ЄІБ виділив Києву €100 млн на нові тролейбуси та вагони метро

15.12.2021 0 By NS.Writer

Європейський інвестиційний банк та мер Києва Віталій Кличко підписали кредитну угоду у 100 мільйонів євро на оновлення тролейбусного парку, а також вагонного парку метрополітену столиці, пише biz.censor.net.

Про це повідомляє пресслужба Представництва Євросоюзу в Україні.

Зазначається, що це перший кредит від ЄІБ в Україні, запропонований місту напряму без участі держави відповідно до стратегії уряду, спрямованої на фінансову децентралізацію та делегування повноважень.

Проєкт впроваджуватиметься Київською міською державною адміністрацією за підтримки комунальних підприємств «Київпастранс» і «Київський метрополітен».

«Проєкт передбачає інвестиції у тролейбуси і вагони метрополітену. Він підтримає сталий розвиток міської мобільності завдяки фінансуванню електротранспорту, що є більш екологічним та енергоефективним. Це знизить рівень використання легкових автомобілів і пов’язаний з ними негативний вплив на клімат і якість повітря у Києві. Отже, проєкт сприятиме пом’якшенню наслідків зміни клімату, а також наблизить Україну до реалізації Європейського зеленого курсу», — йдеться у повідомленні.

Очікується, що надалі проєкт також отримає фінансування у формі грантів технічної допомоги у 3 млн євро для підтримки підготовки проєкту, а також тендерної документації і процесу закупівель.

У представництві ЄС нагадали, що 1 грудня 2021 року Трастовий фонд Східного партнерства з технічної допомоги (EPTATF) надав грант у розмірі 480 тис. євро для підтримки проєкту.

Крім того, ЄІБ також веде перемовини з багатостороннім донорським Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) щодо надання подальшої технічної допомоги проєкту «Міський електричний транспорт міста Києва». Проєкт фінансується спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) за принципом паралельного фінансування.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: