Приховані таємниці масивного регіону зіркового утворення

23.05.2018 0 By Chilli.Pepper

Зоряні ясла – хмарні і пилові місця, які яскраво сяють в інфрачервоному світлі, повідомляє esa.

Зірковоутворюючий комплекс G305 не є винятком. У ньому є ряд яскравих, хитрозаплетених газових хмар, які нагріваються серед новонароджених зірок. У цьому вражаючому фото з космічної обсерваторії “Гершель” (ЄКА) ці зоріутворюючі гарячі точки виділяються синім тоном, який контрастує з червоно-коричневим кольором більш прохолодних областей.

©ESA/Herschel

©ESA/Herschel/PACS, SPIRE/Hi-GAL Project. Acknowledgement: UNIMAP / L. Piazzo, La Sapienza – Università di Roma; E. Schisano / G. Li Causi, IAPS/INAF, Italy


Хоча на цій сцені є кілька зіркових місць, найбільш яскраві оточують темну, серцеподібну область у правому верхньому кутку зображення. Приховані в центрі темної області лежать масивна зірка WR48a і її два сусіда, зіркові кластери Danks 1 і 2. Всі троє грають важливу роль в ініціюванні утворення нових зірок, навіть якщо вони самі є відносно молодими об’єктами, не старше кілька мільйонів років (для порівняння, сонцю близько 4,6 мільярда років).

Сильні вітри і радіація від WR48a і зірок високої маси у двох кластерах відштовхнули залишки газу з хмари, де вони виникли. Зметений газ, зібраний на краю серцеподібного міхура, тепер формує нові зірки.

Використовуючи “Гершель”, астрономи визначили 16 ділянок, де в цих зіркових яслах формуються зірки високої маси. Область є одним з найяскравіших і найбагатших зореутворюючих комплексів у Чумацькому Шляху і ідеальним місцем для спостереження і вивчення масивних зірок на різних етапах формування і еволюції.

Комплекс G305 знаходиться приблизно в 12 000 світлових роках від нас і отримав свою назву від свого місця розташування на висоті близько 305º в площині екліптики нашої Галактики. У нічному небі він з’являється біля туманності Коалсак, великого міжзоряного хмари пилу, видимого неозброєним оком і розташованого у сузір’ї Крукса, Південного Хреста. Дуже помітна темна туманність, Коалсак з’являється на південних небесах як чорний пластир проти яскравого, зоряного тла Чумацького Шляху.

Це зображення, отримане як частина Hi-GAL – інфрачервоної галактичної пласкої зйомки “Гершеля”, об’єднує спостереження на трьох різних довжинах хвиль: 70 мікрон (синій), 160 мікрон (зелений) і 250 мікрон (червоний).

Запущений у 2009 році, “Гершель” працював чотири роки, спостерігаючи на далеких інфрачервоних і субміліметрових довжинах хвиль. Цей спектральний діапазон дозволив йому відзняти світіння пилу в газових хмарах, у яких народжуються зірки, щоб дослідити цей процес і спостерігати їх ранню еволюцію.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: