Вчені говорять, що мрія про необмежену чисту енергію здійсниться

13.03.2018 0 By Chilli.Pepper

Вже через 15 років США будуть виробляти необмежену кількість майже безкоштовної, абсолютно природозберігаючої енергії, повідомляє New York Post.

Молния, Энергия, Синий, Свет, Пространство, Темно, Луна

Такий енергетичний “Святий Грааль” означав би кінець залежності людства від дороговартісного викопного палива, але також він також стане панацеєю від зміни клімату.

Дивовижно, але це не наукова фантастика. Насправді ця подія має стати реальністю, якщо вірити співпраці між MIT і приватною компанією Commonwealth Fusion Systems. За даними The Guardian, учасники угоди оголосили у п’ятницю в журналі Nature, що, на їхню думку, вони знаходяться на межі зламу коду ядерного синтезу, і він може бути комерційно придатним всього через 15 років.

До сьогодні синтез або злиття було надзвичайно дорогим лабораторним експериментом, який вимагає більшої кількості енергії, ніж результат. Проте, співробітники вважають, що вони знайшли спосіб змінити математику. Їх система, побудована на новому класі супер-високотемпературних надпровідників і малогабаритних надпотужних магнітів, вперше забезпечить реакцію синтезу, яка звільняє більше енергії, ніж потрібно.

Ядерний синтез – це “все-і-вся” джерел енергії, тому що теоретично він практично необмежений і не має недоліків. Він не викидає вуглець у атмосферу, як спалювання викопного палива і не генерує радіоактивні відходи, такі як ядерне розщеплення, яке є технологією сучасних атомних електростанцій.

Під час реакції розщеплення радіоактивні атоми (такі як уран) відриваються один від одного і виробляють величезну кількість енергії на додачу до ядерних відходів.

Злиття або синтез, як випливає з назви, є повною протилежністю поділу. Замість того, щоб розщеплювати елементарні частинки, надзвичайно багаті атоми, такі як водень, стискаються разом, виділяючи гелій і величезну кількість енергії.

Проблемою зі злиттям завжди була висока температура. Синтез виробляє температури вищі, ніж центр Сонця, тому тверді матеріали тануть, руйнуючи будь-який потенціал і перспективу для електростанції.

Прорив учасників угоди стався через те, що вони змогли використовувати новий тип надпровідників для виробництва невеликих потужних магнітів, які є ключовим компонентом термоядерних реакторів. Магніти створюють поле, щоб утримувати реакцію плавлення на місці, без торкання до будь-чого твердого – таким чином, вирішуючи проблему плавлення.

експеримент Sparc

Візуалізація запропонованого експерименту Sparc. © Кен Філарія, член дослідницького філії PSFC


У минулому було потрібно багато енергії для приведення магнітів у дію. Однак їх нові зразки, створені співробітниками, меньші і вимагають меньшої енергії. Це означає, що вперше їх система вироблятиме більше енергії, ніж споживає.

План MIT і Commonwealth Fusion Systems не є чистою теорією – вони отримали 50 мільйонів доларів від італійської енергетичної компанії Eni, щоб фактично побудувати реактор. Їх експеримент по синтезу, названий Sparc, дасть достатню кількість енергії для енергозабезпечення невеликого міста.

“Прагнення полягає у тому, щоб вчасно задіяти робочу електростанцію для боротьби зі зміною клімату”, – сказав Боб Мамгаард, генеральний директор Commonwealth Fusion Systems. “Ми думаємо, що у нас є наука, швидкість і масштаб, щоб підключити вуглецеву енергію злиття до мережі через 15 років”.

Марія Зубер (Maria Zuber), віце-президент MIT з досліджень, додала: “В основі сьогоднішніх новин – велика ідея – надійний і життєздатний план досягнення чистої позитивної енергії для синтезу”.

“Якщо ми досягнемо успіху, світові енергетичні системи будуть перетворені. Ми дуже втішені цим”.

Не всі так само бадьоро і оптимістично ставляться до відкриття.

“Найзахоплююча частина цього – магніти високого поля”, – сказав The Guardian Говард Вілсон, фізик плазми в Йоркському університеті. “Чим вище магнітне поле, тим компактніше ви можете стиснути це паливо”.

Вілсон, однак, не був упевнений, що MIT і Commonwealth Fusion Systems зможуть дотриматись своїх 15-річних таймфреймів.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: