Як створити свідомого робота?

03.11.2017 0 By Chilli.Pepper

Ви, мабуть, чули про свідомі і підсвідомі думки, але люди можуть фактично володіти трьома рівнями свідомості, повідомляє новий науковий огляд – і ця концепція може допомогти вченим розвинути коли-небудь по-справжньому свідомий штучний інтелект (ШІ).

всі фото ©pixabay

 

Хоча технологія штучного інтелекту просувається у швидкому темпі, у багатьох відношеннях комп’ютери все ще відстають від продуктивності людини, повідомляє livescience.

«Людська свідомість полягає не тільки у швидкому розпізнаванні патернів і веденню швидких підрахунків», – сказав співавтор огляду Хакван Лау, невролог Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. «З’ясувати, як подолати розрив між людським і штучним інтелектом, це буде святим Граалем».

Для вирішення спірного питання про те, чи можуть комп’ютери коли-небудь розвинути свідомість, дослідники спочатку намагалися дослідити, як виникає свідомість в людському мозку. При цьому вони виділили три ключових рівня свідомості.

Ці три рівня можуть служити дорожньою картою для створення дійсно свідомого ШІ. «Якщо ви хочете, щоб ваші роботи були у свідомості, це те, над чим ми пропонуємо вам задуматися», – сказав Лау в інтерв’ю Live Science.

Перший – це рівень C0. Цей рівень свідомості відноситься до несвідомих операцій, які відбуваються у людському мозку, такі як розпізнавання особи й мови, відповідно до огляду. За словами дослідників, більшість розрахунків, виконаних людським мозком, відбуваються саме на цьому рівні, іншими словами, люди не знають про ці розрахунки.

Дослідники заявили, що, незважаючи на недавні досягнення в області технологій ШІ, машини як і раніше в основному функціонують на даному рівні свідомості.

Наприклад, системи ШІ, відомі як «згорткові нейронні мережі», тепер можуть виконувати багато людських обчислень C0, включно із розпізнаванням обличч.

обличчя

Наступний рівень уваги, C1, включає в себе здатність приймати рішення, спираючись на широкий репертуар міркувань і враховуючи безліч можливостей. Дослідники припустили, що ця здатність думки або руху думки тимчасово домінувати над розумом еволюціонувала, щоб допомогти в управлінні широким різноманіттям поведінки.

С1 спостерігається як у малюків, так і у тварин. Наприклад, учені відзначили, що спраглі слони знають, як знайти і рухатися прямо до найближчої водяної свердловини, навіть якщо вона знаходиться на відстані 30 миль (50 кілометрів). Таке прийняття рішень вимагає складної архітектури нейронних мереж для об’єднання інформації з середовища та з пам’яті, вибору кращого вибору з набору доступних опцій, дотримуватися цього рішення з часом і координувати різні операції, такі як переміщення по місцевості для досягнення цієї мети.

У людей та інших приматів префронтальна кора головного мозку служить центральною хабом для обробки інформації, де відбуваються багато дій, описаних у свідомості С1. Аналізуючи нейронні ланцюжки в цьому відділі мозку, вчені могли б отримати обчислювальні принципи, що лежать в основі їх роботи, і кодувати їх в комп’ютерах, – сказав Лау.

роботи

Завершальний рівень, C2, включає в себе «метапізнання» або здатність контролювати власні думки і розрахунки – іншими словами, здатність бути самосвідомістю. Свідомість рівня C2 призводить до суб’єктивних почуттів упевненості або помилок, які допомагають людям усвідомлювати помилки та виправляти їх. Самосвідомість також допомагає людям зрозуміти, що вони знають і не знають, що призводить до цікавості, механізму, яка змушує людей більше дізнаватися про те, що вони знають або чого не знають.

Учені відзначили, що деякі роботи досягли аспектів C2, оскільки вони можуть контролювати свої прогреси в навчанні вирішення проблем. Дослідники відзначили, що вивчення магнітно-резонансної томографії (МРТ) людини пов’язує метапізнання з префронтальной корою.

В цілому дослідники припустили, що людська свідомість може виникнути з набору конкретних обчислень. «Як тільки ми зможемо обчислити і обгрунтовано пояснити в комп’ютерних термінах, які різниці можуть бути у людей між свідомістю та несвідомістю, кодування цього в комп’ютерах може бути не таким уж важким», – сказав Лау.

Учені докладно розповіли про це дослідження у випуску журналу Science за 27 жовтня.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: