Перші зображення астероїда Бенну, отримані космічним краблем НАСА “ОСІРІС РЕкс”

04.11.2018 0 By Chilli.Pepper

Через два роки подорожі по космосу, космічний корабель NASA OSIRIS-REx почав отримувати зображення мети місії — примітивного астероїда Bennu. В рамках Наукової групи цієї місії дослідники з Канарського інституту астрофізики (IAC), Хав’єр Лікандро і Джулія де Леон вже почали роботу з калібрування даних зображень у рамках підготовки до наступних, які будуть отримані в грудні 2018 з використанням кольорових фільтрів, повідомляє astrobio.

Зображення астероїда Bennu
Зображення астероїда Bennu, створеного з використанням восьми зображень, отриманих 29 жовтня 2018 року космічним апаратом OSIRIS-REx з відстані 330 км. © НАСА / Годдард / Університет Арізони.

Запуск місії НАСА OSIRIS-REx відбувся 8 вересня 2016 року. З того часу космічний корабель уже два роки подорожує по космосу, щоб досягти своєї мети, примітивного астероїда Bennu, в жовтні 2018 року. Перші зображення астероїда отримані з використанням однієї з трьох камер на борту космічного корабля (PolyCam) з відстані 330 кілометрів. Протягом простої хвилини, що пройшла між першою і останньою з восьми експозицій, астероїд обернувся на 1,2 градуса. Наукова команда використовувала алгоритм суперрезолюції, щоб об’єднати вісім зображень і створити вид астероїда більш високої роздільної здатності. Хоча Bennu займає всього лише 100 пікселів на детекторі, можна визначити деякі особливості на його поверхні, такі як великі валуни.

Ці перші зображення Bennu мають чудову схожість із недавно отриманими місією JAXA Hayabusa2 з іншого примітивного астероїда, Ryugu. “Той факт, що японська місія досягла своєї мети, трохи раніше нас, виявляється надзвичайно цікавим, оскільки тепер ми можемо інтерпретувати наші результати і порівнюватися їх із результатами, отриманими іншою місією майже в реальному часі”, – пояснює Юлія Леон.

Команда IAC, що входить до складу робочої групи з опрацювання зображень (IPWG) місії, включає також Хуана Луїса Рісоса Гарсіа, який в даний час робить доктора філософії зображеннями Bennu, отриманими OSIRIS-REx. “Перші зображення, що охоплюють весь астероїд, використовуються для важливої кількості калібруваннь, які мають фундаментальне значення для правильної інтерпретації результатів, отриманих із зображень з більш високою роздільною здатністю, з використанням різних колірних фільтрів. Виконання таких калібрувань є частиною моєї роботи”, – говорить Рісос Гарсія .

“У грудні 2018 роки ми почнемо отримувати зображення з MapCam, також однією з камер місії, використовуючи кольорові фільтри. Це дозволить нам створювати кольорові карти і вивчати географічний розподіл різних матеріалів на Bennu, в тому числі силікати, змінені наявністю рідкої води”, – додає Хав’єр Ліандро. Дослідження, виконані командою IAC, також допоможуть вибрати регіон на поверхні астероїда, звідки будуть збиратися і повертатися на Землю зразки, у 2023 році.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: