Креативні м`язи

18.01.2018 0 By Chilli.Pepper

Творчість – це створення зв’язків – у вашому мозку.

У новому дослідженні вчені виявили, що мозок дуже творчих людей має більше зв’язків між трьома конкретними зонами головного органу в порівнянні з мозком менш творчих мислителів. Крім того, більш творчий мозок був здатний краще координувати ці зони.

Ці три ділянки мозку – саме ті, які вчені добре розуміють, – сказав провідний дослідник Роджер Бітті, постдокторант, що вивчає когнітивну неврологію у Гарвардському університеті. Вони включають мережу за замовчуванням, яка залучена в спонтанне мислення і уяву; мережу знань, яка схоплює важливу інформацію з навколишнього середовища; і мережу виконавчого контролю, яка займається функціями когнітивного контролю і оцінкою.

І хоча здається, що мережа за замовчуванням повинна бути ключовим джерелом творчості, людям потрібно, щоб знання та мережі виконавчого контролю діяли як свого роду внутрішній критик, який виносить судження, чи є ідеї корисними або корисними для даного завдання, сказав Бітті для Livescience.

“У вас є три різні системи, які розташовані в різних частинах мозку, але всі вони активуються одночасно”, – сказав Бітті. “Люди, які можуть більш ефективно їх активувати, [реагують] з більш творчими відповідями”.

Щоб виміряти креативність і зв’язки мозку, вчені досліджували близько 160 учасників з використанням функціональної магнітно-резонансної томографії (fMRI), інструменту, який контролює діяльність мозку шляхом вимірювання змін кровотоку в різних його областях. Під час сканування учасників попросили виконати творчу розумову задачу, яка називається розбіжним мисленням. Вона передбачає створення творчих способів використання загальних об’єктів, таких як ніж, чашка або цегла.

“Було показано, що просто думати про нові та незвичайні способи використання таких об’єктів є дійсним способом вимірювання творчого мислення”, – сказав Бітті.

Дослідники виявили, що виконання дивергентно-розумової задачі одночасно активує три різні мережі в мозку. І чим більший взаємозв’язок і синхронізація цих трьох мереж, тим краща продуктивність в розбіжній думці. Іншими словами, чим більше взаємопов’язані і синхронізовані області мозку, тим краще він вирішує творче завдання.

Після встановлення того, що відрізняє мозок творчих людей від їх менш творчих однолітків, дослідники хотіли подивитися, чи можуть вони змінити процес і використовувати мозкову діяльність в якості провісника творчої діяльності.

“У нас були набори даних раніше опублікованих досліджень, в яких люди робили подібні завдання на творче мислення, і ми хотіли побачити, чи має людина зі слабким зв’язком [в цих мережах] менш творчі ідеї, ніж людина з більш сильною зв’язністю”, – сказав Бітті. “І це те, що ми знайшли в трьох наборах даних”.

Дослідники тепер планують пошук схожих моделей діяльності мозку в певних видах творчості, таких як проза або музика, сказав Бітті. Крім того, вчені хочуть дізнатися, чи може діяльність мозку фактично змінитися, разом з тим як люди стають більш досвідченими в певних навичках, сказав він.


Статтю було опубліковано у livescience

Всі фото: pixabay


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: