Вчені зробили деревину прозорішою ніж скло

16.05.2016 0 By Chilli.Pepper

Прозорий ліс тепер реальна річ, повідомляє Еngadget.

Прозора деревинаДослідники з Університету штату Меріленд знайшли можливість відокремити колір і хімікати від шматка дерева і залишити його виразно прозорим. В результаті – матеріал, який є одночасно більш сильним і ізолюючим, ніж скло, з кращою здатностю до біологічного розкладання мікроорганізмами, ніж пластик. “Ми були дуже здивовані тим, наскільки прозорим він може вийти”, сказав Лянбін Ху, який писав про проект у Advanced Materials.

Команда Ху не єдина група, яка розробила методику для прозорої деревини – шведські дослідники також змогли з’ясувати, як прибрати прикру видиму пульпу, замінивши її прозорим полімером. Методи лікування видаються дуже схожими: це двоступеневий процес.

Дослідники спочатку варять деревину у воді, гідроксиді натрію та інших хімічних сполуках протягом приблизно двох годин. Тиким чином вимиваючи лігнін, молекулу, відповідальну за надання деревині притаманного кольору. Команда потому вливала епоксидну смолу у блок, який робить деревину в чотири-п’ять разів сильнішою, хоча процедура операції трохи менш екологічна в даному процесі.

Деревина прозоріша ніж склоОдна з найкращих властивостей обробленої деревини те, що вона зберігає структуру і природні канали з того часу, коли вона була деревом. Ці мікроканали можуть потім доставити світло подібно до того, як вони переміщують поживні речовини у всі частини рослини. “У традиційному матеріалі світло розсіюється”, сказав Ху. “Якщо у вас є цей хвилеводний ефект деревини, більше світла приходить у ваш будинок”.

Так що ж заважає нам жити в прозорих дерев’яних будинках, крім питання конфіденційності? Обмеження за розміром. П’ять на п’ять-дюймові дерев’яні блоки є найбільшими з тих що були в змозі працювати, в діапазоні товщини від тонкого паперу до сантиметра завтовшки – найбільш істотніші із того, що шведські дослідники показали. Доктор Ху і вчені Університету штату Меріленд далі працюють, щоб масштабувати ефект більше.

Якщо команда зможе досягнути мети, замовленнь не забракне, починаючи від вікон, будівельних матеріалів і меблів до більш дрібного, точного оптичного обладнання, яке зазвичай роблять зі скла або пластику.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: