Великі і малі собаки це не означає великі і малі проблеми

29.01.2016 0 By Chilli.Pepper

Міжнародна федерація кінологів, яку іноді називають Всесвітньою організацією з питань собак, визнає близько 340 порід собак, а Американський клуб собаківництва визнає лише 167 порід.

собака

Молодий собакобандерівець шукає собі місце в родині сильних і впевнених у своїх силах українців. Господаре, знайдися та зателефонуй: 063-576-2-576 Віра, Київ.

Це пояснюється тим, що стандарти, відповідно до яких собаку відносять до нової породи,  різняться від країни до країни, і від організації до організації.

Німецька вівчарка, англійський бульдог, чихуахуа, лабрадудель (помісь лабрадора і пуделя), пагль (потомство від мопса і бігля) – всі вони різні, і їх вивели для задоволення попиту на собак з певними характеристиками. Споживачам подобається робити вибір, відтак ринок пропонує собак – за розміром (маленькі, середні, великі), характеристиками (родинна, гіпоалергенна, розумна, без міху, для квартири) чи функціональністю (спортивні, охоронці, іграшкові, робочі тощо). Проте, всі породи, так само як і звичайний дворовий сірко, належать до єдиного виду, і назва йому – собака.

Головна відмінність собаки від її найближчого сородича, вовка, полягає в тому, що собака менш агресивна і більш грайлива. Такі елементи поведінки як катання по землі, подання голосу тощо, притаманні як для вовків, так і для собак. Вовки використовують складні навички спілкування (голос, хвіст і пози тіла, вирази морди), щоб передати інформацію і намір іншому члену зграї. Домашні собаки часто бачать своїх власників так само, як і вовки, членами стаї і використовують в житті ті ж самі сигнали зв’язку.

собака

Молодий собакобандерівець шукає собі місце в родині сильних і впевнених у своїх силах українців. Господаре, знайдися та зателефонуй: 063-576-2-576 Віра, Київ.

Собака це одомашнений вовк

Про собаку потрібно знати три речі: по-перше, для неї важливо знати своє місце в зграї, по-друге, собаку потрібно дресирувати, по-третє, їй потрібна фізична активність. Далі докладніше по кожному з трох пунктів.

Зграя. Як і вовк, собака народжена жити в зграї, і вона інстинктивно розпочинає шукати своє місце в зграї, як тільки приєднується до будь-якої групи. У собачій, як і у вовчій, зграї існує три позиції: передня, середня і задня. Передня собака є лідером, її роллю у зграї є безкорисливий захист членів зграї, пошук їжі, води і даху. За це решта зграї платить довірою своєму лідеру. Робота задніх собак – попередити про небезпеку, що вони успішно і роблять, гавкаючи. Середні собаки – посередники, вони заспокоюють одностайників, якщо починається сварка. Якщо ви бачите бійку двох собак, яких рознімає третя, ця третя собака – посередник.

Собака – надзвичайно розумна тварина, вона миттєво відчуває хто найсильніший в групі. Людині, яка також як і собака, є соціальною істотою, потрібно знати правила гри у зграї, або розумітися на поведінці собак, щоб ефективно контролювати собаку. Одним з таких правил є те, що людині, заводячи собаку, потрібно стати «альфою», тобто зайняти передню позицію в зграї. «Альфа», чи ватажок зграї, це той, хто поводиться спокійно і впевнено, а також переймається проблемами членів зграї. В природі, коли ватажок слабий, як і в моменти, коли людина не відчуває впевненості в собі, собака намагатиметься оскаржити лідерство. Робить вона це інстинктивно, тому що в природі зграя без ватажка приречена на вимирання.

Дресирування. Господар собаки повинен заробити її довіру та повагу, перш ніж вона сприйме його в якості свого лідера. Для цього потрібно запровадити правила, дисципліну і обмеження. Передусім це означає, що потрібно дресирувати собаку, постійно і послідовно, не роблячи вийнятків.

Собака повинна знати правила існування в соціумі, наприклад, не стрибати на людей, не бігти, втративши голову, від гучних звуків, не гризти черевики тощо. Так само дітей навчають переходити дорогу на зелене світло світлофора, викидати сміття в урни, дякувати і вітатися. В контексті навчання дитини послідовність означає, що ви і розповідаєте про важливість переходу дороги на зелене світло, і самі переходите дорогу на зелене світло. При навчанні собаки бути послідовним означає, що собаці не дозволяється стрибати ні на кого взагалі, без вийнятків – ні на вас, ні на гостей, ні на того, хто буцімто не проти. Крім того, як у випадку з дитиною, коли мама заборонила їсти цукерки, а бабуня пригощає дитину цукерками, коли мама не бачить, з собакою усі члени родини також повинні поводитися послідовно: якщо не можна, то не можна.

Активність. Дикі вовки проводять багато часу на ходу. Домашні собаки найкраще почуваються, коли вони нагуляні. Втомлені в результаті фізичних справ собаки поводяться добре і не завдіять шкоди вдома.

Собак за характером можна умовно поділити на три типи: гіперактивні, середньої активності та мінімальної активності. Гіперактивна собака потребує великої кількості фізичних вправ. Часто гіперактивними є так звані робочі собаки, і люди знаходять їм зайняття до душі, на додачу до щоденної прогулянки: лайки возять санчата по снігу, сенбернари, залучені до пошуку загублених, носять чай чи грог, німецькі вівчарки, охороняючи з прикордонниками кордони, ходять по кілька десятків кілометрів.  Деякі собаки можуть проводити весь час в квартирі, наприклад, декоративні собачки. Велика кількість собак потребує певного фізичного навантаження, регулярного, хоча і не надмірного.

Часто агресія собак є наслідком відсутності адекватної фізичної активності собаки. Вправи спалюють надлишок енергії пса і допомагають підтримувати здоровий стан тварини. Це важливо для господаря собаки, оскільки, щоб встановити контакт з розумом, потрібно позбавитися від надлишку енергії в тілі.

собака__

Молодий собакобандерівець шукає собі місце в родині сильних і впевнених у своїх силах українців. Господаре, знайдися та зателефонуй: 063-576-2-576 Віра, Київ.

Розмір не має значення

Як тварина, будь-яка собака діє інстинктивно. Тому її потрібно постійно контролювати. Наприклад, якщо її вдарить дитина, собака інстинктивно може вкусити у відповідь.

Будь-яка порода може викликати проблеми. На жаль, люди часто дозволяють маленькому йорку чи таксі те, що вони не дозволили б датському догу чи пітбулю. Різниця між агресивним чихуахуа і агресивним ротвейлером полягає лише в розмірі щелепи, зубів і сили укусу. Погана поведінка собаки не навмисна, а інстинктивна. Собака це звір, хоч і одомашнений, і про це важливо завжди пам’ятати. Людина може і повинна натренувати собаку, щоб ця собака адекватно поводилася в соціумі, але людина не зможе перетворити живу істоту на м’яку іграшку.

Погані речі трапляються, коли сильні породи (великі собаки) живуть з людьми, які люблять цю породу, але не розуміють її специфіки і не бачать тварину в собаці. Багато людей обирають собаку через зовнішній вигляд або популярність породи, замість того, ніж подумати про те, чи пасуватиме собака до їхнього способу життя. Тобто, їм би слід було завести декоративну собачку, якщо вони полюбляють проводити позаробочий час за книжкою, замість того, щоб купувати лайку, яка потребує багатогодинних щоденних прогулянок, бажано, щоб при цьому собака ще несла на собі щось помірно важке.

Крім того, перш ніж заводити собаку, необхідно опанувати основи поведінки собак, або так звану собачу мову.

собака_

Молодий собакобандерівець шукає собі місце в родині сильних і впевнених у своїх силах українців. Господаре, знайдися та зателефонуй: 063-576-2-576 Віра, Київ.

Собача мова

Як і люди, тварини між собою спілкуються. Як вчені вивчають мову тварин? Шляхом спостереження поведінки тварин в групі. Вони шукають і документують повтори  в поведінці і їх наслідки, і якщо таких повторів і наслідків набирається суттєва кількість, це дає змогу говорити про правила і стверджувати, що це є істиною. Нижче наведено пару таких істин.

По-перше, собака реагує інстинктивно. Вона звикла жити в зграї з ієрархією, в якій є лідер. Лідер це найсильніший член зграї, не обов’язково найбільший за розміром, але обов’язково має впевнену і спокійну натуру. Той, хто вагається, розстроєний, не впевнений в собі, в паганому настрої – не є лідером. Оскільки собака миттєво відчуває настрій людини, то вона інстинктивно намагається перебрати на себе роль лідера в тих випадках, коли людина не впевнена в собі. Будь-яку негативну емоцію з боку людини як-то передчуття невдачі, незадоволення ситуацією тощо собака сприймає як слабкість.

По-друге,  щоб навчити собаку добрим манерам, потрібно заохочувати її правильну поведінку і коригувати її погану поведінку. Собака не живе минулим або майбутнім, вона живе теперишнім моментом. Це означає, що коли собаку наказують за те, що вона зробила раніше, вона не розуміє, вона також не розуміє, коли їх вичитують. Собака не розуміє людської мови, вона розуміє мову тіла, тому її нераціонально вичитувати за скоєне. Єдиний спосіб примусити собаку зрозуміти що вона не права, це спіймати її в процесі або за секунду до того, як вона почне гризти ніжки крісла, рвати шпалери, жувати ваші черевики тощо.

Будь-яка собака хороша

Велику кількість безхатніх тварин на вулицях, у волонтерів та в притулках можна пояснити тим, що люди не вміють з ними повадитися. Якщо б люди не мали проблем зі своїми собаками вдома, їм би не спало на думку позбутися них, а якщо б вони мусили віддати собаку, то собаці з гарною поведінкою було б набагато простіше знайти домівку. Притулки переповнені «проблемними» собаками.

Добра новина: собаку можна перевиховати з «проблемної» на «безпроблемну», бо собаці ніколи не пізно вчитися, вона може з новим господарем поводитися зовсім по-іншому, ніж вона поводилася зі старим. Що для цього потрібно? Для цього потрібно розуміти собачу мову і психологію, стати для собаки лідером, опанувати правила дресирування, а також давати собаці достатню кількість фізичного навантаження.

Олена АлександроваОлена Александрова

 

 

 

 

P.S“Молодий собакобандерівець шукає собі місце в родині сильних і впевнених у своїх силах українців. Господаре, знайдися та зателефонуй: 063-576-2-576 Віра, Київ.”


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: