Ілон Маск знову використовує ідею “Ядерний Марс” (на своїх футболках?)

17.08.2019 0 By Chilli.Pepper

“Ядерний Марс!” написав Маск у твіттері в четвер (15 серпня). “Футболка скоро.”, — повідомляє space.com.

Деякі прихильники дослідження хотіли б терраформіровать Марс newssky.com.ua

Деякі прихильники дослідження хотіли б терраформувати Марс, щоб людям було легше там жити (Зображення: © NASA / J. Bell (Cornell U.) і M. Wolff (SSI))

 

Здається, Nuking Mars все ще в списку бажань Ілона Маска.

Чотири роки тому засновник і генеральний директор SpaceX на «Пізньому шоу зі Стівеном Колбертом» обговорив стратегію підвищення привабливості Червоної планети: вибухом ядерних бомб над її полюсами. Ідея полягає у тому, що вибухи випарують значну частину крижаних шапок Марса, вивільнивши достатньо водяної пари і вуглекислого газу – потужних парникових газів – щоб істотно прогріти планету.

Ця концепція терраформуваня, мабуть, все ще стрибає в голові у Маска, тому що у четвер (15 серпня) він написав у Твіттері, здавалося б, без відповіді «Nuke Mars!». Через кілька годин він відправив ще один твіт: «Футболка скоро».

Якщо Маск без жодних жартів ставиться до обстрілу Червоної планети – і, можливо, це не так – йому доведеться подолати значний скептицизм. Почнемо з того, що багато вчених і прихильників розвідки стурбовані певними зусиллями по тераформуванню: чи маємо ми право радикально трансформувати інший світ – особливо той, в якому навіть сьогодні може існувати його унікально адаптоване життя – для наших власних цілей?

(увімкніть “субтитри”, а потім “перекласти”)

Проте стратегія може на спрацювати

Крім того, стратегія може навіть не спрацювати. У дослідженні 2018 року, опублікованому у престижному журналі Nature Astronomy, було зроблено висновок, що на сьогодні Марс не має достатньої кількості СО2, щоб досягти значного потепління, навіть якщо весь матеріал буде вивільнено у атмосферу. “В результаті ми робимо висновок, що терраформувати Марс неможливо за допомогою сучасних технологій”, – написали дослідники.

(Група науковців також пояснила, чому вони не розглядали воду як зігріваючу речовину. “Попередні моделі атмосферного потепління продемонстрували, що вода не може забезпечити значне потепління сама по собі; температури не дозволяють достатній кількості води зберігатися як пара, без значного прогрівання за допомогою CO2”, – написали члени команди).

Можлива “Ядерна зима”?

Але концепція ядерної зброї може бути гіршою, ніж неефективність, вважають певні вчені. А саме, може спричинити “явище, відоме як “ядерна зима” (схоже на астероїдний удар, який вбив динозаврів), коли генерується стільки пилу і частинок, що вони буквально блокують надходження значної частини сонячного світла , охолоджуючи планету”, – повідомив науковець з питань клімату Майкл Манн з Державного університету Пенна, повідомляє USA News and World Report електронною поштою у 2015 році.

Перетворення холодного, сухого і зруйнованого радіацією Марса в чистіший світ узгоджується з довгостроковими цілями Маска. Він хоче допомогти людству колонізувати Червону планету, і будує систему космічного польоту, щоб сприяти цьому – 100-пасажирський космічний корабель під назвою Starship та величезну ракету, відома як Super Heavy. Представники SpaceX заявили, що багаторазовий дует може почати запуск супутників вже у 2021 році, а людей – до 2023 року.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: