Грант для зоозахисної організації

27.10.2015 0 By Chilli.Pepper

Олена АлександроваОлена Александрова

Багато хто із зоозахисників чув про гранти, дехто думає подаватися на гранти, але мало хто це вже робив.  Для тих зоозахисників, хто ще не «сидить на грантах», але хоче, – ця стаття. Інформація стане у нагоді як для існуючих зоозахисних організацій, так і для тих, хто планує таку організацію створити.

У м. Львів живе і сумує за справжньою домівкою метис лайки, кобель, кастрований, для вол’єрного утримання і активного господаря, знавця породи (волонтер Анна розкаже більше, телефонуйте: +38097 711 87 03)

У м. Львів живе і сумує за справжньою домівкою метис лайки, кобель, кастрований, для вол’єрного утримання і активного господаря, знавця породи (волонтер Анна розкаже більше, телефонуйте: +38097 711 87 03)

 

Як відомо, для успішної роботи неприбуткової зоозахисної організації, окрім волонтерів, потрібні ще гроші. Гроші можуть дати небайдужі громадяни («краудфандінг» або збирання пожертвувань через сайт зоозахисної організації, або спеціалізовані сайти) чи інші організації, часто такі, що опікуються питанням (так звані «спеціалізовані фонди») або благодійні організації, що фінансують різні неприбуткові громадські ініціативи.

Зазвичай, під грантом мають на увазі фінансову допомогу, яка надається у вигляді грошей на рахунок. Не плутати з технічною допомогою; вона спонсорує отримання знань та навичок і надходить, переважно, у вигляді консультацій.  Хоча з технічної точки зору підготовка обох заявок схожа, грантові гроші перераховуються безпосередньо на банківський рахунок зоозахисної організації, а освоювати гроші на виконання проекту технічної допомоги буде організація, яка надаватиме послуги консультації.

У м. Львів живе і сумує за справжньою домівкою метис лайки, кобель, кастрований, для вол’єрного утримання і активного господаря, знавця породи (волонтер Анна розкаже більше, телефонуйте: +38097 711 87 03)

Де шукати гранти?

Оскільки у світі величезна кількість неприбуткових організацій, на тему пошуку грантів існує безліч інформації. Навіть на ринку існують довідники, які містять списки донорів для громадських організацій. Серед донорів – фонди Організації Об’єднаних Націй, приватні фонди, урядові фонди та інші благодійники.

Перш ніж шукати довідник, варто усвідомити, що грантові заявки бувають «прошені» та «непрошені».  Власне, відомості про відкриті гранти можна знайти просто в Інтернеті, наприклад,  можна шукати на сайті Посольства США в Україні в розділі «Програми та гранти», пошук за тегом «канадські гранти для України» також видасть список конкурсів, до яких можна долучитися. Крім того, існують організації, які відслідковують та публікують грантові можливості, відкриті для громадських організацій України. Такими організаціями є ті, діяльність яких значним чином залежить від грантових грошей, крім того, деякі університети збирають інформацію про гранти.Таким чином можна знайти відкритий грант для  вашої організації, не купуючи довідників.

Подаватися на гранти, не чекаючи на конкурс, є досить поширеною практикою з боку громадських організацій. Мова йде про те, щоб зацікавити фонди, які безпосередньо не опікуються питаннями зоозахисту, запропонувавши їм вирішити проблеми, якими вони опікуються. Наприклад, наразі в Україні досить велика кількість безпритульних тварин, водночас, внаслідок війни існує чимало людей, яким потрібно допомогти пристосуватися до позавоєнної реальності, допомогти їх фізичному і душевному одужанню. Практика собакотерапії давно і успішно застосовується у багатьох країнах світу. Нещодавно в Україні започатковано спеціальну програму для реабалітації ветеранів війни з допомогою собакотерапії (канадсько-український проект), проте, це дуже новий напрямок і попит на собакотерапію зростатиме. Відтак, з проектом підготовки собак-терапевтів для реабілітації бійців можна подаватися на грант, якщо зацікавити цією ідеєю донорів, які опікуються демобілізованими бійцями.

Раціонально буде цю (або інші) ідею направляти тим донорам, які небайдужі до проблеми, на вирішення якої направлено ваш проект. Крім того, прийнятною практикою у світі вважається, перш ніж готувати і надсилати грантову заявку, зконтактувати з донорською організацією, налагодити попередній контакт, поставити уточнюючі питання щодо наповнення заявки, а в разі непроханої заявки, отримати попередню згоду, що вашу заявку розглянуть.

Не менш важливо памятати про те, що найчастіше буває так, що грантові заявки численних організацій конкурують між собою і грант виграє та організація, яка підготувала найкращу заявку.

У м. Львів живе і сумує за справжньою домівкою метис лайки, кобель, кастрований, для вол’єрного утримання і активного господаря, знавця породи (волонтер Анна розкаже більше, телефонуйте: +38097 711 87 03)

Як готувати грантову заявку?

З одного боку, наповнення грантових заявок більш-менш однакове, тому що донорів цікавить приблизно те й саме, а з іншого боку, кожного разу потрібно уважно читати документи спонсора, і точно, до останньої букви, слідувати вимогам, навіть якщо вони здаються незначними.

В заявці тим чи іншим чином доведеться прописувати наступну інформацію: ціль проекту, результат проекту, список заходів, за допомогою яких цілі буде досягнуто, учасники проекту та бюджет. Крім того, потрібно довести, що саме ваш проект зараз на часі і потрібний громаді, і що саме ваша організація спроможна впровадити цей проект. Тобто, потрібно мати чітке уявлення про те, що саме ви хочете зробити, чому і яким чином.

Існують критерії, відповідно до яких приймається рішення про якість конкретної грантової заявки. Передусім, донор віддає перевагу тим заявкам, які надіслані на тему конкурсу (а не на інші теми), оскільки це відповідає його задекларованим пріоритетам. Далі, заявка оцінюється на предмет відповідності формальним вимогам, якості заповненої заявки, новаторства ідеї, професіоналізму реалізаторів ідеї, як ця ідея допоможе громаді, науці, і чи після завершення проекту його учасники продовжать роботу над цією проблемою. Всі ці речі потрібно прописати, щоб конкурсна комісія змогла знайти у вашій заявці відповіді на всі ці питання.

Найбільш імовірно, що фінансування отримає та організація, яка має гарну репутацію в своїй сфері; це означає, що потрібно, щоб вона існувала на ринку деякий час, мала успішні проекти та в ній працював персонал, відомий у своєму колі. Якщо у вас новостворена зоозахисна організація, яка ще не отримувала грантів і не має списку проектів, до яких вона була долучена, то варто скооперуватися з більш досвіченими організаціями і подати спільну заявку. Більше того, донорам подобається, коли заявка йде від групи організацій, особливо від міжнародної громадської організації в партнерстві з вашою організацією. Звичайно, головним партнером у випадку новоствореної зоозазхисної організації має бути міжнародна громадська організація, це збільшить шанси на успіх заявки.

Серед специфічних вимог до оформлення заявки буває нумерація сторінок, у тому числі додатків, певний кегель та інші. На деякі конкурси необхідно подавати пакет документів одночасно електронною та регулярною поштою, а іноді подання заявки можливе лише через певний сайт, реєстрація на якому може забрати два тижні.

Складність заявки залежить від суми гранту:  чим більше грошей передбачає грант, тим складніша заявка з точки зору її наповнення інформацією і підкріплюючими документами. Щоб навчитися працювати з грантами потрібно знайти принаймні одну грантову заявку, ретельно її вивчити і заповнити.

Приклад

Розглянемо для прикладу інформацію про конкурс проектів від Канадського фонду місцевих ініціатив на 2015-2016 рік, оголошений Посольством Канади в Україні (останній термін подання заявок – 12 жовтня 2015 року).

На цей грант може подаватися зоозахисна організація, якщо вона належним чином зареєстрована, оскільки зазначено, що «До конкурсу можуть подаватися зареєстровані громадські, місцеві неурядові, і неприбуткові організації». Організація разом з пакетом документів повинна надати всі відповідні реєстраційні документи, видані українськими державними органами і інформацію про діючий банківський рахунок в українській фінансовій установі. Тобто, для участі у цьому конкурсі потрібно завчасно взяти Свідоцтво про державну реєстрацію (витяг та виписку з Єдиного державного реєстру). У сертифікаті від Державної служби статистики потрібно, щоб було прописано дату та номер запису про взяття на облік та вид економічної діяльності.

Наступним кроком (тут і завжди) варто пошукати інформацію про грант у різних джерелах. В результаті ми можемо виявити, що, як у нашому випадку, на певному етапі інформація про цей конкурс була оновлена і її можна знайти у різних виглядах в різних джерелах. Орієнтуватися необхідно на першоджерело, у нашому випадку – знайти інформацію на сайті Посольства Канади в Украні.

Іноді серед документів, які може вимагати спонсор – витяг зі статуту, зокрема, тієї частини, де йдеться про напрямки діяльності організацї. Взагалі, ще на етапі підготовки статуту в розділі щодо напрямів діяльності потрібно вдумливо писати чим організація буде займатися. Про що саме йде мова? Читаємо тематичні пріоритети Канадського Фонду і дізнаємося, що Фонд передусім опікується сталим розвитком навколишнього середовища та гендерною рівністю, у тому числі правами меншин («Канада віддана підвищенню ролі жінок та дівчат у процесі прийняття рішень, але також меншин та людей з обмеженими можливостями, адже їх права є невід’ємною та неподільною частиною прав людини.»). В нашому випадку, щоб взяти участь саме в цьому конкурсі заявок, зоозахисній організації потрібна такая ідея проекту, щоб вона передбачала розширення можливостей, наприклад, людей з обмеженими можливостями. Відтак, наприклад, можна подати заявку на проект з підготовки собак для людей з обмеженими можливостями.

Хоча максимальна сума цього конкретного гранту 50 тис. канадських доларів, вітаються заявки на суму від 5 до 35 тисяч, а всі роботи по проекту повинні завершитися до 26 лютого 2016 року. Тобто це проект на 3-4 місяця, і всі витрати по проекту будуть покриватися виключно впродовдж часу реалізації проекту. Це означає, що витрати, понесені раніше ухвалення грантової заявки, не компенсуватимуться, і якщо залишаться невитрачені кошти станом на 26 лютого, їх потрібно буде повернути у Канадський Фонд.

Підготовка службових собак, кожна з яких готується під конкретну людину, може забирати в середньому 2,5-3 роки. Відтак, потрібно думати, що можна зробити лише за три або чотири місяці для того, щоб досягти конкретних результатів до кінця проекту. Одним з варіантів буде переключитися на підготовку собак-терапевтів, оскільки саму підготовку можна здійснити впродовж двох тижнів, що дає можливість наповнення проекту численними корисними заходами. Серед них можуть бути, наприклад, такі: пошук підходящих собак по притулках України, проведення тренінгу для тренерів, проведення заходу в кілької містах країни та інші.

Варто знати, що нерідко трапляється так, що після ухвалення вашої заявки, донор повідомляє, що він фінансуватиме 90 відсотків від загальної суми, заявленої вами в бюджеті. Часто буває, що певні витрати спонсор не покриває; також існують статті витрат, які фінансуються лише частково. Всі ці обмеження зазначаються в інформаційному повідомленні про конкурс грантів або в інформації про політику фінансування проектів цим донором. Всі донори мають різні правила і всі проекти також мають різні умови.

Хоча існують гранти і донори, які передбачають можливість часткової оплати операційних або поточних витрат організації, при підготовці бюджету цієї конкретної консурсної заявки потрібно звернути увагу на те, що даний грант не оплачує зарплати, комунальні платежі чи орендну плату. Крім того, принаймні 40 відсотків грошових чи матеріальних ресурсів на реалізацію цього проекту має бути винайдено з іншого джерела. Для того, щоб реалізувати повноцінний проект з підготовки службових собак для людей з обмеженими можливостями, потрібно винайти джерело співфінансування.

Варто мати на увазі, що від донора залежить, як саме перераховуватимуться гроші: кількома траншами напередодні певних заходів, після направлення відповідних звітів та квитанцій, або всю суму заздалегідь. Важливо, що статті витрат в бюджеті повинні бути вказані максимально точно, щоб квитанції на оплату відрізнялися від вартості, заявленої в заявці, не більше ніж на 10 (максимум 25) відсотків.

Даний конкурс вимагає додати до пакету документу на підтримку заявки рекомендації. Маються на увазі рекомендаційні листи від колишніх партнерів, де будуть вказані приклади вашої успішної співпраці або від спонсорів попередніх проектів. Схвально сприймаються листи підтримки від органів виконавчої влади. Взагалі, донорам подобаються проекти із залученням міністерств, органів влади, міжнародних організацій, університетів, партнерських організацій з інших країн (у тому числі, з країни-донора) або кількох місцевих організацій.

У більшості випадків заявку потрібно подавати англійською мовою, іноді англійською та українською одночасно. Форму заявки потрібно заповнювати максимально чітко, детально та зрозуміло, не уникаючи жодного з запитань. Люди, які оцінюватимуть заявку, не обов’язково виявляться фахівцями з вашого питання, і якщо ваша заявка написана так, що не спеціаліст зможе зрозуміти чого ви прагнете досягти, за рахунок яких засобів, детально вкажете що скільки коштуватиме і який буде результат проекту, то ваша заявка запам’ятається.

Після надання гранту, від організації-переможця будь-який донор вимагатиме підготовки різних видів звітів, часто за встановленою формою, а також збереження всіх оригіналів рахунків-фактур. В деяких проектах проводять щорічний або періодичний аудит. Можливо, що вся документація і спілкування по проекту буде відбуватися англійською мовою.

Подання на гранти – це конкурс заявок, тому хтось виграє, а хтось програє. Не існує експертів, які б вам гарантували вам отримання грантів, завжди має значення з ким ви конкуруєте, оригінальність ідеї та якість заповнення заявки.


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: