Вчені фіксують звук сходу сонця на Марсі

11.11.2018 0 By Chilli.Pepper

Вчені створили саундтрек до 5000-го марсіанського сходу Сонця, зафіксованого роботизованим розвідником Opportunity, використовуючи методи ультразвукової обробки даних для створення двохвилинної музики, повідомляє phys.

Scientists capture the sound of sunrise on Mars

Зображення 5000-го сходу Сонця, зафіксованого марсоходом Opportunity. Автори: Anglia Ruskin University

 

Дослідники створили музичну п’єсу, скануючи фото зліва направо, по пікселям і беручи до уваги інформацію про яскравість та кольори, і об’єднуючи їх з підвищеннями місцевості. Вони використовували алгоритми для призначення кожному елементу певного тону та мелодії.

Тихі повільні гармонії є наслідком темного фону, а більш яскраві, більш високі звуки у  середині п’єси створюються з допомогою яскравого сонячного диску.

Доктор Деніко Вичинанза з Університету Англії Раскин і д-р Женев’єва Уїльямс з Університету Ексетера представлять світові прем’єрні п’єси під назвою Mars Soundscapes на стенді NASA на майбутній конференції Supercomputing SC18 у Далласі (13 листопада).

П’єса буде представлена із використанням як традиційних гучномовців, так і вібраційних перетворювачів, щоб глядачі могли відчути вібрацію руками, таким чином, насолоджуючись досвідом першого сходу сонця на Марсі.

 

Opportunity – роботизований марсохід, що надає фотографічні дані з Марсу для НАСА з 2004 року. Раніше у цьому році він припинив зв’язок після пісчаної бурі. Учені сподіваються, що він може відновити свою роботу наприкінці цього року.

Доктор Вичинанза, директор дослідницької групи Sound and Game Engineering (Англія) у Anglia Ruskin, сказав: “Ми дуже раді представити цю роботу про таку захоплюючу планету”.

“Ультразвукова обробка зображень – дійсно гнучка методика вивчення науки, і її можна використовувати в декількох областях, від вивчення певних характеристик поверхонь і атмосфери планети, аналізу змін погоди або виявлення вибухів вулканів”.

“У науці про здоров’я він може надавати вченим нові методи для аналізу появи певних форм і кольорів, що особливо корисно при діагностиці зображень”.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: