Телескопи гамма-промінів можуть виявити космічні кораблі, які живляться від чорної дірки

10.03.2019 0 By Chilli.Pepper

Під час пошуку можливих ознак позаземного розуму (ЕТІ) вченим довелося мислити по-справжньому нестандартно. Оскільки попередньо прийнято, що численні ETI будуть старшими і технологічно більш розвиненими, ніж людство, ті, хто займається пошуком позаземного розуму (SETI), повинні враховувати можливі рішення більш розвинутих видів, повідомляє universetoday.

Особливо радикальною є запропонована ідея, яка полягає у тому, що космічні цивілізації можуть використовувати радіацію, що випромінюється чорними дірками (радіація Хокінга), для виробництва енергії. Спираючись на це, Луї Крейн – математик з Канзаського державного університету (КДУ) – нещодавно створила дослідження, в якому показано, як спостереження з використанням гамма-телескопів можуть виявити свідчення того, що космічний корабель живиться від енергії малесеньких чорних дірок.

Нещодавно у мережі з’явилося дослідження “Пошук позаземних цивілізацій з використанням телескопів гамма-променів”. Це друга стаття, опублікована доктором Крейном на цю тему, перша з яких була у співавторстві з Шоном Уестморлендом (аспірантом фізичного факультету КДУ) і опублікована в 2009 році під назвою “Чи можливі космічні апарати у чорній дірі?”.

У першій статті Крейн і Уестморленд досліджували можливість використання випромінювання Хокінга від штучної чорної діри. Вони прийшли до висновку, що це було на межі можливості, але що ефекти квантової гравітації (які в даний час невідомі) можуть бути джерелом. У своїй останній статті Крейн зробила ще один крок вперед, описавши, як отримане у результаті гамма-випромінювання, що створюється такою системою, може допомогти у пошуку ETI.

Концепцію космічного корабля, що працює на чорній дірі, було вперше представлено знаменитим письменником-фантастом Артуром Кларком у романі 1975 року “Імперська Земля”. Аналогічна ідея була представлена Чарльзом Шеффілдом у його оповіданні 1978 року “Вектор убивства”. В обох випадках Кларк і Шеффілд описують, як розвинені цивілізації можуть отримувати енергію з обертових чорних дір для задоволення своїх енергетичних потреб.

Крім чисто науково-фантастичної “золотої знахідки”, здатність використовувати чорну діру для генерування енергії може запропонувати досить значні переваги. Як доктор Крейн написала в інтерв’ю Universe Today електронною поштою:

“Розвинений цивілізації треба було б використовувати мікроскопічну чорну діру, тому що вона може викидати матерію і отримувати енергію. Це було б основним джерелом. Зокрема, воно може привести в рух космічний корабель, досить великий для того, щоб він був захищений від релятивістських швидкостей. Жодна з концепцій космічних кораблів, вивчених НАСА, не виявилась життєздатною … Можливо, це єдина можливість “.

Дослідники з WSU вперше створили рідину з негативною ефективною масою, яка може відкрити двері для вивчення більш глибоких таємниць Всесвіту. Надано: ESA / Hubble, ESO, M. Kornmesse.

 

Крім того, сигнатури, пов’язані з такого роду технологічною діяльністю (або «техносігнатури»), будуть вказувати на дуже високий рівень прогресу. З огляду на величезні енергетичні потреби для створення штучної чорної діри, а також технічні проблеми, пов’язані з її використанням, цей процес буде виходити за рамки чогось меншого, ніж цивілізація типу II в масштабі Кардашева.

“Щоб створити штучну чорну діру, нам потрібно сфокусувати мільярдний гамма-лазер на ядерні розміри”, – сказала доктор Крейн. “Це все одно, що створити стільки високотехнологічних ядерних бомб, скільки автомобілів на Землі. Такий масштаб знаходиться за межами нинішньої світової економіки. У цивілізації, яка повністю використала б Сонячну систему, були б такі ресурси”.

Це навіть не найменша з технічних проблем, більшість з яких набагато вищі того, на що здатне людство. Вони включають в себе величезну кількість енергії, що знадобилося б для живлення гамма-лазера, і де ця енергія буде зберігатися, і як ці випромінювання будуть фокусуватися на просторі атомного розміру. Як вказала Крейн, є пропозиції про те, як це можна зробити, але вони залишаються досить спекулятивними.

Крім самої концепції, ідея цивілізації, яка живиться чорною дірою, також цікава через можливості, які вона надає для дослідження SETI. Як і у випадку з іншими ознаками технологічної активності (так званими “техносігнатурамі”), цивілізація, яка використовує крихітні штучні чорні діри, створені за допомогою лазерів гамма-випромінювання, може бути виявлена завдяки невеликій речі, відомій як “перетікання”.

Художник ілюструє легке вітрило, що приводиться у дію пучком спрямованої енергії (червоного кольору), яка генерується на поверхні планети. Потік з таких променів, коли вони мчать по небу, буде виглядати як випадкові спалахи, що вказують на можливе існування ETI. Надано: M. Weiss / CfA.

 

Ця концепція була описана професором Філіпом Любіним у дослідженні 2016 року, де він припустив, що докази ETI можуть бути знайдені шляхом пошуку ознак спрямованої енергії. Відповідно до власних дослідженнь Любина, в яких використовувалися лазери для захисту планет і лазерного руху (для НАСА і у рамках “Breakthrough Starshot”), Любін припустив, що випадкові спалахи лазерної енергії (інакше кажучи, «перетікання») можуть вказувати на технологічно розвинену цивілізацію.

Точно так же дослідники SETI можуть покладатися на гамма-телескопи для пошуку ознак перетікання з гамма-лазерів. Як сказала доктор Крейн:

«Якби у певної розвинутої цивілізації вже були такі космічні кораблі, то сучасні гамма-телескопи VHE могли б виявити їх до 100-1000 світлових років, якби ми перебували у їх промені. Такі феномени можна було б відрізнити від природних джерел по їх постійно мінливому червоному зсуву протягом від декількох років до десятиліть. Щоб дослідити це, астрономам необхідно зберегти тимчасові ряди частотних кривих точкових джерел гамма-випромінювання. Це, здається, не зовсім те, що вони на даний час роблять”.

Мабуть, найбільш захоплюючим є той факт, що астрономи, можливо, вже знайшли ознаки деяких цивілізацій типу Кардашев II, які використовують цей тип методу для виробництва енергії. Як пояснила д-р Крейн, у нашому Всесвіті було виявлено кілька точкових джерел гамма-випромінювання, яким не було надано жодного природного пояснення.

Другий каталог джерел гамма-випромінювання, створений протягом двох років і випущений “Fermi” у 2011 році. Фото: NASA / DOE / Fermi LAT Collaboration

 

Майбутні спостереження з використанням космічних телескопів, таких як космічний телескоп гамма-випромінювання Фермі (FGST), і наземних засобів, таких як високоенергетична стереоскопічна система (HESS) і системи телескопів з дуже високою енергією радіаційної візуалізації (VERITAS), могли б допомогти визначити, чи є ці джерела насправді штучними за своєю природою.

У поєднанні з приладами наступного покоління, які мають більш високу роздільну здатність і можливості візуалізації, може статися лазерне “перетікання” гамма-випромінювання та інші потенційні техносігнали, які просто чекають, щоб їх ідентифікували. У той же час людству ще належить пройти довгий шлях, перш ніж воно зможе приступити до створення такого роду технологій.

Подібно сферам Дайсона, дискам Олдерсон, космічним ліфтав і здатності переміщати зірки, цей вид мегапроекту типу II просто повинен чекати, поки людство зможе вирішити кілька дрібніших завдань. Щось більше, ніж наша швидкість, наприклад, пошук способів оселитися на інших планетах у нашій Сонячній системі або навчання раціональному використанню ресурсів Землі!


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: