Про стратегію

25.03.2016 0 By Chilli.Pepper

Стратегія це “міст”, так казав Колін Грей, “тому що жодна інша ідея не передає так добре функцію основної стратегії”, яка “з’єднує дві відмінні сутності або явища, які інакше були б розділені”. Грей потім кидає рукавичку, що ця метафора є, звичайно, “відкритим викликом педантам”.

стратегія
Отже, де я можу тут підписатися? Я відчуваю деяку міру педантизму.

Метафоричний стратегічний міст пов’язує ресурси і владу із політикою і цілями. Це, дійсно, виняткова метафора, якщо вона описує стратегію як продукт, кінцеву точку, статичний, завершений предмет, який був побудований (в минулому часі). Ця стратегія, яка вже побудована, те, що Хел Брендс називає “дизайном”. Але ми також знаємо функції стратегії як процесу, динамічного пристосування і переорієнтування до різких і крутих поворотів супротивника (які Брендс визначає як “адаптація”).

Розглянемо зображення вище як представлення майбутнього стратега – “Мандрівник над морем туману” – у нього є певний віддалений зміст мети, і інформаційний досвід, він очікує, того що ховається в невідомості. Він потребує дві речі: і карту з планом, і компас постійно вказуючий на істинну північ. Знову ж: дизайн і адаптація. Якщо війна є занадто великою для будь-якої однієї наукової дисципліни, то, можливо, стратегія занадто велика для однієї метафори.

Але де ми могли б знайти таку метафору? Спорт часто є першою гаванью для назви, і Грей фактично згадує гру в теніс у якості відповідної точки старту, зобов’язуючої до інтеративної взаємодії, але тільки це не виглядає жорстоким або досить грубим (до того ж, заколотники, як правило, уникають крихітних білих шортів і яскравий головних пов’язок). Замість цього, я міг би уявити собі гібридні змагання частиною який я був раніше – Марафон Пайкс-Пік в Маніту-Спрінгс, штат Колорадо. Третя найстарша 26,2-мильна (42 км) національна гонка починається на висоті 6000 футів (1,83 км) і слідує маршрутом у 13 миль (20 км) на висоті 14 000 футів (4,26 км), а потім спадає близько 13 миль (20 км) і 8000 футів (2,43 км) до низу.

А якщо ми підправимо це? А якщо ми дозволимо двом (або навіть трьом або чотирьом) бігунам у конкуренції один з одним, із приблизно аналогічними здібностями – але – дозволимо їм орудувати насильством у такий спосіб, який вони вважають за потрібне, щоб залякувати, примушувати, зашкождувати, вчиняти біль, або знищувати своїх супротивників – і бігти далі – до тих пір, поки вони торкнуться верхньої і повернуться до початкової точки першим? (Добре, добре, я визнаю божевільність цієї пропозиції, просто залишайтеся з нею трохи довше.)

Навіть якщо ви фізично перемогли ваших супротивників (через стратегії знищення, виснаження, або знесилення), ви все одно повинні успішно орієнтуватися на каверзній місцевості до кінця.

Цей Насильницький Марафон Пайкс-Пік буде також представляти тактику, яка в значній мірі залежить від перетину фізичних можливостей і технологій, а також небезпечної конкуренції між і серед численних конкурентів, які всіма правдами та неправдами борються за відносне положення. Стратегія в цій справі виявляє себе в якості постійної адаптації до місцевості, навколишнього середовища, і ворога – компас, щоб направляти персонажа через будь-які зсуви і перетини безлічі критичних суджень, кожен з яких впливає на наступний. У різних точках вздовж шляху, вибір і варіанти варіюються від широкого до вузького або / або.

Коли людина потрапляє на вершину, вони тільки на півдорозі, і найважчий етап по схилу униз (на кшталт фаз IV і V у військових операціях). Навіть якщо ви фізично перемагаєте ваших супротивників (через стратегії знищення, виснаження, або знесилення), ви все одно повинні успішно орієнтуватися на каверзній місцевості до кінця. Можливо, найголовніше, що ця гонка включає в себе три напрямки зусиль на шляху до стратегічної перемоги. Переможець повинен перемогти супротивника фізично (для досягнення “військової” перемоги); бути першим, щодо того, щоб перетнути лінію, і заробити документальний приз (який засвідчує «політичну» угоду); і відзначений натовпом як законний переможець (таким чином всі згідні із загальним «описом») і, отже, поважають досягнення.

Насильницький Марафон Пайкс-Пік є початком, але далеким від досконалості; йому не вистачає простоти і ясних розумових образів, які служать Стратегії Моста так добре. Але мости не просто з’являються, вони побудовані, по цеглинці. Ще одна метафора повинна з’явитися, яка доповнює Мостову Стратегію, і щоб описати цю іншу критично важливу сторону стратегії.

Автор: Майор Метт Кавано – Стратег армії США, член Інституту сучасної війни у Вест-Пойнті, служив в призначеннях від Іраку до Пентагону і Нової Зеландії до Кореї. Учасник війни на скелях, він з нетерпінням чекає з’єднання за допомогою Twitter @MLCavanaugh. Це есе є неофіційним виразом думки; висловлені думки належать автору і не обов’язково збігаються з іншими з Інституту у Вест-Пойнті, Департаменті армії, міністерстві оборони або будь-якому іншому агентстві уряду США.

За матеріалами: modernwarinstitute.org


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: