Россія переносить доктрину війни з Україною в Сирію

12.10.2015 0 By Chilli.Pepper

2-russia

Якщо її роль в розпалюванні конфлікту в східній Україні є ведучою, то для сирійських повстанців і їх союзників Росія має дещо нові трюки в запасі.

Нещодавня участь Росії у громадянській війні в Сирії схожа в деяких аспектах до її втручання в Східну Україну, де вона експлуатувала етнічний конфлікт, постачала зброю, використовувала добровольців і нерегулярні сили і спробувала обманювати Захід щодо своїх намірів.

Такий підхід, керівник Російського спільного штабу, Генерал Валерій Герасимов, називає “війною нового покоління”.

Російська військова доктрина “поєднує нижні рівні, прихований державний зв’язок з високими рівнями, пряму, навіть зухвалу, надпотужну спільну участь”, сказав Філіп Карбер, президент військового консалтингу Potomac Foundation. Карбер інформував американських військових лідерів про військову поведінку Росії в конфлікті України, грунтуючись на спостереженнях протягом більш ніж десятка поїздок.

Незважаючи на докази прямої участі Росії в повстаннях сепаратистів на сході України, які надав НАТО, американські військові, міжнародні спостерігачі і багато новинних медіа, Росія продовжує заперечувати це. “Кількість разів скільки це питання поставлять не вплине на відповідь, яку має Кремль”, сказав Ілля Тимохов, аналітик України в російському посольстві у Вашингтоні, в інтерв’ю.

Роль обману і відмовок в новому російському способу війни означає, що опоненти не завжди знають, коли Росія вступила в конфлікт, скільки ресурсів залучено або що є її метою, сказав Карбер.

Нарощування військової потужності Росії в Сирії і її перші авіаудари минулого тиждня зустріли безладом у США. Держсекретар Джон Керрі закликав міністра закордонних справ Росії кілька разів прагнути ясності в планах і цілях Росії, які стали зрозумілі тільки коли російські удари почали вражати повстанські групи, які підтримують США, що борються проти режиму президента Сирії Башара Асада, близького союзника Росії.

У лютому 2014 року, російські солдати з’явилися на вулицях Українського Криму, без знаків на уніформі, в той час як “бійці самооборони” стверджуючи, що шукали незалежість, захопили українські урядові будівлі та провели вибори, які Захід назвав нелегітимними.

Спочатку, Росія заперечувала, що її сили захопили провінцію, але президент Росії Володимир Путін, який здійснював контроль за анексією Криму визнав пізніше, що російські війська все ж таки були залучені. Він також зробив ядерні погрози. “Краще не зв’язуватися з нами”, сказав він військовим кадетам в серпні 2014 року. “Я хочу нагадати вам, що Росія є однією з провідних ядерних держав”.

Військово-повітряні сили Росії демонстрували агресивні прояви по краях повітряного простору НАТО протягом цього часу. Вони провели далекобійні патрулі стратегічними бомбардувальниками вперше за останні десятиліття, штурмували військові кораблі США і посилали свої винищувачі, щоб протистояти літакам НАТО в країнах Балтії та поблизу Великобританії, Канади та Японії.

Пропаганда і обман такі ж важливі, як і наземні бої, згідно з Герасимовим, який написав, “Інформаційна війна в даний час є основним видом війни, готуючим шлях для військових дій”. Мета: зниження “бойового потенціалу супротивника” і “обман військових і політичних лідерів протилежного боку”, пише Герасимов.

Під час своєї кампанії в Україні, Росії запустила організоване зусилля для поширення брехні за допомогою традиційних і соціальних засобів масової інформації та дипломатичних каналів. Вони часто прирівнювали український уряд у Києві до невеликої меншості правих екстремістів.

Росія проводить аналогічний підхід в Сирії, де її дипломати говорять, що 90% сил анти-Асада – терористи. Російський дипломат Айдар Аганін повідомив USA Today, що всі російські удари в Сирії спрямовані на терористів.

Зусилля Росії, щоб розбалансовувати супротивників поширюється на маніпуляції дипломатії та перемир’я, щоб отримати військову перевагу на землі, сказав Карбер. Кілька разів, Росія погоджувалася на перемир’я і припинення вогню з Україною, а російські сепаратистські сили продовжували тиснути наступаючи.

Серед тактичних методів, використовуваних в східній Україні, які Росія буде мати у своєму розпорядженні в Сирії:

• Широке використання безпілотних літальних апаратів. Російські і підтримувані росіянами сили в Східній Україні використовували численні дрони на різних висотах над тією ж самою областю для пошуку урядових військ України, з метою коригування артилерії та ракетних пускових установок. Підхід забезпечує швидкі великі удари “з інтенсивністю і швидкістю цільового місцезнаходження, раніше не поміченою на будь-якому полі битви”, сказав Карбер, який був поранений в такою атакою минулого літа біля східного міста Широкине поблизу Маріуполя. Російські безпілотники вже з’явилися на полі бою в Сирії.

• Артилерія і ракетні суббоєприпаси. Російські артилерійські снаряди і ракети були використані для руйнівних наслідків стосовно персоналу України і одиниць броні. Вони використовували накидні фугасні боєприпаси, які вражають танки у їх найбільш слабкі точки і термобаричних боєголовок, які спалахують і вбивають все навкола в кілька гектарів. Однією трьохвилинною комбінованою ракетною і термобаричною атакою було знищено два українських механізованих батальйонів у Зеленопіллу, сказав Карбер.

• Нові танки з активної обороноздатністю. Російський танк Т-90, які вона послала до Сирії, непроникний для більшості переносних зенітно-ракетних протитанкових установок і може стріляти спреєм гранул у вхідні боєголовки, щоб відключити їх системи наведення і відправити їх з-під контролю летіти в небо або землю.

Джерело: usatoday.com


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: