Гелікоптер на Марсі? NASA хоче спробувати

13.05.2018 0 By Chilli.Pepper

На сьогодні у NASA є дві машини, що подорожують Марсом – марсоходи Opportunity (Можливість) і Curiosity (Цікавість). Але наступний, який буде відправлено, стане транспортним засобом з новим підходом у розвідці планет. Гелікоптер.

марсокоптер.png

скрін з відео (див. нижче)


 

Про це повідомляє nytimes.

Космічне агентство оголосило про рішення у п’ятницю додати невеликий гелікоптер – близько двох кілограмів з фюзеляжем розміром з софтбол і крилами лопатів, з розмахом трохи більше метра – до своєї місії Mars 2020 , яка повинна стартувати у липні 2020 року і прибути на Марс в лютому наступного року.

“Ми дуже схвильовані з приводу такого потенціалу для відкриттів, абсолютно нової парадигми для вивчення Марса”, – сказав Девід Лавер, керівник програми по дослідженню сонячної системи в штаб-квартирі НАСА.

Він порівняв його з Sojourner (Тимчасовий мешканець), першим марсоходом NASA на Марсі, який був розміром з мікрохвильову піч і катався по Червоній планеті у 1997 році. “Воно як би говорить: “Гей, мобільна розвідка на іншій планеті не тільки можлива, а й додає більшу цінність до того як ви це робите”, – сказав містер Лавер.

NASA пропонує відправити роторний літальний апарат разом зі своєю наступною місією на червону планету, відому як Mars 2020. Ця анімація зображує, як він буде літати і записувати зображення марсіанської місцевості. NASA / JPL-Caltech


 

Для подорожі на Марс гвинтокрил буде спакований на нижньому боці марсохода. Після його приземлення, гелікоптер буде переміщений на поверхню. Потім марсохід буде пересуватися на відстані від 50 до 100 метрів – досить близько, щоб залишатися в радіоконтакті, досить далеко, щоб не опинитися під загрозою через будь-яку аварію.

Коптер повинен зробити п’ять коротких польотів протягом 30 днів. Перший буде підйомом приблизно на 3 метри і триватиме 30 секунд. Наступні польоти будуть більш амбітними, до 90 секунд, і будуть долати більше сотні метрів. Гелікоптер буде нести дві камери, одна дивиться вниз, а інша вказує вперед. Між польотами сонячна панель перезаряджатиме батареї.

Політ на Червоній планеті не такий простий. Розріджене повітря на поверхні Марсу еквівалентне такому ж стану, що й на висоті 30 км над Землею – далеко за межами можливостей наземних гелікоптерів, хоча допомагатиме слабша гравітація. Дві пари крил ротора будуть обертатися у протилежних напрямках зі швидкістю майже 50 обертів на секунду. Прототип був випробуваний у камері, яка імітує атмосферу Марсу в Лабораторії реактивного руху НАСА.

“Ми змогли розвинути його до такої міри, що можемо протестувати його на Марсі у марсіанському середовищі”, – сказав пан Лавер.

Проект вартістю 55 мільйонів доларів не входить в основну місію Mars 2020, яка повинна шукати ознаки минулого давньої життя у скелях Марсу.

“Буде цікаво подивитися, що він насправді здатен зробити”, – сказав Кеннет Фарлі, вчений проекту місії, про коптер.

Після закінчення 30 днів випробувань гелікоптер буде складено назад, а марсохід продовжить рух далі.

У майбутніх місіях гвинтокрил може виступати у якості розвідника, щоб допомогти марсоходу переміщатися або навіть приносити зразки.

Марсіанський коптер не єдина подібна пропозиція, яку розглядали в НАСА.

Кандидат на конкурсі NASA New Frontiers хотів відправити дрона-робота на Титан, найбільший супутник Сатурну. Квадкоптер міг би провести докладні дослідження різних ландшафтів супутника, включаючи вуглеводневі моря. Якщо NASA виберуть місію іншим фіналістом у наступному році, можливо, її запустять одразу ж після 2025 року.

 


Підтримати проект:

Підписатись на новини:




В тему: