“Світанок” показує нещодавні зміни на поверхні Церери

17.03.2018 0 By Chilli.Pepper

Спостереження за Церерою виявили недавні зміни в її поверхні, продемонструвавши, що єдина карликова планета у внутрішній Сонячній системі – динамічне тіло, яке продовжує розвиватися і змінюватися, повідомляє phys.

Церера

Зображення з місії “Світанок” НАСА показує, де був виявлений лід на північній стіні кратера Juling Церери, який знаходиться майже в постійній тіні. © NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / ASI / INAF


 

Місія НАСА “Світанок” знайшла нещодавно утворені родовища, які дають нам нову інформацію про матеріали в твердому поверхневому шарі і як вони змінюються, відповідно до двох праць, опублікованих 14 березня в Science Advances, яке документує нові результати.

Спостереження, отримані видимим та інфрачервоним спектрометром відображення (VIR) на космічному кораблі Dawn (Світанок) раніше, знайшли водяний лід у дюжині місць на Церері. Нове дослідження показало наявність велокої маси льоду на північній стіні кратера Juling, який діаметром 20 кілометрів. Нові спостереження, проведені з квітня до жовтня 2016, показують збільшення кількості криги на стіні кратера.

“Це перше пряме виявлення змін на поверхні Церери”, – сказала Андреа Рапоні з Інституту астрофізики і планетарної науки в Римі.

Рапоні очолила нове дослідження, в якому були виявлені зміни кількості криги, видимої на карликовій планеті. “Поєднання Церери, що наближається до Сонця на своїй орбіті, поряд з сезонною зміною, викликає викид водяної пари з підповерхневого шару, який потім конденсується на стіні холодного кратера, що призводить до збільшення кількості відкритого льоду. Потепління може також викликати зсуви на стінах кратера, які оголюють свіжі крижані плями”.

enter image description here

Зображення з місії НАСА “Світанок” показує дно кратера Церери. Очевидно, що потік льоду і скелі, подібні гірським льодовиках в полярних регіонах Землі. © NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / ASI / INAF


 

Об’єднуючи хімічні, геологічні та геофізичні спостереження, місія Dawn дає повне уявлення про Цереру. Попередні дані показали, що у карликової планети є поверхнева кора приблизно 40 кілометрів товщиною, багата водою, солями і, можливо, органікою.

У другому дослідженні, спостереження VIR також показують нову інформацію про мінливість кори Церери і припускають недавні зміни поверхні у вигляді знову виявленого матеріалу.

“Світанок” раніше виявляв карбонати, поширені на поверхні планети, які утворилися в океані. Карбонати натрію, наприклад, домінують над яскравими областями в кратері Occator, а матеріал подібного складу виявлений в Oxo Crater і Ahuna Mons.

Це дослідження під керівництвом Джакомо Карроццо з Інституту астрофізики і планетарної науки виявило 12 ділянок, багатих карбонатами натрію, і було докладно розглянуто кілька областей у кілька квадратних кілометрів, які показують, де присутня вода в складі карбонатної структури. Дослідження вперше демонструє, що гідратований карбонат виявлений на поверхні Церери або будь-якого іншого планетарного тіла окрім Землі, дає нам нову інформацію про хімічну еволюцію карликової планети.

enter image description here

Зображення з місії “Світанок” НАСА показує найвищу гору Церери, Ахун Монс, висотою 4 кілометри і завширшки 17 кілометрів. Це одне з небагатьох місць на Церері, в якому було виявлено значну кількість карбонату натрію – показано зеленим і червоним кольором в нижньому правому зображенні. © NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / ASI / INAF


Водний лід не стабільний на поверхні Церери у довготривалі періоди, якщо він не прихований в тіні, як у випадку з Juling. Аналогічним чином гідратований карбонат зневоднюється, хоча протягом більш тривалого періоду часу – у кілька мільйонів років.

“Це означає, що ділянки, багаті гідратованими карбонатами, були відкриті через недавні активності на поверхні”, – сказав Карроццо.

Велика розмаїтість матеріалу, льоду і карбонатів, зазнавших впливу ударів, зсувів і кріовулканізму, передбачає, що поверхнева кора Церери не однорідна за складом. Ця різнорідність була або вироблена під час заморожування оригінального океану Церери – який сформував поверхневу кору – або пізніше в результаті великих впливів або кріовулканіческіх вторгнень.

“Зміни у кількості водяної криги на коротких тимчасових масштабах, а також присутність гідратованих карбонатів натрію є ще одним свідченням того, що Церера є геологічно і хімічно активним тілом”, – сказала Христина Де Санктіс, керівник групи VIR в Інституті астрофізики і Планетарної науки.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: