Японcький космічний зонд дістався до астероїду у пошуках походження життя

28.06.2018 0 By Chilli.Pepper

Японський зонд досяг астероїду, подолавши відстань у 300 мільйонів кілометрів, щоб зібрати інформацію про народження сонячної системи і про походження життя після більш ніж трирічної подорожі у глибокому космосі, повідомляє phys.

Запуск японського космічного зонду

Запуск зонду у 2014.

 

Зонд Hayabusa2 успішно розташувався у точці спостереження на відстані 20 кілометрів (12 миль) над астероїдом Ryugu, повідомили у середу представники японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA).

Дослідники вибухнули оплесками, коли зонд прибув на місце, майстерність JAXA було описано як “постріл з Японії по шестисантиметровій цілі у Бразилії”.

“Сьогодні ми знаходимося на початку космічного наукового дослідження, яке є безпрецедентним для людства”, – сказав журналістам керівник проекту Юічі Цуда.

Успішна місія прибула всього за кілька днів до Міжнародного дня астероїдів ООН 30 червня, глобального заходу щодо підвищення обізнаності про небезпеки впливу астероїдів і технологічного прогресу для протидії цій загрозі.

Вчені сподіваються отримати інформацію про те, що дало початок життя на Землі із зразків, узятих на Ryugu, який, як вважають, містить відносно велику кількість органічної речовини і води.

Фотографії Ryugu – що означає “Палац Дракона” японською мовою, замок на дні океану в старовинній японській казці – астероїд, що нагадує дзигу з нерівною поверхнею.

астероїд і дослідник астероїду Hayabusa2

Зображення комп’ютерної графіки, Агентства по Дослідженню Космосу Японії (JAXA), показує астероїд і дослідника астероїду Hayabusa2. Японський дослідник космосу, який спробує зробити кратер в астероїді і взяти зразки зсередини, наближається до місця свого призначення після подорожі в 3,5 – роки. Безпілотний Hayabusa2 прибув на астероїд в середу 27 червня 2018, приблизно за 280 мільйонів кілометрів (170 мільйонів миль) від Землі. (JAXA через AP)

 

Зонд Hayabusa2 був у хорошому стані і тепер готовий досліджувати астероїд протягом наступних 18 місяців, повідомляє JAXA.

Наступний етап – визначити відповідні місця, щоб взяти зразки з моменту, як зонд торкнеться астероїду, сказав учений Сейітіро Ватанабе.

«Відбійник»

Hayabusa2, розміром з великий холодильник і устаткований сонячними батареями, є наступником першого дослідника астероїдів JAXA, Hayabusa – сокіл японською.

Перспектива на астероїд Ryugu

Перспектива на астероїд Ryugu, захоплений космічним апаратом Hayabusa2 в неділю, з відстані близько 40 кілометрів. © JAXA, Токійський університет, Університет Кочі, Університет Ріккі, Університет Нагоя, Технологічний інститут Чіби, Університет Мейдзі, Університет Айдзу, AIST

 

Цей зонд повернувся з меншого, розміром з картоплину, астероїду в 2010 році зі зразками пилу, незважаючи на різні невдачі під час своєї епічної семирічної одіссеї і був сприйнятий як науковий тріумф.

Місія Hayabusa2 вартує 30 мільярдів ієн (274 мільйони доларів), і зонд був запущений в грудні 2014 року. Він залишиться на астероїді протягом 18 місяців, перш ніж відправитися на Землю зі зразками.

Його повний час польоту склав 1302 дня, і він здійснив подорож на 3,2 мільярда кілометрів в космосі по обхідному маршруту, щоб дістатися до своєї мети, сказав Цуда журналістам.

Щоб зібрати зразки, він випустить “відбійник”, який вибухне над астероїдом, розрядивши двокілограмовий (чотири фунти) мідний снаряд у поверхню, щоб створити кратер діаметром кілька метрів.

взяття зразків з штучно створеного кратера на астероїді Ryugu

Комп’ютерна графіка JAXA демонструє взяття зразків з штучно створеного кратеру на астероїді Ryugu

 

З цього кратеру зонд збере “свіжі” матеріали, які не зазнали впливу тисячоліть вітру і випромінювання, сподіваючись отримати відповіді на деякі фундаментальні питання про життя і всесвіт, у тому числі про те, чи допомогли елементи з космосу дати початок зародженню життя на Землі.

Зонд буде спостерігати за поверхнею за допомогою своєї камери і сенсорного обладнання, але також випустить крихітних роботів астероїдоходу MINERVA-II, а також французько-німецький посадковий модуль під назвою “Мобільний астероїдний поверхневий розвідник” (MASCOT) для спостереження за поверхнею.

Астероїди – це шматки залишків від диску газу і пилу, які утворилися навколо молодого сонця і ніколи не злилися у планету. Вони містять деякі майже незаймані з’єднання, які допоможуть розповісти, на що рання сонячна система була схожа 4,5 мільярда років тому.

Ryugu, такий же темний, як вугілля, є C-типом або вуглецевим астероїдом, тобто він містить молекули вуглецю, відомі як органічні речовини, включаючи, можливо, амінокислоти, будівельні блоки білків. Такі молекули не завжди пов’язуються з біологією і можуть сформуватися з хімічних реакцій у глибокому космосі, астероїди ж могли засіяти Землю органічною речовиною, яка призвела до життя.

Відновлення капсули з Hayabusa

Відновлення капсули з Hayabusa, який приніс зразки на Землю з астероїда Itokawa. © Reuters

 

Hayabusa2

Hayabusa2 ©Go Miyazaki


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: