Перша електростанція з від`ємною емісією починає роботу

16.10.2017 0 By Chilli.Pepper

Це може бути ключем до запобігання кризи кліматичних змін, повідомляє engadget.

Arni Saeberg, Climeworks

Фото: Arni Saeberg, Climeworks

На жаль, цього недостатньо для скорочення викидів CO2, щоб уникнути подальшого глобального підвищення температури. Нам потрібно видалити частину CO2, яка вже існує. На щастя, таке “анулювання” ще один крок до повернення реальності. Climeworks і Reykjavik Energy приступили до запуску першої електростанції, обладнаної для виробництва «негативних викидів», тобто вона видаляє більше CO2, ніж виділяє. Геотермальна станція в Хеллсхайді, Ісландії, використовує модуль Climeworks і власну енергію заводу, щоб вловлювати СО2 безпосередньо з повітря через фільтри, зв’язувати його з водою і відправляти в підземну зону, де вона мінерализуєтся в нешкідливі карбонати.

Так само, як природне утворення вуглецевих відкладень, отриманий СО2 повинен залишатися схованим на багато мільйонів років, якщо не мільярди. І оскільки базальтові прошарки, в які необхідно поміщати СО2, є відносно поширеними, було б відносно легким побудувати установки з від’ємним рівнем викидів у багатьох місцях по всьому світу.

Як завжди, є вигоди. Система схоплення заводом Hellsheidi як і раніше є експериментом, і 50 метричних тонн CO2, які вона буде вловлювати в рік, не зможуть компенсувати багато десятиліть зловживання викопним паливом. Також стоїть питання про зниження вартості збору CO2. Навіть якщо Climeworks підвищить ефективність своєї системи і витратить 100 доларів на кожну метричну тонну CO2, яку видаляє, ви все одно станете свідками сотень мільярдів доларів (якщо не більше трильйона), витрачених щорічно, щоб досягти масштабу, необхідного для створення різниці. Це потребуватиме від країн не тільки поважати кліматичну науку, а й дбати достатньо, щоб витрачати значні частини своїх бюджетів на технології захоплення.

Може пройти досить довгий час, перш ніж такі системи будуть реалізовані в глобальному масштабі. З урахуванням сказаного дуже важливим є той факт, що ціни на уловлювання CO2 різко знижуються (у 2011 році вони оцінювалися в кілька сотень доларів за тонну). В даний час цілком реалістично використовувати технологію захоплення, яка використовується на реальній електростанції і легко помітити, що такі країни, як Китай, застосовують її для боротьби зі смогом та іншими негайними короткостроковими наслідками невдалих викидів CO2.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: