ЄС створить платформу спільних закупівель газу, яка буде відкрита і для України

26.03.2022 0 By NS.Writer

Країни Європейського союзу створять платформу спільних закупівель газу, яка буде відкрита для країн-членів Східного партнерства, серед яких і Україна. Про це йдеться у висновках, ухвалених за підсумками саміту ЄС у Брюсселі, пише «Європейська правда».

«Європейська Рада розглянула готовність ЄС на найближчу перспективу та доручила Раді ЄС розглянути пропозиції Комісії щодо політики ЄС щодо зберігання газу, належним чином враховуючи інтереси держав-членів, які мають значні сховища, для забезпечення справедливого балансу. Поповнення сховищ газу по всьому Союзу має розпочатися якомога швидше, повністю враховуючи національні заходи готовності», — йдеться у документі.

Зазначається, що спільна платформа закупівель також буде відкрита для країн Західних Балкан і трьох асоційованих країн Східного партнерства — України, Грузія та Молдови.

Крім того, планується завершення та покращення газових і електричних з’єднань у всьому Європейському Союзі, включно з повною синхронізацією електричних мереж для гарантуванням безпеки поставок для всіх держав-членів.

Раніше Німеччина заявила, що розраховує до кінця 2022 року майже повністю відмовитися від російських енергоресурсів — за винятком газу.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що російське керівництво виявляє ознаки паніки у зв’язку з тим, як швидко ЄС та інші західні союзники відмовляються від імпорту російської нафти, газу та вугілля, які мають вирішальне значення для фінансів Москви.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: