Марсіанські “бархани” представлені у приголомшливих нових фото

26.03.2017 0 By Chilli.Pepper

Марс – піщане місце. Тому слід очікувати, що ландшафт рудої планети буде засіяний численними піщаними дюнами, сформованими та зруйнованими потужними вітрами протягом мільйонів років, повідомляє yahoo.

Зображення були отримані за допомогою камери з високою роздільною здатностю Imaging Science Experiment бортовим Mars Reconnaissance Orbiter NASA.

 

Одна з найбільших частин популяції марсіанських піщаних дюн існує в південній півкулі планети, поблизу ударного басейну Еллади – одному з найбільших і найбільш упізнаваних ударних басейнів Марса. У п’ятницю, НАСА опублікували фото скупчення темних, серповидних дюнних утворень, розташованих як всередині кратерів регіону так і на рівнинах.

Зображення були отримані за допомогою камери високої роздільної здатності Imaging Science Experiment (HiRISE) на борту космічного агентства Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

«Тут, крута, освітлена сонцем сторона бархану, що зветься ковзаючою поверхнею, вказує на підвітрену сторону дюни і напрямок її міграції. Інші вузькі довгі лінійні дюни, відомі як “сейф” дюни також тут і в інших локаціях на схід”, йдеться в заяві НАСА, яке супроводжує зображення.

Дюни помітні на фото, в першу чергу «барханні» дюни, які є серпоподібними структурами, сформовані під дією вітру одного напрямку. На Землі ці структури широко поширені у відкритих внутрішніх пустельних районах.

MRO був на орбіті червоної планети з 2006 року, і відправляв назад вражаючі фотографії Марса на Землю щомісяця. У серпні минулого року NASA опублікував великий дамп зображень, захоплених HiRISE камерою MRO, звільняючи кеш більше 1000 фотографій, які показують марсіанську поверхню у всій своїй красі – від дюн і кратерів до гір і крижаних шапок.

Всі фотографії у дампі були отримані в травні, коли Марс переживав рівнодення – період, під час орбіти планети, коли сонце світить прямо на екваторі, висвітлюючи обидва його полюси. За збігом, як і Альфред Мак’юен, директор Планетарного зображення Науково-дослідної лабораторії, пояснив виданню Popular Science в той час, рівнодення співпало з періодом, коли Марс і Сонце були на протилежних сторонах Землі – явище, яке полегшує безперешкодне спілкування між MRO і наземним управлінням.

В результаті супутник був в стані послати здоровенний обсяг даних за короткий період часу.

Всю колекцію зображень, захоплених за допомогою камери HiRISE можна подивитися тут.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: