Гранти для фізичних осіб

27.06.2016 0 By Chilli.Pepper

Що таке грант? Це безкоштовні гроші!  Уряд, приватні недержавні фонди та комерційні підприємства надають ці гроші фізичним особам або організаціям.

ГрантиГранти не потрібно повертати. Вони надаються під виконання різних проектів, які мають на меті вирішення певних проблем суспільства. Наприклад, існують гранти на підтримку проектів для жінок, ветеранів війни, внутрішньо-переміщених осіб та інші. Вони можуть навчати відкривати бізнес або ж допоможуть побудувати структуру, яка працюватиме над вирішенням питань, нагальних для суспільства.

Грант як він є

Не зважаючи на те, що багато донорів воліють давати гранти саме організаціям, гранти для фізичних осіб існують. Існують гранти для отримання яких не потрібно бути юридичним лицем. Таких грантів досить небагато. Крім того, на відміну від грантів для організацій, підтримка ініціатив фізичних осіб значно менша за розміром, наприклад, 5-25 тисяч гривень для проекту тривалістю до півроку.

Подання на грант – ресурснозатратний процес, що вимагає часу і певних навичок. Не зважаючи на те, що грант надається на неприбуткові цілі, щоб його отримати, потрібно мислити як підприємець. Потрібно придумати щось нове й унікальне, що після вливання грантових коштів стане самодостатнім і самоокупним. Донор хоче вкласти кошти в те, що, бажано, в короткостроковій перспективі стане ефективним інструментом вирішення певної системної проблеми. Хоче, щоб проект швидко набув власного життя, залучаючи потрібні ресурси з різних джерел, та не покладався більше на гранти.  Донор хоче вкласти трошки й отримати багато. При цьому він хоче бути впевненим, що отримає обіцяний результат. Саме тому, він обачливо підходить до вибору проекту, в який інвестуватиме, та людини, яка реалізуватиме проект.

Веб-сайт грантодавця, як правило, містить велику кількість інформації про те, як податися та які існують обмеження щодо використання їхніх грошей. Там же пояснюється як відбувається оцінювання заявок, процедура передачі грантових коштів, а також вимоги до звітності та виконання роботи.  Це означає, що на першому етапі відбору заявок буде відбуватися відсіювання усіх тих, чия заявка не відповідає формальним умовам, у тому числі умовам до заповнення заявки. Відтак, потрібно відповідально ставитися до підготовки грантової заявки.

Гранти кошеня

Котенята на фото шукають домівку і люблячу родину. Обіцяють вірно чекати з роботи, добре їсти і гарно спати. Безкоштовно. Навчені ходити в туалет. За необхідності, допоможу стерилізувати. Віра Олександрівна 050 7881566, 0969393932.

 

Підготовка заявки на грант є справою, якою часто займаються фахівці з відповідною підготовкою і досвідом. На практиці це означає, що багато організацій мають у штаті людину чи відділ, які займаються пошуком  грантових та інших можливостей, заповнюють форму заявки, готують пакети документів на конкурси. Той, хто готує заявку повинен бути в змозі підготувати ефективний план робіт по реалізації проекту, добре орієнтуватися в темі й бути достатньо уважним, щоб врахувати усі детальні вимоги та специфікації, яких вимагає донор. Всі грантові конкурси, відповідно до своєї структури заявки, вимагають подання бізнес-плану, який містить бюджет, план робіт і цілі проекту, й  усе це має бути виписано у форматі, який вимагає донор.

Через велику конкуренцію і відсутність досвіду або ресурсів, необхідних для виробництва якісної заявки, яка б відповідала всім критеріям відбору, може виникнути спокуса найняти когось для її підготовки. Однак, потрібно обережно ставитися до обіцянки підготувати заявку настільки добре, що вона принесе позитивний результат, тому що насправді, ніхто не може гарантувати успіх заявки, це конкурс, і результати його залежать від того, наскільки гарна ваша заявка у порівнянні з заявками ваших конкурентів. Саме тому, найкраще, якщо ви самі підготуєтеся, проконсультуєтеся і напишете свою заявку.

Переваги та недоліки малих грантів

Із вищевикладеного легко підсумувати переваги та недоліки так званих малих грантів або грантів для фізичних осіб. Отже, перевага грантів полягає в тому, що, по-перше, вони являють собою безкоштовні гроші, не потрібно віддавати контроль над своїм проектом чи бізнесом за ці гроші комусь іншому; по-друге, інформацію щодо наявних відкритих конкурсів на гранти можна легко і просто знати в мережі Інтернет; по-третє, можна подаватися на будь-яку кількість грантів одночасно як індивідуально, так і разом з іншими. Недоліки можуть переважувати переваги. Вони такі:

(а) Грантових конкурсів багато, але таких, які б підтримували саме ваш напрямок роботи, може бути досить мало.

(б) Підготовка пакету документі на конкурс забирає багато часу. Донор, звичайно хоче бачити певні підтвердження певних заяв, тому може знадобитися додаткове вивчення певних питань з тим, щоб впевнено орієнтуватися в темі.

Кошеня, гранти

Котенята на фото шукають домівку і люблячу родину. Обіцяють вірно чекати з роботи, добре їсти і гарно спати. Безкоштовно. Навчені ходити в туалет. За необхідності, допоможу стерилізувати. Віра Олександрівна 050 7881566, 0969393932.

(в) Потрібно вміти переконливо обгрунтувати доцільність проекту. Для цього потрібно мати чітке бачення проблеми і її вирішення. Навіть більше, потрібно запропонувати унікальний новий проект плюс детальний чіткий план реалізації. Необхідно детально розписати як буде реалізовано проект, для цього звичайно використовують діаграми, графіки, бюджетні розрахунки, ринкову демографію, проекції, все це має підкріпити ваш текстовий опис ваших намірів. Це забирає багато часу й часто вимагає багатьох годин досліджень, планування і організації.

(г) Очікування результатів конкурсу забирає тижні або місяці.

(д) Велика конкуренція. Скільки б не було грантів, завжди є багато охочих до безкоштовних грошей. Шанси на отримання гранту зростають, якщо фізична особа вже певний час працює в сфері, для розвитку якої їй потрібний грант, і якщо в цій сфері незначна конкуренція.

(є) Суворі умови кожного донора. Варто починати збирати документи лише якщо ви знаєте, що на сто відсотків задовольняєте умовам на яких дають грант, інакше вашу заявку відсіють на першому етапі. Інша можливість – пристосуватися до вимог донора на період конкретного проекту. Наприклад, зараз є гранти, які дають лише за умови участі в проекті кримських татар; є проекти націлені на жінок, які мають реалізовувати жінки.

(ж) Перевірки. Якщо донор обрав вас для надання гранту, то він буде очікувати щомісячні або щоквартальні звіти, в яких необхідно буде надати докази таких речей як ваша робота зі ЗМІ щодо висвітлення інформації про проект, прогрес роботи по проекту та інше. Іноді отримувач гранту наймає бухгалтера для підготовки фінансових звітів.

(з) Додаткові вимоги гранту. Деякі гранти надають за умови обов’язкової участі в проекті ще одного донора або співфінансування проекту 50 на 50. Іноді донор не дає гроші заздалегідь, натомість він компенсує витрати по проекту відповідно до затвердженого контрактом бюджету по факту отримання відповідних квитанцій (наприклад, щоквартально). Відтак, потрібно мати гроші на рахунку для реалізації проекту.

(і) Гранти передбачають виконання певних зобов’язань в обмін на гроші, та нездатність зробити це відповідно до графіка, може привести до певної відповідальності. Інакше кажучи, необхідно виконувати роботу в темпі й за графіком, заявленим в проектній документації та витрачати рівно стільки, скільки заявлено.

(ї) Звичайно гранти пропонують на нові проекти, а не на продовження вже наявного, який ви хотіли б продовжити.

Тоді навіщо старатися?

Перевагою участі в конкурсі на грант для фізичної особи є те, що пакет документів для участі у конкурсі на грант досить простий, у порівнянні з пакетом для більших грантів, за які змагаються організацій. Для міні-грантів часто потрібно лише заповнити заявку і підкріпити її рекомендаційними листами від поручителів, паспортними даними, ідентифікаційним кодом та автобіографією. Складність заявки взагалі часто залежить від суми, чим вона більша, тим складніший пакет документів до конкурсу. Якщо для міні-грантів аплікаційн форма може складатися з двох сторінок, то для великих грантів розміром у сотні тисяч доларів заявки можуть містити сотні сторінок.

гранти, кошеня

Котенята на фото шукають домівку і люблячу родину. Обіцяють вірно чекати з роботи, добре їсти і гарно спати. Безкоштовно. Навчені ходити в туалет. За необхідності, допоможу стерилізувати. Віра Олександрівна 050 7881566, 0969393932.

 

Водночас, можна отримати цінний досвід як підготовки заявки, так й реалізації проекту – просто тому, що принцип заявки один і для малого, і для великого гранту. Надалі цей досвід можна буде застосувати при реалізації більшого проекту, наприклад, у складі громадської організації.

Отже, в процесі підготовки заявок ви зможете навчитися готувати конкурентноспроможні плани проектів і розширите свої знання з різних питань, у тому числі формулювання складних тем простою мовою. Адже якщо ваша заявка не виділяється на фоні інших, вона може загубитися під лавиною заявок ваших конкурентів.

Під час реалізації проекту ви зможете отримати досвід ефективної співпраці з місцевими органами влади і громадою, засобами масової інформації, волонтерами та донорами, тобто тими, без кого реалізація проекту неможлива, або тому, що це умова донора (наприклад, співпраця зі ЗМІ), або тому, що без волонтерів, самотужки буде складно реалізовувати проект, дотримуючись графіка, вести документацію по проекту й одночасно рекламувати заходи.

Гранти

Котенята на фото шукають домівку і люблячу родину. Обіцяють вірно чекати з роботи, добре їсти і гарно спати. Безкоштовно. Навчені ходити в туалет. За необхідності, допоможу стерилізувати. Віра Олександрівна 050 7881566, 0969393932.

 

Тому, хто отримав грант принаймні раз, буде простіше отримати наступний.  Для того, хто намагається зібрати гроші з інших джерел, отриманий грант може посприяти підвищенню довіри, це допоможе збору коштів і спрацює на гарну репутацію в подальших проектах.  В ході проекту ви зможете створити собі добру репутацію і рекламу, адже грант передбачає, що ви повідомите громаді про свої наміри щодо реалізації проекту і принаймні раз прозвітуєте про результати проекту через різні медіа-мережі.

Малий грант – це можливість в малому масштабі протестувати вашу готовність брати на себе відповідальність за більші проекти, а також працювати й надалі в обраному напрямі. Можливо, за ті півроку, що тримає проект, ви зрозумієте, що не хочете залежати від грантів, або бачите себе в іншій сфері. Зрештою, отриманий грант і ефективно реалізований проект гарно виглядатиме в резюме для можливого працевлаштування або пошуку ділового партнера.

У будь-якому випадку, чи ви вирішите далі працювати з грантами чи ні, одноразовий досвід отримання гранту вартий зусиль, адже сама ідея грантів у тому, щоб допомогти громаді. Подавайтеся на гранти!

Олена АлександроваОлена Александрова


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: