — це державний секретар МЗС Польщі з питань діаспори європейської політики та публічної дипломатії і він, на мою думку, достатньо регулярно робить подібні незручні заяви. Він не тільки заявив про дискримінацію поляків в Україні, але ще раніше гучно вимагав вибачень від Ізраїлю через заяву одного з тамтешніх урядовців про те, що поляки були активно причетними до Голокосту, тощо. Ще можна принагідно нагадати що, Шинковский вель Сенкє і парламентарієм від «Права і справедливості», тому, я думаю, що він не кадровий дипломат, а все-таки політичний призначенець, який робить відповідні політичні заяви.

1 листопада в Україні згадують Листопадовий чин, у Польщі — це насамперед День всіх святих, такий елемент, я б сказав консолідації польської нації, коли всі поляки вирушають вшанувати пам’ять померлих. А 11 листопада — День відновлення незалежності Польщі, і це вже урочистості. До того ж в Польщі тільки-но відгомоніла урядова криза, уряд Моравецького переживає непрості часи, які вилилися упомітні кадрові зміни.

Відповідно, заява Шинковського вель Сенка пов’язана з прагненням дещо перемкнути увагу з внутрішніх проблем і звернути увагу на Україну, яка активно представлена в польському інформаційному просторі. З одного боку, вона демонструє певну політичну позицію, з іншого — її зробила далеко не перша особа в ієрархії МЗС.

Відносини Польщі та України в останні роки переживали різні виклики. Але, я не маю сумнівів в тому, що, наприклад, запропонований мною принцип двосторонніх відносин «За нашу і вашу безпеку» залишається актуальним для України і Польщі, тому що виклики, які стоять перед двома нашими державами, вони дійсно є потужними, вони дійсно створюють суттєві проблеми і ми просто приречені на співпрацю.За великим рахунком і можливостей для співпраці в нас набагато більше, ніж можливостей з’ясовувати одне з одним відносини і висувати одне одному претензії.

ПБ Newssky


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: