Як енергія вітру може сприяти потеплінню клімату

05.10.2018 0 By Chilli.Pepper

Достатня кількість турбін для виробництва потужності на всі Сполучені Штати зігріли б країну на 0,24 градуса за Цельсієм, повідомляє sciencenews.

Гігантські вітряні турбіни

Гігантські вітряні турбіни, які генерують енергію, яка не містить викопного палива, додають трохи тепла своїй планеті


 

Якби Сполучені Штати збільшили до потрібної кількості вітряні турбіни, щоб задовольнити весь свій попит на електрику, то негайно підвищили б температуру поверхневого повітря в регіоні на 0,24 градуса за Цельсієм, в середньому, повідомляють вчені 4 жовтня в Джоулі. У короткостроковій перспективі це є незначною величиною: до 2030 року прогнозується, що нинішні глобальні викиди парникових газів будуть нагрівати суміжні Сполучені Штати на 0,24 градуса Цельсія.

Гарвардський університет застосував паралельний світ фізиків Лі Міллер і Девід Кейт, постульований ними в період з 2012 по 2014 рік: в ньому регіон вітропарку в центральній частині Сполучених Штатів генерує 0,46 терават електроенергії – стільки, скільки в даний час використовується країною. Iз цими гіпотетичними турбінами в одному місці температура приземного повітря в ті роки була вищою, ніж в середньому, в сусідніх Сполучених Штатах, особливо поблизу центру вітрової ферми, заснованої Міллером і Кейтом (які також запустили у Ванкувері компанію зі збору вуглецю Carbon Engineering).

Майбутні ферми?

Величезна кількість уявних вітрових турбін, які будуть перебувати всередині суцільної чорною лінії, швидко зігріє суміжні Сполучені Штати в середньому на 0,24 градуса за Цельсієм, за оцінками нового дослідження. Ефект зігрівання найбільш сильний поблизу центру масиву з потеплінням до 1 градуса Цельсія. В даний час експлуатаційні вітряні електростанції, що володіють здатністю виробляти енергію (в MWi або мегаватах на установку), показані в якості кол для довідки.

Потенційний вплив вітропарків на потепління

©L.M. MILLER AND D.W. KEITH/JOULE 2018

 

Вітрові турбіни змінюють клімат, збільшуючи атмосферне змішування у прикордонному шарі атмосфери, що трохи вище земної поверхні. Змішування турбін збільшує температуру, особливо вночі, витягаючи більш тепле повітря з верхньої частини граничного рівня вниз до більш холодного повітря трохи вище поверхні землі. Турбіни можуть перерозподіляти вологу, а також тепло: недавнє дослідження в Science продемонструвало, що вітрові електростанції можуть збільшувати опади і, отже, рослинність в Сахарі.

Вплив потепління турбін на атмосферу миттєвий, але у нього досить довготривала зворотна сторона: може знадобитися століття для скорочення викидів парникових газів, щоб протидіяти такій кількості додаткового тепла, йдеться у дослідженні.

Проте, сценарій дослідження малоймовірний: навіть у світі, що не має викопного палива, виробництво електроенергії, ймовірно, буде включати в себе поєднання джерел енергії вітру, сонячної та геотермальної енергії. І усунення викопного палива зменшить викиди вуглекислого газу, в кінцевому підсумку надавши довгострокову вигоду для планети.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: