Ми ніколи не спостергали такого низького рівня глобального морського крижаного покриву

18.01.2017 0 By Chilli.Pepper

Рівень на найнижчому показнику за останні десятиліття, а можливо і тисячоліття, повідомляє engadget.

Світовий клімат пройшов ще один тривожний рубіж в цьому році: глобальні рівні морської криги знаходяться на найнижчому рівні за всю історію. Нове дослідження від американського Національного Snow & Ice центру обробки даних в Боулдері, штат Колорадо, вказує на те, що нормальні зимові накопичення плавучого льоду навколо Арктики просто не відбулись в цьому році, хоча це можливо не тільки через глобальне потепління.

Були невеликі дебати про те, що підвищення температури Землі на 1 градус за останнє століття різко вплинули рівні морського льоду протягом останніх декількох десятиліть. Дослідники виявили масову частину Західно-Антарктичного крижаного щита, що відірвався від іншої частини шельфу ще в грудні, і більший на 225 квадратних милі від шматка льодовика Пайн Айленд, що вдколовся за рік до цього.

Проте, атмосферна дивина можливо також сприяла зменшенню обмерзання в цьому році. Дослідники помітили падіння зниження кількості арктичних вітрів в листопаді, що в свою чергу дозволить теплому повітрю зібратися близько північного полюса і перешкоджати утворенню криги. Більше того, все це тепле повітря, що сидить над Арктикою виштовхує холодне повітря, тому частини Європи і Азії побачили холодніші, ніж зазвичай зими в цьому році. “Це був дуже винятковий місяць”, сказав кліматолог Джон Тернер з Британської антарктичної служби New Scientist. “Відносно невеликі зміни у вітрі можуть мати величезний вплив на морську кригу”.

Дослідники відзначили, що утворення криги в Арктиці може трохи відновитися в найближчі роки, але загальний рівень на обох полюсах і раніше скорочується із загрозливою швидкістю.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: