Історія космічної погоди підкаже що буде далі

15.08.2018 0 By Chilli.Pepper

Згідно з дослідженням Університету Уоріка, історія космічної погоди може допомогти нам зрозуміти, що буде далі, повідомляє astrobio.

©НАСА

 

Професор Сандра Чепмен, з Центру Уорікського Центру Злиття, Космосу і Астрофізики, очолила проект, який фіксував космічну погоду у попередні сонячні цикли протягом останньої половини століття, і виявив основний повторюваний патерн зміни атмосферної активності в період сонячного циклу.

Сонце проходить через сонячні цикли приблизно кожні одинадцять років, за цей час кількість сонячних плям збільшується до максимальної точки (“сонячний максимум”). Більше сонячної активності означає більше сонячних спалахів, що, в свою чергу, може означати більш екстремальну космічну погоду на Землі.

Цей прорив дозволить краще розуміти і планувати космічну погоду, а також будь-які майбутні загрози, які вона може представляти для Землі.

Космічна погода може порушувати роботу електроніки, авіації і супутникових систем та комунікацій – все залежить від сонячної активності, але оскільки це відбувається по-різному для кожного сонячного циклу, можна прогнозувати загальну ймовірність виникнення космічних погодних явищ.

Це захоплююче дослідження показує, що космічна погода і активність сонця не є повністю випадковими – вони можуть обмежувати величину ймовірності великих погодних явищ у майбутніх циклах.

Сандра Чепмен, професор факультету фізики Університету Уорвіка і провідний автор, прокоментувала:

“Ми проаналізували останні п’ять сонячних максимумів і виявили, що, хоча загальна ймовірність більш екстремальних подій варіюється від одного сонячного максимуму до іншого, існує базова картина їх ймовірності, яка не змінюється.

Якщо ця картина збережеться в наступному сонячному максимумі, наші дослідження, які обмежуються можливістю великих подій, дозволять краще підготуватися до потенційних загроз космічної погоди для Землі”.

Драйвери космічної погоди, сонця і сонячного вітру і відповідь, що спостерігається на Землі, в даний час майже постійно контролюються наземними і космічними спостереженнями за останні п’ять сонячних циклів (понад п’ятдесят років).

Кожен сонячний цикл має різну тривалість і максимальний рівень активності, і, як наслідок, клімат космічної погоди Землі також був різним при кожному максимальному сонячному максимумі.

Чим більш екстремальні події зустрічаються рідше, тим складніше створити статистичну картину того, наскільки вони можливі.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: